Connect with us

Naši u svijetu

APEL Predsjednici RH: Zar Hrvatska danas u diplomaciji treba bivše UDB-aše i SID-ovce?

Objavljeno

on

Portal Kamenjar.com ekskluzivno objavljuje apel Predsjednici Republike Hrvatske, naših Hrvata iz Njemačke, koji su ogorčeni diplomatskom politikom MVP-a Hrvatske u toj zemlji.

[ad id=”68099″]

Njihov apel portal Kamenjar.com prenosi u cijelosti:

Predsjednica Republike Hrvatske
Gđa. Kolinda Grabar Kitarović

Poštovana predsjednice Republike Hrvatske gospođo Grabar Kitarović, dopustite da Vam ovim putem izrazimo poštovanje u ime skupine hrvatskih iseljenika iz Savezne Republike Njemačke. lzuzetno nam je drago da ste upravo Vi postali predsjednica RH i da smo mi, iseljeni Hrvati, svojim skromnim doprinosom sudjelovali u Vašoj velikoj pobjedi. Nadamo se da će Vašim dolaskom na ovu prevažnu funkciju, a to već Vidimo, stvari u Hrvatskoj krenuti na bolje.

Obraćamo Vam se anonimno, a iz našeg dopisa razumjeti će te i zašto. Niz godina ukazivali smo na aljkavost i nesposobnost hrvatske diplomacije u Njemačkoj, no ovo što se događa zadnjih godina prevršilo je svaku mjeru. Ne samo da se u Njemačku, gospodarski i politički prevažnu zemlju, šalju nesposobni kadrovi bez stručnosti i znanja njemačkog jezika, nego i stari i isluženi kadrovi koji su svoju karijeru stjecali u sigurnosnim službama bivše države, zloglasnoj UDB-i i SID-u. Zar Hrvatska danas u diplomaciji treba njihova znanja? lli trebaju nekom drugom za kojekakve prljave poslove?

Tako je od nedavno u Frankfurt na Majni za konzula na rad u generalnom konzulatu došao Siniša Pervan, bivsi službenik UDB-e koji je radio na pitanjima ‘neprijateljske’ emigracije, odnosno praćenja naših sunarodnjaka. Je li uistinu hrvatska diplomacija spala na tako niske grane  da se u iseljeništvo opet šalju isti oni koji su Hrvate desetljećima proganjali, zatvarali i ubijali?

Ova neugodna vijest je itekako odjeknula među Hrvatima u Njemačkoj i upravo je to i razlog zašto Vam ovo pišemo anonimno. Opet se Hrvatima u iseljeništvu bave oni kao i prije i opet se u Hrvate uvlači strah. Vuk dlaku mijenja, ćud nikada. Isti službenik, Siniša Pervan je u zadnje dvije godine radio po nekoliko mjeseci i u drugim hrvatskim konzulatima, u što bi Vi mogli dobiti uvid. Upravo u vrijeme izručenja njegovih nalogodavaca, Perkovića i Mustača Njemačkoj. Možete misliti zašto. Dovoljno je da zatražite izvješće iz Ministarstva vanjskih poslova.

U Düsseldorfu je također ista stvar. Generalni konzul Zvonko Plećaš je bivši djelatnik SID-a. Po dolasku je za tajnicu doveu Niku Mišiju, koja je na to mjesto došla izvana. Njen otac je bio dopisnik TANJUG-a iz Frankfurta. Naravno da je g. Plećaš doveo sebi odanu osobu. To nisu izdvojeni slučajevi. Provjerite gdje je radio i sam veleposlanik Ranko Vilović i kakvu dužnost je obnašao 80-tih godina. Zastupnik SKH u Skupštini Grada Zagreba. Ovaj podatak je naveden u njegovoj službenoj biografiji na njemačkoj Wikipediji. Čudno, na hrvatskoj verziji nije.

I među ostalim službenicima ima onih koji su surađivali s UDB-om ili bili u njoj, a također i onih koji su, za vrijeme istrage i suđenja gospodi u Muenchenu, radili za obranu gospode Perkovića i Mustača, a ujedno bili diplomati u Njemačkoj. I tu je bilo pritisaka na hrvatske građane, posebno one koji su statusima svjedoka u Muenchenu, da izmijene svoje izjave. To nije baš dobra diplomatska praksa i ponašanje, a nismo sigurni da naši domaćini, Nijemc, na to gledaju blagonaklono. Radi takvih radnji je prije nekoliko godina već vraćen i djelatnik veleposlanstva Gordan Akrap, za kojega je njemačko ministarstvo vanjskih poslova tražilo povlačenje i uskratilo mu diplomatski status.

naznanje

Poslano na znanje i:

Također je procurila informacija da u Frankfurt, na mjesto generalnog konzula, dolazi Vladimir Duvnjak. Vladimir Duvnjak je kadar Stjepana Mesića. O Duvnjakovim se lumpovanjima i besplatnom hranjenju na račun hrvatskih gostitelja spredaju legende u Njemačkoj. O radu i diplomatskim uspjesima, baš i nisu. Ovo nisu izdvojeni slučajevi. nego je ovo očigledno praksa. Internet je pun informacija o njima, a ministrici Pusić to izgleda ne smeta. Je li to diplomacija koja treba spasiti Hrvatsku?

Nema veze jesu li sposobni, bitno je da su podobni. Hrvati se nikako ne mogu osloboditi okova proklete komunističke prošlosti. Poštovana predsjednice, molimo Vas da upotrijebite autoritet predsjednice Republike Hrvatske kao bi se ovi stari i isluženi kadrovi povukli i kako bi se zaustavila ova iznimno loša praksa koja, kao što smo već pisali, među Hrvate u Njemačkoj uvlači strah i nemir. Ne dozvolite da u Njemačkoj rade oni koji su Hrvate proganjali i ubijali ni oni koji su nesposobni.

Nadamo se da će te pročitati ovaj naš apel i da će te donijeti dobru odluku u interesu voljene nam Domovine.

Neka Vas dragi Bog čuva!

Iseljeni Hrvati iz Njemačke

Kamenjar.com

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari