Connect with us

Reagiranja

APEL ZA DIGNITET HRVATSKOG BRANITELJA

Objavljeno

-

U presudnom povijesnom trenutku stvaranja i obrane Republike Hrvatske, hrvatski branitelji, dragovoljci, puni domoljublja i samopouzdanja, stali su u obranu svog naroda i države, spremni na žrtvu i bespogovorno služenje svome narodu.

[ad id=”68099″]

Nošeni svetim idealima domoljublja, puni entuzijazma, krenuli su ponosno u obranu Domovine, kako bi se suprotstavili srbočetničkoj agresiji. Svoj dio posla u hrvatskom domovinskom ratu hrvatski branitelji su vrhunski odradili, te se pokazali kao najkvalitetniji i najsposobniji dio hrvatskog naroda. U slobodnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj hrvatski branitelj očekivao je da će se njegov doprinos obrani i stvaranju države vrednovati na ispravan način , dajući mu moralnu satisfakciju za njegovo sudjelovanje i materijalno se brinuti za obitelji onih koji su za vrijeme rata poginuli i za hrvatske branitelje koji su postali invalidi. Stvarnost je drukčija !

Danas je hrvatski branitelj u Republici Hrvatskoj proskribiran na način da je prikazan u javnosti kao nezasluženi rentijer ili kao što kaže ministar bez branitelja Matić „ jedina briga hrvatskog branitelja je kada će mu stići mirovina, i to onakva kakvu mnogi u Hrvatskoj mogu samo sanjati „. Hrvatske branitelje nazivaju šatorašima, teroristima, velikim financijskim teretom državi, stvarajući lažni stereotip o hrvatskim braniteljima.

Došli smo do toga da ministar branitelja i njegovi pomoćnici imaju 24-satnu policijsku zaštitu. Od koga ih štite ? Od hrvatskih branitelja ?! Ovom prilikom objavljujemo Apel za dignitet hrvatskog branitelja, jer je dignitet hrvatskog branitelja ugrožen od strane politike i medija, koji na pogrešan i stereotipan način izvješćuju hrvatsku javnost o hrvatskim braniteljima, da su hrvatski branitelji privilegirana kategorija i kako se država o njima brine. Prava istina je da 88 % hrvatskih branitelja od hrvatske države nije dobilo, niti išta traži, osim moralne satisfakcije u društvu za svoj doprinos obrani i stvaranju hrvatske države, te osobni dignitet kao hrvatskog branitelja. Apeliramo na političare i medije da se suzdrže od pogrešnog prikazivanja hrvatskih branitelja u javnosti, kako bi hrvatski branitelji ponosno i uzdignute glave mogli reći da su hrvatski branitelji, a ne se stalno opravdavati da nisu rentijeri, teroristi, teret ovoj državi. Omogućimo hrvatskom branitelju društveni status koji mu i pripada. Temelj ove države nisu samo poginuli, nego i živi hrvatski branitelji, i odnos prema njima pokazuje cjelokupan odnos društva prema hrvatskom domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima.

Tražimo od političara da se dostojno pobrinu za roditelje, udovice i djecu naših poginulih drugova, te za naše drugove koji su postali invalidi, da im se osigura financijska nadoknada koja će im osigurati pristojan život, uvažavajući činjenicu da su to velikim dijelom mladi ljudi s malodobnom djecom o kojoj moraju brinuti. Ako je prosječna plaća u RH oko 5.500 KN a prosječna mirovina hrvatskih ratnih vojnih invalida 5.106 KN, to je sramota za hrvatsku državu i društvo, da su one koji su se u hrvatskom domovinskom ratu pokazali iznadprosječnim, sada u slobodnoj i suverenoj RH smjestili u ispodprosječne, te pravi pokazatelj cjelokupnog odnosa prema hrvatskim braniteljima, koji postaju anatemizirani u hrvatskom društvu.

Apeliramo na sve mjerodavne čimbenike u hrvatskom društvu da prestane javna haranga na hrvatske branitelje, taj najkvalitetniji i najsposobniji dio hrvatskog naroda. Nadamo se da će ovaj apel uroditi plodom i napokon hrvatskom branitelju u državi koju je obranio i utemeljio osigurati dignitet kakav i zaslužuje, i kakav je primjeren u svim civiliziranim državama svijeta.

PREDSJEDAVAJUĆI RADNOG PREDSJEDNIŠTVA KOORDINACIJE

Tomislav Čolak

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari