Connect with us

Religija i Vjera

Appleu zbog kršenja patenata prijeti ZABRANA PRODAJE iPhonea i iPada!

Objavljeno

-

[quote]Samsungova tužba iz 2011. tek sada dobiva epilog, a u Appleu se nadaju da bi im mogao pomoći Barack Obama koji u roku od 60 dana može staviti veto na ovu odluku.[/quote]

 

Apple je sredinom prošle godine izborio najveću pobjedu u tzv. patentnim ratovima te je američki sud donio odluku prema kojoj je Samsung prekršio Appleove patente te im moraju platiti više od milijardu dolara odštete. Nakon te odluke ove su kompanije nastavile s međusobnim tužbama za kršenje patenata, a posljednja odluka koju je donijela Međunarodna trgovinska komisija (ITC) ide u korist Samsunga te je Apple proglašen krivim za kršenje patenata vezanih uz 3G tehnologiju u nekim uređajima koji se prodaju putem mobilnog operatera AT&T te se zabranjuje uvoz i prodaja tih modela Appleovih telefona i tableta u SAD-u.

Iako se ova odluka odnosi na starije modele Appleovih uređaja poput iPhonea 3GS, iPhonea 4 te iPada 3G i iPada 2 3G, neki od njih poput iPhonea 4 i dalje se nalaze u prodaji te je ova odluka, navode na CNN-u, ‘težak udarac za Apple’.

Samsung je tužbu protiv Applea zbog kršenja patenata u ovim uređajima podnio još 2011. godine, a u istom slučaju tužili su Apple i zbog kršenja još tri patenta (ta je tužba odbijena) te je zanimljivo da je prvotna odluka ITC-a bila u korist Applea jer je sudac tada smatrao da Apple nije prekršio patente.

Ovog puta odluka je konačna te je ITC prekinuo daljnju istragu oko kršenja patenata u ovom slučaju, no u Appleu se nadaju da bi im mogao pomoći Barack Obama koji u roku od 60 dana može staviti veto na ovu odluku.

Iako se ova zabrana odnosi na starije uređaje, ona bi mogla utjecati na buduću odgodu novijih Appleovih uređaja jer bi carinici morali detaljno pregledavati svaku pošiljku s Appleovim telefonima i tabletima kako bi pronašli uređaje čija je prodaja zabranjena, što bi moglo usporiti isporuku novih modela iPhonea i iPada i uzrokovati velike probleme za Cookovu kompaniju.

Iz Applea su kritizirali Samsung za kojeg kažu da ‘koristi strategiju koju su odbacili sudovi i regulatorna tijela diljem svijeta’ te su ih optužili i za pokušaj blokiranja prodaje Appleovih uređaja zbog korištenja patenata za koje su se dogovorili oko licenciranja po ‘razumnim cijenama’.

U Samsungu su, naravno, zadovoljni s ovakvom situacijom te je njihova glasnogovornica odgovorila na ove optužbe iz Applea rekavši kako je odluka ITC-a samo potvrdila Appleovu povijest besplatnog iskorištavanja Samsungovih tehnoloških inovacija.

dnevnik.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari