Connect with us

BiH

Arapi kupuju zemlju u Hercegovini

Objavljeno

on

Arapi traže kupiti minimalno 500 duluma zemlje na području Hercegovine i za to su angažirali agencije za nekretnine u Sarajevu. Za ovaj posao te agencije angažirale su posrednike u Hercegovini koji traže potencijalne prodavače zemljišta.

Prema saznanjima Dnevnog lista, Arapi su agentima za prodaju kazali kako zemlju traže da bi u Hercegovini investirali u proizvodnju organske hrane. Cijena koja se u startu nudi je jedna marka za kilometar četvorni, što je mizerna brojka.

Poznato je da su Arapi posljednjih godina pokupovali veliki broj nekretnina u Sarajevu i okolici i da ih je sve više zainteresirano za kupnju u našoj zemlji. Veliku prašinu još prije dvije godine podignula je izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je ustvrdio kako “postoje ozbiljni projekti da se iz islamskog svijeta u BiH naseli između 300.000 i 500.000 ljudi koji bi mogli promijeniti sliku BiH”.

“Postoji točan plan i tu bi dolazio najniži sloj iz arapskog svijeta”, rekao je Dodik. Na problem masovnijeg useljavanja imigranata iz arapskih zemalja, a pogotovo Kuvajta, upozoravao je i Fahrudin Radončić dok je bio na mjestu ministra sigurnosti. On je čak najavljivao usvajanje zakona kojim bi bilo sankcionirano da državljani arapskih zemalja masovno dolaze u BiH, kupuju nekretnine i naseljavaju se.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u našoj državi registrirane su 232 kompanije državljana Kuvajta. Od tog broja mnoge nisu aktivne pa se sumnjalo da služe kao pokriće za dobivanje boravka i kupnju nekretnina. Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti, u BiH boravi nekoliko tisuća osoba iz arapskog svijeta.

Nedavno su iz SNSD-a ustvrdili da Arapi kupuju srpsku zemlju u FBiH te da na njoj grade naselja za povratnike s ratišta u Siriji i Iraku, a moguće je, kažu, da se dosele i sirijske izbjeglice. Od nadležnih struktura vlasti zatražili su da to spriječe.

Jedno od takvih naselja navodno su Popovići u Ilijašu gdje je 150 duluma zemlje kupljeno od Srba koji su nakon rata napustili ovo područje. Tu se gradi takozvano Arapsko naselje. Akif Fazlić, načelnik Ilijaša, novinarima je kazao da naselje gradi pravna osoba MM United registrirana u Vogošći.

“Naselje se gradi na zemljištu vlasništva tog investitora i na bazi svih provedenih procedura i dozvola da bi se jedno takvo naselje počelo graditi. Korisnici ovih objekata bit će prije svega oni koji kupe taj objekt i oni koji mogu regularno boraviti u državi BiH”, kazao je Fazlić. Mještani uglavnom ne znaju ništa o tome tko će biti njihovi novi susjedi, a nadaju se bogatim Arapima.

[ad id=”68099″]

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari