Pratite nas

BiH

Arapi zatražili da postanu konstitutivan narod u BiH?!

Objavljeno

na

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naveo je da, prema podacima iz FBiH, 44.000 ljudi iz arapskog svijeta ima neki oblik imovine u FBiH, na čemu pribavljaju pravo prebivališta.

“Njihovi predstavnici su prije nekoliko tjedana u Sarajevu, vjerojatno u suradnji s lokalnim muslimanima u Sarajevu Bakira Izetbegovića i ostalima, držali jedan panel na kojem se razgovaralo o tome da Arapi dobiju znak konstitutivnog naroda u BiH i da se uvedu u politički sustav odlučivanja”, rekao je sinoć Dodik za beogradsku Televiziju “Happy”.

Naglasio je kako izbjeglice iz Libije i Sirije nisu dio te priče, nego dolaze “neki drugi koji imaju nešto novca”, te dodao da Arapi kupuju svuda gdje postoji džamija, a njih je u BiH od kraja rata izgrađeno 1.500.

Kao primjer Dodik je naveo da su Srbi, koji imaju kuće oko džamije u Trnovu u centru grada, spremni da ih prodaju.

“Scenarij je identičan, dolazi netko tko daje novac, vi se iseljavaju, a oni nameću svoja pravila života. Uspjeli su nametnuti pravila života u jednom Parizu, da neće u jednom malom Trnovu”, kaže Dodik.

Spomenuo je i krizu Deutsche banke, koja je u bezizlaznoj situaciji i ne dopušta povlačenje depozita te upozorio da se u toj banci nalazi deponirano šest milijardi eura deviznih rezervi Centralne banke BiH, prenosi bljesak.info

Prema njegovim riječima, netko je u Sarajevu, pod utjecajem zapadnjaka, sve devizne rezerve Centralne banke BiH, deponirao u Deutsche banku.

“Ako se taj novac izgubi, onda smo u problemu. Onda će opet naći način da pričaju priču da je Dodik kriv. Što sam ja kriv što je poropala Deutsche banka i nestao novac koji je netko drugi tamo deponirao kao osnovu za naše funkcioniranje. BiH je karikatura “, rekao je Dodik.

Govoreći o premještanju sjedišta nekih kompanija iz Beograda iz Republike Srpske u Federaciju BiH, Dodik je rekao da nijedna nije prosperirala u Sarajevu, jer muslimani u FBiH neće kupovati robu iz Srbije.

“Zbog nekog nerazumljivog razloga, sjedište kompanija su iz Republike Srpske prenijeli u Sarajevo. Sve jedna je tamo ‘pala’, nijedna nije prosperirala. Zaposle domaće ljude u Sarajevu, a onda više od 90 posto robe prodaju u Republici Srpskoj. Neće muslimani u Federaciji kupovati išta što ima na sebi ‘Made in Croatia’ “, rekao je Dodik.

Naveo je kako nijedno poduzeće izvan hrvatskih prostora nema predstavništvo za BiH, a samo iz Srbije prave predstavništva zbog “neke egzotike”, te da su samo u Beogradu ostale ulice Sarajevska, Mostarska, dok u Sarajevu više nema nijedne adrese i ničega što liči na Srbiju i srpski narod.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

HDZ BiH vjeruje u kontinuitet politike Hrvatske; izborni zakon do svibnja

Objavljeno

na

Objavio

HDZ Bosne i Hercegovine ne očekuje promjenu politike Hrvatske prema BiH nakon što Zoran Milanović preuzme dužnost šefa hrvatska države, kazala je zamjenica predsjednika te stranke Borjana Krišto kako je u četvrtak citira sarajevsko “Oslobođenje”.

“Ne vidim neki razlog da dođe do promjene politike Hrvatske prema našoj zemlji. Hrvatska podupire BiH na njezinom euroatlantskom putu zalažući se za izgradnju BiH kao države tri jednakopravna konstitutivna naroda” kazala je Krišto u intervjuu.

Dodala je kako je HDZ BiH sada usmjeren na to da se što prije nađe rješenja za izmjene izbornog zakona, uključujući tu ono koje će omogućiti provedbu izbora za tijela vlasti u Mostaru, kada se u listopadu budu organizirali lokalni izbori u cijeloj zemlji.

Izbora u Mostaru nije bilo još od 2008., kada su izvan snage stavljena izborna pravila koja su vrijedila u tom gradu, a HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) od tada se nisu uspjeli dogovoriti kako riješiti taj problem.

Europski sud za ljudska prava prošle godine je presudio kako je zbog toga odgovorna BiH kao država te je odlučio kako Ustavni sud BiH mora riješiti taj problem nametanjem privremenog rješenja ukoliko ne bude političkog dogovora.

“Zalažemo se za rješenje koje će već ove godine omogućiti demokratske izbore u tom gradu, ali smo protiv bilo kakvoga rješenja koje će od Mostara napraviti ‘grad slučaj’. Situacija u Mostaru je ista kao i u Travniku ili nekim drugim gradovima i stoga ovdje ne smijemo pribjeći nekim privremenim i neodrživim rješenjima već moramo pronaći trajno rješenje koje se neće razlikovati od onih u drugim gradovima”, kazala je Krišto.

Podsjetila je kako su rokovi za to jasni te da izmjene izbornog zakona moraju biti usvojene u parlamentu do početka svibnja ove godine.

Istaknula je kao je stajalište HDZ BiH da ta zemlja može opstati jedno kao država tri ravnopravna konstitutivna naroda, kako je definirana Daytonskim sporazumom, pa je stoga neprihvatljiva situcaija kakva je sada, a to je da Hrvatima Bošnjaci biraju predstavnike u vlasti.

“Problem ćemo eliminirati onda kada budemo uvažavali izbornu volju konstitutivnih naroda i pojedinaca”, kazala je Krišto. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Bariša Čolak: Intenzivno se razgovara i radi na formiranju vlasti u FBiH

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) izjavio je novinarima u Sarajevu da se, kada je u pitanju formiranje vlasti na razini Federacije BiH, vrlo intenzivno razgovara i radi.

Po njegovim riječima, prije svega se radi „o jednom preslagivanju ili reformi samih ministarstava unutar Federacije BiH“.

– Mi smo Ustavom ograničeni na određen broj ministarstava, ali znate da je i Ustavni sud u prošlosti imao itekako posla s barem dva ministarstva, a ima i opravdanih zahtjeva da se uvedu neka nova ministarstva – naveo je Čolak.

Dodao je da se ovih dana vode intenzivni razgovori u tom kontekstu da se postigne konsenzus o tome koja će ministarstva djelovati ubuduće, „kao jedno prethodno pitanje koje će se onda skupa riješiti i s uspostavom vlasti“.

– Mislim da je to moguće u narednih par mjeseci, opet ako postoji politička volja. A čini mi se da su federalni partneri, barem ovi koji sada participiraju u vlasti ili barem dva koja su možda i najzastupljenija sada a bit će, siguran sam, i u ubudućoj Federalnoj vladi, na dobrom putu da to pitanje riješe – kazao je Čolak, prenosi Fena.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari