Pratite nas

BiH

Arapi zatražili da postanu konstitutivan narod u BiH?!

Objavljeno

na

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naveo je da, prema podacima iz FBiH, 44.000 ljudi iz arapskog svijeta ima neki oblik imovine u FBiH, na čemu pribavljaju pravo prebivališta.

“Njihovi predstavnici su prije nekoliko tjedana u Sarajevu, vjerojatno u suradnji s lokalnim muslimanima u Sarajevu Bakira Izetbegovića i ostalima, držali jedan panel na kojem se razgovaralo o tome da Arapi dobiju znak konstitutivnog naroda u BiH i da se uvedu u politički sustav odlučivanja”, rekao je sinoć Dodik za beogradsku Televiziju “Happy”.

Naglasio je kako izbjeglice iz Libije i Sirije nisu dio te priče, nego dolaze “neki drugi koji imaju nešto novca”, te dodao da Arapi kupuju svuda gdje postoji džamija, a njih je u BiH od kraja rata izgrađeno 1.500.

Kao primjer Dodik je naveo da su Srbi, koji imaju kuće oko džamije u Trnovu u centru grada, spremni da ih prodaju.

“Scenarij je identičan, dolazi netko tko daje novac, vi se iseljavaju, a oni nameću svoja pravila života. Uspjeli su nametnuti pravila života u jednom Parizu, da neće u jednom malom Trnovu”, kaže Dodik.

Spomenuo je i krizu Deutsche banke, koja je u bezizlaznoj situaciji i ne dopušta povlačenje depozita te upozorio da se u toj banci nalazi deponirano šest milijardi eura deviznih rezervi Centralne banke BiH, prenosi bljesak.info

Prema njegovim riječima, netko je u Sarajevu, pod utjecajem zapadnjaka, sve devizne rezerve Centralne banke BiH, deponirao u Deutsche banku.

“Ako se taj novac izgubi, onda smo u problemu. Onda će opet naći način da pričaju priču da je Dodik kriv. Što sam ja kriv što je poropala Deutsche banka i nestao novac koji je netko drugi tamo deponirao kao osnovu za naše funkcioniranje. BiH je karikatura “, rekao je Dodik.

Govoreći o premještanju sjedišta nekih kompanija iz Beograda iz Republike Srpske u Federaciju BiH, Dodik je rekao da nijedna nije prosperirala u Sarajevu, jer muslimani u FBiH neće kupovati robu iz Srbije.

“Zbog nekog nerazumljivog razloga, sjedište kompanija su iz Republike Srpske prenijeli u Sarajevo. Sve jedna je tamo ‘pala’, nijedna nije prosperirala. Zaposle domaće ljude u Sarajevu, a onda više od 90 posto robe prodaju u Republici Srpskoj. Neće muslimani u Federaciji kupovati išta što ima na sebi ‘Made in Croatia’ “, rekao je Dodik.

Naveo je kako nijedno poduzeće izvan hrvatskih prostora nema predstavništvo za BiH, a samo iz Srbije prave predstavništva zbog “neke egzotike”, te da su samo u Beogradu ostale ulice Sarajevska, Mostarska, dok u Sarajevu više nema nijedne adrese i ničega što liči na Srbiju i srpski narod.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Kardinal Puljić: Posjet predsjednice Grabar-Kitarović doprinos je poboljšanju stanja u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Stanje u Bosni i Hercegovini mora se što prije stabilizirati jer prijeti opasnost odlaska velikog broja ljidi koji ne žele živjeti u nesigurnom okruženju, kazao je u srijedu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić dodajući kako će posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović pridonijeti poboljšanju stanja u biH.

Hrvatska se predsjednica s kardinalom Puljićem sastala u sklopu njezina službenog posjeta BiH a on je nakon toga novinarima kazao kako mu je drago da je Grabar-Kitarović nakon dvije godine ponovo došla u Sarajevu.

“Vjerujem da će ona ovime stvoriti ozračje suradnje i razumijevanja”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Pojasnio je kako je prenio informacije o stanju Katoličke crkve u BiH a time i Hrvata koji su većinom katolici.

“Vjerujem da će se i u BiH ove godine pristupiti razumijevanju i stvaranju sigurnosti koja će zaustaviti iseljavanje”, kazao je kardinal Puljić.

Upozorio je kako u nesigurnom okruženju nitko ne želi živjeti i stoga je potrebno što prije stabilizirati stanje u BiH.

“Ovu zemlju treba voljeti i za nju se boriti no ne možemo je izgrađivati ako će se netko u njoj smatrati privilegiranim. Mi ovdje živimo i želimo opstati“, rekao je vrhbosanski nadbiskup nakon susreta s hrvatskom predsjednicom.

Grabar-Kitarović posjet BiH nastavlja u četvrtak kada će boraviti u Novoj Biloj, Vitezu, Žepču i Usor.

(Hina)

Opstaju li Hrvati u BiH?

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Predsjednica: Hrvatska se ne miješa u unutarnja pitanja BiH, ali je njezina dužnost da štiti interese hrvatskog naroda u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović započela je u srijedu trodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini u sklopu kojeg će posjetiti Sarajevo i srednju Bosnu te prvi put Bosansku Posavinu.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH Kolinda Grabar-Kitarović i Dragan Čović, predsjedavajući dali su izjave.

Dragan Čović rekao je da su primarni cilj BiH euroatlantske integracije te je zahvalio Predsjednici na pomoći da kandidatski status BiH bude, kako je rekao, realnost ove godine. Istaknuo je da dvije zemlje trebaju jačati gospodarsku suradnju.

“Stvorena je loša klima kad ste vi u pitanju, kad je riječ o komunikaciji između nas, ali ja vas pozivam da nam dolazite i da nam pomažete i dalje da popravimo svoje unutarnje odnose”, istaknuo je Čović.

Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da BiH pruža potporu kao prijatelj, i kao predsjednica države koja je prijatelj BiH.

“Ono što me veseli jest biti danas u Sarajevu, pružiti potporu kao prijatelj BiH. Želim vam samo dobro u vašem unutarnjem razvoju, pristupanju u članstvo EU-a i aktiviranju ‘mapa'”, istaknula je.

Rekla je da je dogovorena intenzivnija komunikacija kako bi se riješila otvorena pitanja koja opterećuju odnose.

“Želim poslati jasne i nedvosmislene poruke, jer puno toga se u posljednje vrijeme izvlačilo izvan konteksta i stavljalo i meni i RH na dušu”, rekla je Grabar-Kitarović.

Rekla je da se Hrvatska ne miješa u unutarnja pitanja BiH, ali da je njezina dužnost da štiti interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i njegova prava, ali da to ne znači da Hrvatska želi da se ta prava ostvaruju na računu drugih naroda. Istaknula je da Hrvati u BiH nisu i nikada neće biti manjina već ravnopravni konstitutivni narod.

Da se izborno zakonodavstvo treba reformirati, stav je većeg dijela međunarodne zajednice, istaknula je Grabar-Kitarović.

“Odluka ustavnog suda treba se poštivati. Ne želim da vam zakonodavstvo pišu međunarodne institucije već da ga pišete sami. Samo to je bit mojeg angažmana oko tog pitanja. Želim da ostvarite sve svoje potencijale. BiH nije imala i neće imati većeg zagovornika svojeg europskog puta od RH, a isto se odnosi i na NATO”, rekla je Predsjednica dodavši da Hrvatska želi da se problemi u BiH riješe a ne nametati rješenja.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari