Connect with us

Naši u svijetu

Arapski svijet je u plamenu

Published

on

Svi se tuku i kolju. Suniti, šijiti, islamisti, talibani i bezbroj drugih skupina u Libiji i svuda gdje netko želi ukloniti „diktatora“. Komentatori na Zapadu pišu da je verojatno stigao kraj Srednjeg Istoka.

Svuda se javljaju bradati ljudi s puškama i mitraljezima. sirijaIslamisti namjeravaju na cijelom Bliskom istoku povući nove granice. Oni govore o islamskoj državi Iraka i Sirije. Islamisti tvrde da granice između Iraka i Sirije više ne postoje. Islamisti preziru britanske i francuske kolonijalne činovnike koji su usred Prvog svjestkog rata godine 1916. potajice stvorili političku kartu današnjeg Srednjeg istoka.

Prema tomu- kažu islamisti-vrijeme je da se ukine postojeći svjetski poredak na Srednjem istoku kako bi se napokon zauvijek zaboravilo naslijeđe kolonijalizma. Nakon Prvog svjetskog rata izmišljali su nove države. Engleski i francuski činovnici nisu imali pred očima interese tamošnjih stanovnika, kažu islamisti. Oni su imali za cilj kako sačuvati utjecaj kolonijalnih sila.

Oni su tako Kurde, šijite i sunite prisilili zajednički živjeti u izmišljenoj državi, iako te skupine nisu željele zajednički živjeti. Kurdima su uskratili neovisnost, kako bi osigurali pristup naftnim poljima na sjeveru. Sirija i Irak eksplodiraju, i ako se zaljulja Libanon i Jordan, onda je to posljedica činjenice-kažu komentatori-da su granice koje su povučene prije 90 godina, služile samo kolonijalnim silama. Naime, vlade novih država mogle su postojati tako dugo dok ih kolonijalne sile podupiru. Ako njihova pomoć kao i željezna ruka iznutra izostanu, te države propadaju.

To se djelomice danas događa, iako još nije sve jasno. Ako bi rat trajao dugo-upozoravaju analitičari- štetio bi svjetskoj privredi, što bi pak Sjedinjene Američke Države poglo potaknuti na intervenciju. To bi pak značilo da bi kraj starog poretka mogao imati za posljedicu novi poredak, koji bi se mogao zvati novi nered.  Stjepan Šulek, HS

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari