Pratite nas

Argentina je u São Paulu izborila finale Svjetskog prvenstva.

Objavljeno

na

Prije 36 godina Argentina je dobila Nizozemsku u finalu Svjetskog prvenstva odigranom u Buenos Airesu nakon produžetaka. Na brazilskom Mundijalu povijest se ponovila korak prije borbe za zlato, a korak poslije produžetaka. Sergio Romero postao je junak “gauča” u raspucavanju s bijele točke, ono što je Tim Krul bio za “oranje” u utakmici protiv Kostarike.

polufinale

Nizozemska – Argentina 0-0 (2-4)

No ovaj put Van Gaal nije htio čuvati golmana za penale, a niti ostatak momčadi nije mu se posebno iskazao. Argentinci su nastavili stopostotan niz u polufinalima svjetskih prvenstava i četvrtu utakmicu u nizu, a Nizozemci su drugi put ostali pred vratima završne utakmice. I ovaj put ih je, kao i 1998. u Francuskoj, na putu do finala zaustavila južnoamerička momčad. Tada je bolji bio Brazil, a Hrvatska ih je pobijedila u borbi za broncu.

Golmansko umijeće Romera zapravo je jedino vrijedno spomena u ovoj utakmici. Već je od samog početka bilo jasno kako se momčadi više orijentiraju na obranu nego na napad, a tek su malobrojne prilike zabavile lagano promrzlo gledateljstvo na kišom okupanoj Areni Corinthians.

Lionel Messi ponovno je bio nevidljiv veći dio utakmice, no s nekoliko je poteza mogao riješiti ovaj okršaj. U prvom dijelu nizozemski golman Cillessen zaustavio je njegov slobodnjak s 20-ak metara koji nije bio odviše precizan, a u drugom je Argentina priprijetila tek 15 minuta prije kraja iz Higuaínova udarca koji je završio u vanjskoj strani mreže i nakratko prevario brojne gledatelje pred malim ekranima i tribinama.

Od goropadne Nizozemske iz prvog kruga natjecanja u São Paulu nije se vidjelo gotovo ništa. Jedinu pravu šansu u regularnom tijeku imao je Robben koji je napravio slalom kroz argentinsku obranu, ali zaustavio ga je Mascherano i odgodio odluku o pobjedniku za novih 30 minuta – sedmi put na brazilskom Mundijalu.

Iako je Argentina pokazala nešto više aktivnosti u produžecima, pa je tako Palacio imao šansu “jedan na jedan” s Cillessenom koju je zapucao mlakim udarcem glavom, da bi Rodríguez to isto učinio nogom, odluke još nije bilo. Podatkom da je u 120 minuta uputila tek tri udarca u okvir “oranje” se nije moglo podičiti, a sve im je došlo na naplatu u raspucavanju za finale gdje je Cillessen zakazao, a Romero se proslavio obranama Vlaaru u prvoj i Sneijderu u trećoj seriji. Danijel Subašić dobio je dostojnog konkurenta u Monacu.

Argentina je tako izborila finale Svjetskog prvenstva u nedjelju na Maracani protiv Njemačke. U Rio de Janeiro ide sa spoznajom da je ostala jedina od 32 reprezentacije sudionice koja ni u jedno trenutku još nije gubila.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željka MARKIĆ: Zar nije žalosno da niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji

Objavljeno

na

Objavio

Harrisonovo cvijeće na HRT-u. Film je snimljen 2002. Zar nije žalosno da niti jedan ministar kulture, niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji poput ovog koji je snimio Francuz Eli Chouraqui?

O Vinkovicima, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Iloku, Dubrovniku, Karlovcu, Slanom, Hrvatskoj Kostajnici… Toliko ljubavnih, obiteljskih priča, toliko junačkih djela, toliko hrabrih, dobrih ljudi.

Nije li sramotno da mi, nakon što su stotine milijuna kuna našeg novca dodjeljivane po političkom ključu raznim “kulturnim” projektima – sjedimo 2017. sretni i zahvalni što u pozadini priče, koja opisuje veliku ljubav i hrabrost Amerikanaca, možemo vidjeti i opis strave i užasa kojem su u Vukovaru bili izloženi Hrvati?, komentirala je Željka Markić.

Podsjetimo Harrisonovo cvijeće (engleski Harrison’s Flowers) je francuska ratna drama iz 2000. koju je režirao Elie Chouraqui prema romanu “Diable a l’avantage” Isabel Ellsen. Radnja se odvija tijekom bitke za Vukovar, usred koje jedna Amerikanka (Andie MacDowell) traži svojeg nestalog supruga, novinara Harrisona, koji je nestao tijekom opsade grada. Film je sniman u SAD-u i Češkoj.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Tomislav Karamarko: Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Došao je 18. studenoga, datum jakog pečata stradalništva, žrtve, ali i otpora i želje za životom jednoga grada i jedne zemlje.

U porušenom Vukovaru, gradu patnje i boli, niknula je taj dan klica života hrvatske domovine.

Još danas bole i razaraju srce prizori ostataka grada, prepunog leševa, i tužne ispaćene kolone naših sunarodnjaka koji napuštaju ognjišta. Bože dragi, zar opet kolone i križni putevi?

Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj. Hoće li vam ikada ovakva Hrvatska bar djelomično vratiti izgubljeno? Bar molitvu, ljubav i poštovanje, ali i brigu za neku novu djecu Vukovara i Škabrnje…

Zbog vas, ali i svih poginulih branitelja, moramo pobijediti sve one koji dovode u pitanje hrvatsku opstojnost i neovisnost, pa i vlastitu letargiju, bezvoljnost i obeshrabrenost.

“Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našemu Isusu Kristu.”
(1 Kor 15, 57)

18. 11. 1991. – Pad Vukovara i Škabrnje (VIDEO)

Predsjednica objasnila zašto je u Kolonu sjećanja došla u žutim ‘zengama’

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari