Arheolozi pronašli mjesto na kojem je Pilat osudio Isusa

0

Mjesto na kojem se sudilo Isusu prije raspeća je po prvi puta otkriveno javnosti.

toranj-davidov-600x333

Smješteno u starom dijelu grada Jeruzalema, mjesto se nalazi nadaleko od Crkve Svetog groba, gdje tradicija vjeruje da je Isusu pokopan.

Otkriveno na prostorima napuštenog zatvora u zgradi Davidovog muzeja, mjesto suđenja je samo dio ogromnih arheoloških u razdoblju od 1999. do 2000. godine, no sve je bilo zatvoreno u proteklih četrnaest godina zbog nedostatka financijskih sredstava.

Mnogi znanstvenici i arheolozi vjeruju da je upravo na ovom mjestu rimski upravitelj Poncije Pilat osudio Isusa, piše Charisma News.

Izraelski arheolog Amit Re’em kaže da je ova palača sagrađena u 1. stoljeću prije Krista, prema izvještajima židovskog povjesničara i rimskog građanina, Josipa Flavija.

Arheolozi koji su prije 15 godina počeli proširivati Toranj Davidov u Jeruzalemu iznenadili su se kada su kopajući pronalazili sloj za slojem povijesnih ostataka da bi u konačnici pronašli mjesto za koje vjeruju da je Krist bio osuđen, a to je nalazište sada predstavljeno javnosti, piše američki list The Washington Post, prenosi HRsvijet.net.

Arheolozi znaju da je zgrada koja leži uz Toranj Davidov u kojem je danas smješten muzej služila kao zatvor u doba Osmanskog carstva, a u doba Križarskih ratova ondje je bila bojadisaonica tkanina.

Amit Re’em, arheolog iz Jeruzalema koji je prije desetak godina sa svojom ekipom počeo iskapanja u tom dijelu Staroga grada, ističe da je zatvor važan dio istraživanja Jeruzalema jer pokazuje “povijest toga grada na posve jedinstven i jasan način”.

Otkrili su i ostatke kanalizacijskog sustava za koji vjeruju da je ležao ispod palače ekscentričnog kralja Judeje Heroda Velikoga.

Danas mnogi kršćanski hodočasnici u Jeruzalemu prolaze postaje Križnog puta (Via Dolorosa) od mjesta na kojem je Krist bio osuđen pod tadašnjim rimskim prokuratorom Poncijem Pilatom do Golgote gdje je bio raspet.

Međutim, ruta kojom prolazi Križni put mijenjala se kroz stoljeća, ovisno o vladarima i o tome što je u to doba bilo važno. Tako je u Bizantsko doba Via Dolorosa počinjala blizu područja gdje se nalazi današnji muzej u zapadnom dijelu grada.

Tek u 13. stoljeću ishodište Križnog puta preseljeno je do tvrđave Antonija, na mjesto bivše rimske vojarne i blizu džamije Al Aqsa.

Rasprava o tome gdje se održalo suđenje, što je jedna od najpoznatijih scena Novoga zavjeta, nastavlja se između kršćanskih teologa, povjesničara i arheologa, ovisno o tumačenju Evanđelja.

Isus iz Nazareta bio je doveden pred Pilata u “praetorium”, što je bio latinski naziv za zapovjednikov šator u rimskom logoru. No Pilatov praetorium mogao je biti u tadašnjoj rimskoj vojarni, ali također i u Herodovoj palači.

Danas se povjesničari i arheolozi slažu da je Herodova palača bila u zapadnom dijelu grada gdje se nalazi Toranj Davidov i zatvor iz Osmanskog carstva.

Sada kad je zatvor otvoren za javnost postavlja se pitanje hoće li se ponovno mijenjati ruta Križnog puta. Stručnjaci vjeruju da neće no da će zatvor postati nezaobilazna točka za posjet kršćana koji dolaze u Jeruzalem.

Direktor Davidovog muzeja Eilat Lieber ističe da je muzej već počeo pripremati vodiče koji će posjetiteljima objašnjavati povijest tunela što leže ispod muzeja.

 

facebook komentari