Pratite nas

Vijesti

Armada Rijeka pita Krunoslava Borovca:Zbog čega Zdravko Mamić nije na crnim listama

Objavljeno

na

Crne liste bile su te oko kojih je sve krenulo. Zbog njih je nastao cirkus na Maksimiru prošle subote. O njima je se vodila rasprava na javnoj televiziji tko ih je uopće poslao te na koncu, te crne liste bile su glavni predmet pressice Ravnateljstva policije kad je načelnik Krunoslav Borovec pokušavao javnosti objasniti kako i kada one nastaju.

borovec_krunoslavČinjenica da smo i nakon te pressice ostali pomalo zbunjeni s velikim upitnikom nad glavom dovoljno govori o zakonitosti i ustavnosti istih.

Navijači Rijeke, točnije Armada, poslali su pismo načelniku policije Krunoslavu Borovcu u kojem ga traže dodatne informacije i pojašnjenja glede spornog djela Zakona o navijačima.
Pismo Armade objavljujemo u cijelosti.

Poštovani g. Borovec,

Slijedom posljednjih događaja vezanih za nogometne utakmice i već više puta spominjane “crne liste” tj. pravo organizatora da temeljem saznanja o ranije protupravnom ponašanju, zabrane ulazak osobi na stadion, obraćamo Vam se za radi dostave dodatnih informacija uz podnošenje predstavke za djelovanje organa MUP-a.

Ovim putem prvenstveno upućujemo prigovor zbog načina sastavljanja popisa osoba s ranijim protupravnim ponašanjem bez jasnog kriterija ili ujednačenog kriterija prema svim građanima, kao i kriterijima ulaska i izlaska sa spomenutog popisa. Također, netransparentnost popisa kao i neobavještavanja osoba da se uopće nalaze na takvom popisu, isti čini nelegalnim. To iz razloga što je osobama s takvog popisa onemogućeno pravo na žalbu protiv odluku o njihovom uvrštavanju na popis, kao i razloga iz kojih se točno razloga tamo nalaze. To posebno ukoliko osobi na popisu, još uvijek nije izrečena pravomoćna presuda i/ili rješenje kojom se utvrđuje njezina krivnja.

U tom smislu, kada bi kriterij bio ujednačen za svakog građanina Republike Hrvatske, a s obzirom na trenutnu praksu, na popisu bi se morali naći apsolutno svi posjetitelji sportskih objekata u Hrvatskoj, tim više što bi se to odnosilo i na mnogobrojne čelnike sportskih klubova i saveza u Hrvatskoj. Pod ustavnom pretpostavkom da je zakon jednak za sve, a prema kriteriju ranijeg protupravnog ponašanja, tada bi samo na primjeru jedne od istaknutijih osoba mogli doći do osporavanja legalnosti tog popisa tj. „crne liste“. Konkretno, građanin Zdravko Mamić, kao prvi dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i izvršni predsjednik GNK Dinamo, višestruki je pravomoćno osuđeni prekršitelj.

Zbog čega se Zdravko Mamić, višestruki prekršitelj Zakona, ne nalazi na crnim listama?

Imenovani, nije samo pravomoćno osuđeni temeljem Zakona o sprječavanju nereda, već je isti zbog svojeg protupravnog ponašanja, odgovarao i zbog protupravnog ponašanja i temeljem drugih zakona. Slobodni smo zaključiti, da je Zdravko Mamić puno više puta izvođen pred razne sudove od prosječnog hrvatskog navijača. Naime, nije povjerljiv podatak da se protiv istoga vodi više raznovrsnih sudskih postupaka.

Nastavno na navedeno, a budući da se radi o javnoj osobi, smatramo da za nju Ravnateljstvo niti ne mora posebno provjeravati sudske presude, kao niti policijske evidencije da bi ustanovilo kako se radi o čestom prekršitelju i da su isti prekršaji u velikoj većini vezani za sportska natjecanja. U ostalom, samo primjera radi, rješenjem Prekršajnog suda u Splitu pod poslovnim brojem: Pp 22 Prz-39/14, Zdravku Mamiću je izrečena mjera opreza temeljem članka 34a. stavka 1. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Stoga, Zdravko Mamić ima zabranu prisustvovanja svim športskim natjecanjima – nogometnim utakmicama u Splitu na gradskom stadionu „Poljud“ i stadionu „Park mladeži“ u kojima sudjeluje HNK „Hajduk“, NK „Split“ i reprezentacija Republike Hrvatske u trajanju od 9 (devet) mjeseci. Ne ulazeći u neovisnost sudskih odluka, postavlja se pitanje kako to da običan navijač, koji počni istovjetni prekršaj, nerijetko biva kažnjen te mu se izriče vremenski puno duža mjera zabrane prisustvovanja utakmicama kluba za kojeg navija ali i hrvatske nogometne reprezentacije. Nije li i u tom slučaju, policija trebala zatražiti oštriju sankciju ili se žaliti na takvo rješenje?

Dužnost policije je da Mamića uvrsti na kontroverzni popis

Kada tome pridodamo često nedolično ponašanje, pozivanje na nasilje, sprječavanje službene osobe u obavljanju dužnosti te mnoge druge teže prekršaje kao i kaznena djela, tada je razvidno da je dužnost policije da i Zdravka Mamića uvrsti na popis osoba kojima organizator mora odbiti prodati ulaznicu ili izdati drugu ispravu kojom joj je omogućen ulazak na stadion. Takva mjera, morala bi se odnositi ne samo na utakmice GNK Dinamo, već i na utakmice ostalih klubova hrvatske nogometne reprezentacije s obzirom da se radi o prvom dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza, koji bi svakako trebao biti primjer navijačima u uzornom ponašanju, a ne vinovniku nasilja na sportskim natjecanjima i medijskom prostoru.

Zlouporaba spomenutog dijela Zakona od strane dijela policije te prije svega nogometnih klubova nije ono čemu služi Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Ukoliko sporne odredbe zakona nemaju jasan kriterij izrade popisa, tj. nemogućnost žalbe na odluku o uvrštavanju na njih (jer mogućnost greške uvijek postoji), onda je Ravnateljstvo trebalo obavijestiti zakonodavca o poteškoćama u provedbi određenih zakonskih odredbi i tražiti donošenje odgovarajućih izmjena i dopuna. Također, neobavještavanje osobe o tome da se nalazi na takvom popisu, svakako može dovesti do podnošenja zahtjeva za zaštitu ljudskih prava, kao i traženja obeštećenja.

Ovim putem napominjemo da osobe koje putuju na gostujuće utakmice, redovno budu legitimirane tijekom putovanja, a da ih nitko do policijskih djelatnika ne sprječava niti upozorava, već im se sloboda kretanja ograničava tek na prilazu sportskom objektu.

Slijedom navedenog, molimo naslov da se očituje vezano uz uvrštavanja Zdravka Mamića na popis osoba za koju postoje ranija saznanja o protupravnom ponašanju, kao i razloge zašto mjesno nadležna policijska uprava tj. PU Zagrebačka, do trenutka sastavljanja ovog dopisa, nije za imenovanog nikada uputila prijedlog Prekršajnom sudu o mjeri zabrane prisustvovanja nogometnim utakmicama GNK Dinamo i reprezentacije, a što je praksa policijskih uprava posljednjih mjeseci. Tim više i iz razloga što su zabilježeni slučajevi kada je policija od Prekršajnog suda zatražila izricanje spomenute mjere zabrane i u slučajevima kada još uvijek nije izrečena/no pravomoćna presuda odnosno rješenje.

Tražimo od policija da slogan ”sigurnost i povjerenje” i doslovno provodi

Isto tako nejasno je, zašto se ponekad policija poziva i na prekršaje iz domene sigurnosti prometa na cestama te blaže prekršaje iz domene Zakona o sprječavanju nereda poput prisustva alkohola u krvi u razini manjoj od jednog promila. Usporedbe radi, za isti prekršaj prilikom upravljanja vozilom u praksi se više niti ne oduzima vozačka dozvola, zbog čega se i nameće pitanje zlouporabe diskrecijskog prava službene osobe i načela jednakosti u postupanju prema svim građanima.

Zaključno, namjera nam je ne da se ovo pismo doživi kao svojevrsno skretanje s problema navijača na treće osobe, već da službeni slogan hrvatske policije „sigurnost i povjerenje“, zaista zažive i na primjeru hrvatskih navijača.

Unaprijed zahvaljujemo te očekujemo vaš odgovor.

Klub navijača Armada Rijeka

armada

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Vijesti

Čačić: Plenković već ima sve potpise za Vladu

Objavljeno

na

Objavio

Radimir Čačić za Slobodnu: Plenković je već osigurao većinu, ima i naš glas, ali u obzir ne dolaze nikakvi Hasanbegovići i Zekanovići

Radimir Čačić nakon nedjeljnih izbora postao je najdugovječnijom personom na hrvatskoj političkoj sceni.

– Ponovno sam izabran, ali u Sabor neću. Ići će moja zamjenica, druga s liste, Natalija Martinčević. Inače, ovo mi je sedmi put da dobivam povjerenje birača. I da, još uvijek sam najdugovječniji čovjek u hrvatskoj politici – kazao je Slobodnoj Dalmaciji u telefonskom razgovoru u ponedjeljak nešto prije podneva.

Jesu li za vas ovakvi rezultati i uvjerljivi trijumf HDZ iznenađujući?

– Rekao bih u okvirima u kojima se cijela priča događala, nitko nije očekivao da će stvar završiti tako radikalnim okretanjem biračkog tijela prema desnom centru i desnici. Dio razloga krije se u činjenici da smanjena izlaznost uvijek preferira snažne stranačke organizacije. Tomu i sada svjedočimo. SDP nema organizaciju, niti ju je ikada imao. Ona je neusporediva s onom kakvu ima HDZ. Jedini koji još ima kakve-takve organizacije usporedive s njima jest HSS, pravom, iako regionalnom, raspolaže i IDS, te mi koji to sada radima na sjeveru zemlje. Nekada je imao i HNS. Stranke koje ne dišu sa svojim terenom, koje nemaju kapilarni sustav, one ne mogu računati na ozbiljan rezultat.

Kako je Davor Bernardić uspio uvjeriti toliki dio Hrvatske da može biti premijer? Nitko mu se, unatoč očitim nedostacima, nije usudio reći da to naprosto ne može, pa čak ni vi.

– Ha, ha, ha… Ja sam mu rekao ono što sam rekao i uvijek stojim iza toga. Obzirom tko je sve bio premijer u posljednja tri mandata, nije bilo niti jednog razloga da to ne bude Davor Bernardić. On je mladi dečko koji je s fakulteta došao u politiku i nikada nije bio niti na jednoj izvršnoj funkciji, ali nisu bili ni Milanović, ni Plenković kada su postajali premijeri. Druga je stvar što je naš sustav takav da je to moguće. U pristojnim zemljama to je neizvedivo. Najprije moraš imati neke utakmice u nogama, moraš dokazati sposobnost za voditi izvršnu vlast.

Naravno da su to sve pametni i obrazovani ljudi. I Milanović, i Plenković, pa i Bero. U tom društvenjačkom smislu, kroz politiku vezanih znanja, Milanović i Plenković su bili apsolutmo jači, jer su pravnici. To je jednostavno društvena znanost, a Berbardić je fizičar. Nemam ja dvojbi da bi on isto tako naučio voditi Vladu. Kako, koliko bi to bilo dobro, to je druga stvar i ne treba njega u tom smilu eliminirati, ali cijeli sustav koji dovodi do takvih mogućnosti nije dobar. Nije dobro da ljudi kada preuzimaju vladu nemaju iskustvo i zato je ovo jedna sretna okolnost da Plenković može nastaviti raditi. On je taj zanat kroz ove četiri preteško gadne godine ispekao.

Jeste li se već čuli s Andrejem Plenkovićem i je li vam ponudio koaliciju?

– Da, čuli smo. Mi ne idemo ni u kakvu koaliciju. Mi smo i prošli put projektno podržali Vladu i još sam ranije rekao da ćemo ga podržati ako lijevi centar ne bude u stanju izboriti se za šansu. Mi smo spremni razgovarati i mi tu nemamo nikakvih uvjeta. Imamo one koje smo javno obznanili. Dakle, ravnopravni status sjevera zemlje, projekti ovog područja, gdje su birači koji su iza nas stali, te opći civilizacijski standard. Drugim riječima, ne želimo nikakve Hasanbegoviće, Zekanovićeve, Glasnoviće, da više ne navodim sve što bi tome još trebalo dodati. Ne želimo ni pomišljati da bi se družili s takvo ekipom ili blizu takvih ljudi. Jedan normalni, moderni, demokratski desni centar je nešto što je za Hrvatsku dobro. I to ćemo mi apsolutno podržati.

Hoće li Plenković imati lagan zadatak oko sastavljanja Vlade?

– Da. Pa i nema nikakvog zadatka. On je stvar već riješio. On sada ima potpise za Vladu. To ne mislim, već znam. Osim nas, jedan iz HNS-a i osam manjinaca, što je 76 koliko mu i treba

HNS je opstao unatoč prognozama o potpunom nestanku vaše nekadašnje stranke.

– HNS je s devet pao na jedan mandat. Ako to znači da je opstao, onda ja ništa ne znam. Sve ovisi kako gledate na stvari. Pasti s devet na jedan mandat, ja bih rekao da je nestao. Ne zaboravite da govorim o izbornoj jedinic u kojoj imaju 14 općinskih načelnika i dva gradonačelnika. Pa da svaki od njih da vrijedi samo tisuću glasova, oni bi bili na dva mandata. Oni su potpuno, potpuno nestali. Ovo što se desilo je granični prolaz i oni su kao stranka na aparatima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Sjednica Predsjedništva SDP-a: Odlazi li Davor Bernardić?

Objavljeno

na

Objavio

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

U SDP-u ne skrivaju razočaranje, u stranci se traži odgovornost. Postavlja se pitanje, odlazi li čelni čovjek stranke Davor Bernardić.

Restart koalicija koju predvodi SDP, a u njoj su još HSS, HSU, GLAS, IDS, SNAGA i PGS – pretrpjela je težak poraz. Prema privremenim rezultatima DIP-a koalicija je osvojila 41 mandat, a takav rezultat ne zadovoljava apetite stranke i birača.

Sjednica Predsjedništva stranke sazvana je za 10 sati, na kojoj će, kako je Davor Bernardić i najavio biti razgovora o njegovoj mogućoj ostavci.

Bernardić: Ne bježim od odgovornosti i spreman sam otići

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati