Connect with us

Iz Svijeta

Armenija i Azerbajdžan ponovno se optužuju za napade

Objavljeno

on

Armenija i Azerbajdžan još jednom su u subotu jedna drugu optužile za bombardiranje stambenih područja, usprkos dogovoru da će izbjegavati namjerno ciljanje civila u i oko planinske enklave Nagorno Karabah.

Granatiranje je prijavljeno s obje strane nekoliko sati nakon posljednjeg sporazuma za ublažavanjem konflikta, koji je dogovoren nakon pregovora u Ženevi između ministara vanjskih poslova dviju zemalja i izaslanika iz Francuske, Rusije i SAD-a.

Sporazum sa supredsjedateljima Skupine Minsk Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) trebao je biti četvrti po redu pokušaj prekida vatre od početka sukoba 27. rujna. Broj žrtava u najgorim ratnim sukobima na južnom Kavkazu u posljednjih 25 godina prešao je 1000 i vjerojatno je puno veći.


Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, no naseljen je i nalazi se pod kontrolom etničkih Armenaca. Oko 30 tisuća ljudi ubijeno je u ratu između 1991. i 1994. godine u regiji.

Služba za hitne slučajeve i spašavanje Nagorno Karabaha rekla je da je pod paljbu došla središnja tržnica u Stepanakertu, najvećem gradu enklave, i da su njezini veliki dijelovi spaljeni.


Shushan Stepanyan, glasnogovornica armenskog ministarstva obrane, također je rekla je da je nekoliko civila ozlijeđeno u napadima na strateški grad Shushi, 15 kilometara južno od Stepanakerta.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane zanijekalo je obje optužbe. Rečeno je da su regije Terter, Aghdam i Aghjabedi došle pod paljbu, kao i Gubadi, grad između enklave i iranske granice kojeg je ovaj tjedan zauzela azerbajdžanska vojska.

Više od 1000 boraca iz vojske Nagorno Karabaha izgubilo je život. Azerbajdžan nije objavio podatke o svojim ratnim žrtvama, dok Rusija procjenjuje da je na svakoj strani oko 5000 poginulih.

Primirja nisu uspjela zaustaviti borbe, a posljednjem je posredovao američki državni tajnik Mike Pompeo prošlu nedjelju u Washingtonu.

Skupina Minsk OESS-a rekla je da su se Armenija i Azerbajdžan također dogovorile razmijeniti tijela boraca te da će unutar tjedan dana dostaviti listu zatvorenika, s namjerom eventualne razmjene. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari