Connect with us

Iz Svijeta

Armenija održava zajedničku vojnu vježbu sa SAD-om sljedeći tjedan

Objavljeno

-

Foto: EPA / ilustracija

Armenija je u srijedu priopćila da će sljedeći tjedan biti domaćin zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama, što će vjerojatno naljutiti Rusiju

Armensko ministarstvo obrane priopćilo je da je svrha vježbe “Eagle Partner 2023”, koja se treba održati od 11. do 20. rujna, pripremiti armenske snage za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama. Nije rečeno koliko će američkog i armenskog osoblja biti uključeno.

Rusija ima vojnu bazu u Armeniji i sebe vidi kao nadmoćnu silu u regiji Južnog Kavkaza, koja je do 1991. bila dio Sovjetskog Saveza.

Također održava mirovne snage u regiji kako bi podržala sporazum kojim je 2020. okončan rat između Armenije i Azerbajdžana, drugi rat koji su vodili od raspada Sovjetskog Saveza.

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je u intervjuu talijanskim novinama tijekom vikenda da Rusija nije uspjela zaštititi Armeniju od, kako je rekao, kontinuirane agresije iz Azerbajdžana. Sugerirao je da ruski rat u Ukrajini znači da Moskva nije u stanju jamčiti sigurnost Armenije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u utorak da se ne slaže s Pašinjanovim primjedbama.

“Rusija je apsolutno sastavni dio ove regije”, rekao je. “Rusija igra dosljednu, vrlo važnu ulogu u stabilizaciji situacije u ovoj regiji… i nastavit će igrati tu ulogu.” (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari