Connect with us

Iz Svijeta

Armenija proglasila ratno stanje i opću mobilizaciju

Published

on

Armenske vlasti proglasile su ratno stanje i opću mobilizaciju nakon novih sukoba koji su izbili u Nagorno-Karabahu između tamošnjih separatista koje podupire Erevan i snaga Azerbajdžana.

– U Armeniji su proglašeni ratno stanje i opća mobilizacija. Tražim od svih da se pojave u vojnim povjereništvima – napisao je na Facebooku premijer Armenije Nikol Pachinian.

Pozvao je također stanovništvo da bude spremno braniti svetu domovinu.

– Snažno podržimo našu državu, našu vojsku, i pobijedit ćemo. Neka dugo živi slavna armenska vojska – napisao je.

Prije Armenije, i Nagorno-Karabah proglasio je ratno stanje i opću mobilizaciju svog muškog stanovništva, objavio je predsjednik te samoproglašene države Arayik Harutyunyan.

Armenija i Azerbajdžan dugo su u sukobu zbog odcijepljene azerbajdžanske većinski armenske regije Nagorno-Karabaha, a granični sukobi pojačali su se proteklih mjeseci.

Armenija je jutros priopćila da je susjedni Azerbajdžan napao civilna naselja na području Nagorno-Karabaha te pozvala stanovnike u spornoj regiji da idu u skloništa.

I Azerbajdžan i armenski separatisti objavili su da je u sukobima bilo vojnih i civilnih žrtava.

Armensko ministarstvo obrane reklo je da su njihove snage srušile dva azerbajdžanska helikoptera i tri drona kao odgovor na napade za koje su rekli da su počeli u 4.10 po GMT-u. Cilj napada bila su civilna naselja, uključujući regionalno središte Stepanakert.

– Naš će odgovor biti proporcionalan i vojno vodstvo Azerbajdžana snosi punu odgovornost za stanje – navodi se u ranijoj izjavi armenskoga ministarstva obrane.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane reklo je da je počelo vojnu operaciju duž “linije dodira”, ničije zemlje koja razdvaja snage koje podupire Armenija od azerbajdžanskih snaga u regiji, objavile su ruske novinske agencije.

Ministarstvo je reklo da je azerbajdžanski helikopter srušen, no da je posada preživjela.

Etnički Armenci u Nagorno-Karabahu proglasili su neovisnost za vrijeme sukoba koji je izbio nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Premda su 1994. dogovorili prekid vatre, Azerbajdžan i Armenija međusobno se optužuju za napade oko Nagorno-Karabaha i duž državne granice.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari