Connect with us

Iz Svijeta

Armin Laschet novi je šef njemačkog CDU-a

Objavljeno

on

EPA

Premijer savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet novi je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU), odlučila je stranačka konvencija u subotu.

Na digitalnoj stranačkoj konvenciji u drugom krugu glasanja on je pobijedio Friedricha Merza. Od 991 glasa 521 je dobio Laschet, a 466 Merz. U prvom krugu je iz natjecanja ispao treći kandidat Norbert Roettgen.

Armin Laschet slovi kao umjereni političar koji će nastavio sa smjernicama koje je na čelu stranke odredila njegova prethodnica Angela Merkel. Friedrich Merz je predstavnik konzervativnijeg dijela stranke.

Hoće li Laschet biti i demokršćanski kandidat za kancelara na izborima u rujnu, odlučit će se nakon nekoliko pokrajinskih izbora u ožujku.

Riječ je povijesnoj promjeni na čelu najjače njemačke stranke koju je od 2000. godine vodila Angela Merkel. Omiljena kancelarka, “Mutti”, kako je od milja zovu u Njemačkoj, odlučila se povući iz politike nakon saveznih izbora 26. rujna ove godine.

Laschetova pobjeda znači da će politika CDU-a u najvećoj mjeri ostati na liniji koju je zacrtala Angela Merkel, a koja podrazumijeva na unutarnjem planu što brži oporavak od pandemije te pripravnost da se za to potroši novca koliko je potrebno. Jačanje industrijske politike i dodatno okretanje zelenim opcijama.

Na europskom planu neće doći do velikih zaokreta jer će Laschet nastaviti s politikama Angele Merkel. (Hina/JL)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari