Pratite nas

Zanimljivosti

Arsen Bauk proglašen počasnom lezbijkom

Objavljeno

na

Ministar uprave Arsen Bauk ovog je vikenda proglašen “počasnom lezbijkom” nakon što mu je Udruga ZbeLeTron odlučila dati zahvalnicu zbog predanog rada na Zakonu o životnom partnerstvu, prenosi jutarnji.hr

Udruga koja se bavi promocijom lezbijske kulture i vidljivosti ministru Bauku će “certifikat lezbijskog prijateljstva” uručiti uskoro, a time će on i službeno ponijeti tu titulu.

Bauk tvrdi da ga jako raduju razlozi zbog kojih će mu biti uručen ovaj certifikat.

“Neke udruge koje promiču prava istospolnih zajednica nazivale su ovaj Zakon diskriminatornim, a ova nagrada što će mi je uručiti udruga ZbeLeTron pokazuje da to baš i nije tako. Drago mi je da Zakon smatraju dobrim oni zbog kojih je i donesen. A je li naziv same titule dobar, to neka procijene vaši čitatelji”, komentirao je Bauk za Jutarnji te dodao da je dosad 40-ak parova sklopilo životno partnerstvo, najviše njih u Zagrebu.

Zakon o životnom partnerstvu usvojen je u Hrvatskom saboru 15. srpnja s 89 glasova “za”. Za izradu Zakona bilo je zaduženo Ministarstvo uprave.

facebook komentari

Zanimljivosti

Marin Čilić popeo se na 40 metara visoki kip Isusa Krista iznad Rija

Objavljeno

na

Objavio

Najbolji svjetski tenisači ovih dana borave u Brazilu, točnije u Rio de Janeiru. A među njima je i hrvatski tenisač Marin Čilić.

No, osim tenisom, Čilić se okupirao svojom velikom željom te je uz pomoć organizatora uspio dobiti dozvolu te se popeo na vrh Kipa Krista Iskupitelja, odnosno skulpturu Isusa Krista, koja dominira nad ovim brazilskim gradom.

Skulptura je visoka 39,6 metara, od čega je samo postolje visoko 9,5 metara, teška je 700 tona, a nalazi se na 709 metara nadmorske visine. Izgrađena je od armiranog betona i steatita.

Vjetrovito je i nije lako. Svaka čast snimatelju što je donio kameru na vrh. Definitivno je osjećaj čudesan. Noge mi se još uvijek tresu, a srce kuca kao ludo. Iskustvo je bilo jedinstveno. To je prilika kakva se ukazuje jednom u životu. Ja sam dosta religiozan pa mi je i zato bilo još posebnije. To je jedno od najvećih iskustava koje sam doživio’, pričao je Marin Čilić dok se penjao prema vrhu.

U 2. kolu ATP turnira tenisača serije 500 u Rio de Janeiru Marin Čilić će igrati protiv boljeg iz susreta između Francuza Gaela Monfilsa  i Argentinca Horacija Zeballosa.

Ideja o gradnji religioznog spomenika (Krist Otkupitelj simbol je kršćanstva) prvi se put pojavila 1859. godine. Prijedlog su dali otac Pedro Marija Bos i princeza Izabela. Ideja je opet uzeta u razmatranje 1921. godine, kada se približavala stogodišnjica nezavisnosti.

Prvi kamen temeljac postavljen je 4. travnja 1922., a radovi su počeli 1926. Kip je izrađen u Francuskoj 1926. U Brazil je prenesen u dijelovima godine 1931. Radovi na kompleksu trajali su pet godina, a kip je svečano otvoren 12. listopada 1931.

A da je uistinu riječ o impresivnom dijelu, potvrđuje što je 8. srpnja 2007. proglašen je za jedno od novih sedam svjetskih čuda.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

VIDEO – Bliski susret s vukom na Zidinama (Tomislavgrad)

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Marija Križić

Hercegovka Marija Križić je jutros na putu od Roška Polja prema Zidinama imala bliski susret s vukom te je čak taj susret uspjela i snimiti, piše tomislavcity.com

Izgleda da je to bio dosta blizak susret, a vuk je lijepo pozirao

Marija je krenula na posao u Tomislavgrad, odlučila se zbog snijega poći preko Zidina. Zasiguno nije očekivala ovakvo iznenađenje.

Lovac Iko Mladina kaže da je riječ o lijepome primjerku zreloga vuka. Tko zna, možda je to upravo onaj vuk čije otiske šape je nedavno u Krnjinu (Roško Polje) fotografirao jedan pučkoškolac na putu u školu.

facebook komentari

Nastavi čitati