Connect with us

Iz Svijeta

Assad s Rusima prkosi Trumpu

Objavljeno

on

Sirijska vojska stavljena je u punu pripravnost jer ne isključuje mogućnost američkog napada na Siriju nakon što je Bijela kuća objavila da su u Siriji pronašli tvari koje bi se mogle iskoristiti za izradu kemijskog oružja i novi napad nakon čega su sirijskoj vladi uputili oštro upozorenje. U svojem priopćenju SAD upozorava da su uočene aktivnosti jednake onima uoči napada kemijskim oružjem u travnju u kojem je poginulo mnogo ljudi.

Iz ruskog ministarstva obrane optužuju SAD i Donalda Trumpa da on zapravo lažima i obmanama želi, kao i njegov prethodnik George Bush mlađi koji je izmislio priču da Saddam Hussein posjeduje oružje za masovno uništenje samo kako bi ga napao, isti scenarij napraviti i u Siriji.

Mnogi analitičari uvjereni su da Donald Trump želi učiniti sve kako bi zaustavio napredovanje vladinih snaga, uz potporu iranske revolucionarne garde i boraca Hezbollaha, koji su nakon izbijanja na granicu s Irakom sada već stigli nadomak granice s Jordanom. Američka administracija pod svaku cijenu želi zaustaviti i oslabiti sirijsku vojsku, a jedini način da to učini je vojna intervencija za koju moraju imati opravdanje te stoga izmišljaju novi napad kemijskim oružjem, piše Hassan Haidar Diab / Večernji list

Da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad spreman na sve moguće scenarije i da želi prkositi Trumpu, pokazuje i njegov posjet ruskoj zračnoj bazu u Hmeymimu u zapadnoj Siriji, što je ujedno bio i njegov prvi posjet bazi iz koje ruski zrakoplovi pružaju potporu sirijskoj vojsci.

Predsjednik Al-Assad demonstrirao je svoju snagu i moć slikajući se u kokpitu ruskog borbenog zrakoplova Suhoi SU-35 kao i na jurišnom helikopteru te je obavio i inspekciju oklopnih vozila u bazi nedaleko od Latakije. Zajedno s njim bio je načelnik glavnog stožera ruske vojske general Valerij Gerasimov. Ta bivša baza sirijskih zračnih snaga predana je na upotrebu ruskim vojnim snagama na početku njihove intervencije u Siriji 30. rujna 2015.

Hassan Haidar Diab / Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari