Pratite nas

Iz Svijeta

Assad sa svojim saveznicima najavio ofenzivu na posljednje uporište džihadista

Objavljeno

na

Nakon čišćenja Istočne Gute i palestinskog logora Yarmuk u predgrađu Damaska od džihadističkih skupina te postignutog dogovora s njihovim vođom o povlačenju islamističkih boraca iz naselja u provinciji Homs i Hama te predaji teškog i srednjeg oružja sirijskoj vojsci nakon čega moraju otići u pravcu Idliba i Jarablusa u roku od tri dana, sirijski predsjednik Bashar al-Assad sa svojim saveznicima Rusijom i Iranom najavio je ofenzivu na posljednje uporište džihadista u provinciji Idlib, piše Hassan Haidar Diab / Večernji list

Humanitarna katastrofa

Ta operacija mogla bi izazvati veliki val izbjeglica prema Turskoj i pravu humanitarnu katastrofu s obzirom na to da u provinciji Idlib, koja je 2010. godine imala oko 160 tisuća stanovnika, danas ima gotovo 3 milijuna stanovnika među kojima između 100 do 150 tisuća džihadista.

Da je sve izvjesnije da je Idlib sljedeća zona sirijske katastrofe, dokazuje i upozorenje Jana Egelanda, šefa UN-ove humanitarne radne skupine za Siriju, kako je Idlib kao “jedno ogromno područje raseljavanja”. “Sve moje snage trenutačno i u sljedećim tjednima bit će posvećene sprečavanju nove humanitarne katastrofe.

Ne možete imati rat usred najvećeg skupa izbjegličkih kampova i raseljenih ljudi u svijetu”, naglasio je Egeland pozvavši međunarodnu zajednicu da nađe kompromis i spriječi sukob u provinciji Idlib.

Isto tako, i specijalni izaslanik UN-a za Siriju Stafan de Mistura uputio je apel Rusiji, Iranu i Assadu te Turskoj, Saudijskoj Arabiji i Kataru, koji imaju utjecaj na džihadiste, da pokušaju naći rješenje te kako je ovo “prilika da se postigne da Idlib ne postane novi Alep, nova Istočna Guta, jer su dimenzije potpuno drugačije”.

Vojna operacija svakako će biti veliki pritisak ne samo na Tursku već i na sam EU da ponovo aktiviraju balkansku rutu. U uspostavljanju vlasti u Idlibu, jedinoj sirijskoj provinciji u kojoj gotovo da nema vladinih snaga, predsjedniku Basharu al-Assadu mogli bi pomoći duboki lomovi u Al-Qa’idi, ekstremističkoj grupi koja dominira u tom području.

Kontrolu na Idlibom Assad je izgubio prije tri godine i zakleo se da će je povratiti, ali očekuje se da to bude krvava i skupa borba. Ekstremističko utočište dobro je utvrđeno i dom je desecima tisuća boraca koji su tu došli iz drugih dijelova Sirije. Također, tu su se, bježeći od borbi u drugim dijelovima zemlje, sklonile i stotine tisuće civila.

Osim najave vojne ofenzive na provinciju Idlib Assada i njegovih saveznika, napetosti u toj provinciji već mjesecima rastu zbog borbe za prevlast između ekstremnih stranih boraca lojalnih vođi Al-Qa’ide Aymanu al-Zawahiriju i domaćih džihadista.

Pritisak na Erdoğana

Iran i Rusija već dulje vrijeme pokušavaju uvjeriti turskog predsjednika Erdoğana koji ima svu ovlast nad većinom džihadističkih skupina da predaju oružje i izbjegnu krvoproliće.

Hoće li Erdoğan, koji je svjestan da je Turska prva na udaru ne samo velikog migrantskog vala već i džihadističkih skupina koje bi u budućnosti mogle biti potencijalna opasnost Turskoj, uspjeti uvjeriti džihadiste na predaju oružja ili je pred Sirijom još krvavija borba s obzirom na to da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad sa saveznicima odlučan u svojoj namjeri oslobađanja Sirije od džihadističkih i terorističkih skupina.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Viktor Orban je Mađarima vratio nacionalni ponos

Objavljeno

na

Objavio

Orban se moćnicima ne uvlači u stražnjicu

Ljevičarii i liberali ne sustaju u paljbi po Viktoru Orbanu koji je prije koji dan u mađarskom parlamentu ponovno izabran za premijera.

A da su, srditi na toga velikog kršćanina, zagovornika EU kao saveza slobodnih, nezavisnih država, a ne sjedinjenih europskih država, patriota i protivnika migrantske politike, izgubili svaki osjećaj za stvarnost pokazuje jedan naslov i u našem dnevnom tisku, koji glasi – “Viktor Orban počinje novi mandat, Mađarska podijeljena više nego ikad”.

Svatko normalan bi nakon glasovanja mađarskih zastupnika u omjeru 134-28 za Orbana pomislio da je Mađarska jedinstvenija nego ikad.

No ne treba se čuditi – crveni su uvijek svoju politiku provodili kao teror manjine, pa ako je netko trijumfirao nad tom manjinom, “podijelio je zemlju”!

Osim što je Mađarima vratio nacionalni ponos, Orban je učinio ono što bi svaka zemlja poželjela, Hrvatska pogotovo – preporodio je gospodarstvo, obuzdao strane profitere, prisilio strane banke da Mađarima vrate novac otet lihvarenjem, nezaposlenost je sa 11,4 posto smanjena na 3,8 posto, povećana je prosječna plaća a život je sve bolji.

Sve je to praćeno bijesom iz Europske unije, u kojoj se Orban bruxelleskim moćnicima nikad nije uvlačio u stražnjicu govoreći na skupovima EU na šest jezika.

Milan Ivkošić / Večernji list

Pater Ike Mandurić: Pa sad ti nemoj dat potpis za referendum!

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Šešelj u Hrtkovcima kupio kuću; nespokoj među preostalim Hrvatima

Objavljeno

na

Objavio

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, osuđeni za zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom devedesetih u Vojvodini, kupio je kuću u Hrtkovcima – mjestu koje je sinonim za progon srijemskih Hrvata, prenio je u subotu list Blic.

„Lider radikala se vraća među ljude koje je proganjao“, naslov je tekst u kojemu se navodi da je kupio nekretninu koja se nalazi u Školskoj ulici, u samom središtu tog vojvođanskog sela samo 300 metara od katoličke crkve Svetog Klementa.

Kako saznaje Blic, čelnik SRS-a je kuću kupio na ime svog sina Mihaila, a kupoprodajni ugovor potpisan je u petak kod javnog bilježnika u Rumi.

Reagirajući na tu vijest predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izjavio je da to unosi nespokoj među preostale Hrvate u tome selu i Srijemu.

„Dok se Republika Srbija jasno i nedvosmisleno ne odredi spram presude suda u Haagu o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini i ne poduzme adekvatne mjere, osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj činit će i nadalje ono što mu se prohtije!“, naveo je Žigmanov u izjavi za hrvatske medije u Vojvodini.

Njegov ponovni dolazak na mjesto stradanja Hrvata, dodao je, „ne samo da je strahotan već uvelike banalizira zločine, što onda unosi nespokoj među ovdašnje Hrvate“.

„I to je ono što ne bi trebalo brinuti samo vojvođanske Hrvate, nego i vlasti Republike Srbije, a svoj bi interes i dalje trebali očitovati i Republika Hrvatska te međunarodne institucije i organizacije“, zaključio je čelnik DSHV-a.

List Blic podsjeća da je Šešelj najavljivao da će kupiti nekretninu u Hrtkovcima.

„On je prigodom gostovanja na jednoj lokalnoj televiziji izjavio da će se žaliti na osuđujuću presudu pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove u Haagu kao i da će u Hrtkovcima otvoriti ured Komiteta za obranu dr. Vojislava Šešelja“, navodi list.

Ovakav potez Šešelja ne treba čuditi, ističe Blic, budući da je u više navrata pokazivao da je spreman na sve.

„On je nakon osuđujuće presude u Haagu najavljivao da će ponoviti ratne zločine u Hrtkovcima, a nakon toga i da će 6. svibnja u tom mjestu, koje se nalazi u blizini Rume, napraviti veliki miting, odnosno, kako je rekao, radikalsko – đurđevdanski uranak“, piše beogradski list.

Policija, koja je okružila selo, nije dopustila čelniku SRS-a i njegovim pristašama da uđu i održe najavljeni miting.

Taj datum, 6. svibnja, hrvatske udruge, neke stranke i nevladine udruge označavaju kao dan kada je 1992. počeo progon srijemskih Hrvata.

Toga dana održan je miting na kojemu je sudjelovao i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kada su pročitana imena sedamnaestoro Hrvata kojima je javno poručeno da se sele.

„Ubrzo se poruka počela i ostvarivati – u samo 19 dana, od 10. do 29. lipnja te 1992. godine protjerano je oko 600 hrtkovačkih obitelji koji sada žive diljem Hrvatske i svijeta“, izjavio je ranije Tomislav Žigmanov, i dodao da je to bilo vrijeme straha, etnički motiviranog nasilja i ubojstava, koje se organizirano provodilo bez ikakvog povoda nad lojalnim građanima hrvatske nacionalnosti, samo zato što su Hrvati.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati