Pratite nas

Iz Svijeta

Assad sa svojim saveznicima najavio ofenzivu na posljednje uporište džihadista

Objavljeno

na

Nakon čišćenja Istočne Gute i palestinskog logora Yarmuk u predgrađu Damaska od džihadističkih skupina te postignutog dogovora s njihovim vođom o povlačenju islamističkih boraca iz naselja u provinciji Homs i Hama te predaji teškog i srednjeg oružja sirijskoj vojsci nakon čega moraju otići u pravcu Idliba i Jarablusa u roku od tri dana, sirijski predsjednik Bashar al-Assad sa svojim saveznicima Rusijom i Iranom najavio je ofenzivu na posljednje uporište džihadista u provinciji Idlib, piše Hassan Haidar Diab / Večernji list

Humanitarna katastrofa

Ta operacija mogla bi izazvati veliki val izbjeglica prema Turskoj i pravu humanitarnu katastrofu s obzirom na to da u provinciji Idlib, koja je 2010. godine imala oko 160 tisuća stanovnika, danas ima gotovo 3 milijuna stanovnika među kojima između 100 do 150 tisuća džihadista.

Da je sve izvjesnije da je Idlib sljedeća zona sirijske katastrofe, dokazuje i upozorenje Jana Egelanda, šefa UN-ove humanitarne radne skupine za Siriju, kako je Idlib kao “jedno ogromno područje raseljavanja”. “Sve moje snage trenutačno i u sljedećim tjednima bit će posvećene sprečavanju nove humanitarne katastrofe.

Ne možete imati rat usred najvećeg skupa izbjegličkih kampova i raseljenih ljudi u svijetu”, naglasio je Egeland pozvavši međunarodnu zajednicu da nađe kompromis i spriječi sukob u provinciji Idlib.

Isto tako, i specijalni izaslanik UN-a za Siriju Stafan de Mistura uputio je apel Rusiji, Iranu i Assadu te Turskoj, Saudijskoj Arabiji i Kataru, koji imaju utjecaj na džihadiste, da pokušaju naći rješenje te kako je ovo “prilika da se postigne da Idlib ne postane novi Alep, nova Istočna Guta, jer su dimenzije potpuno drugačije”.

Vojna operacija svakako će biti veliki pritisak ne samo na Tursku već i na sam EU da ponovo aktiviraju balkansku rutu. U uspostavljanju vlasti u Idlibu, jedinoj sirijskoj provinciji u kojoj gotovo da nema vladinih snaga, predsjedniku Basharu al-Assadu mogli bi pomoći duboki lomovi u Al-Qa’idi, ekstremističkoj grupi koja dominira u tom području.

Kontrolu na Idlibom Assad je izgubio prije tri godine i zakleo se da će je povratiti, ali očekuje se da to bude krvava i skupa borba. Ekstremističko utočište dobro je utvrđeno i dom je desecima tisuća boraca koji su tu došli iz drugih dijelova Sirije. Također, tu su se, bježeći od borbi u drugim dijelovima zemlje, sklonile i stotine tisuće civila.

Osim najave vojne ofenzive na provinciju Idlib Assada i njegovih saveznika, napetosti u toj provinciji već mjesecima rastu zbog borbe za prevlast između ekstremnih stranih boraca lojalnih vođi Al-Qa’ide Aymanu al-Zawahiriju i domaćih džihadista.

Pritisak na Erdoğana

Iran i Rusija već dulje vrijeme pokušavaju uvjeriti turskog predsjednika Erdoğana koji ima svu ovlast nad većinom džihadističkih skupina da predaju oružje i izbjegnu krvoproliće.

Hoće li Erdoğan, koji je svjestan da je Turska prva na udaru ne samo velikog migrantskog vala već i džihadističkih skupina koje bi u budućnosti mogle biti potencijalna opasnost Turskoj, uspjeti uvjeriti džihadiste na predaju oružja ili je pred Sirijom još krvavija borba s obzirom na to da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad sa saveznicima odlučan u svojoj namjeri oslobađanja Sirije od džihadističkih i terorističkih skupina.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Orban i Putin: Obojica smatramo da je očuvanje i jačanje kršćanske kulture važno za moderan svijet

Objavljeno

na

Objavio

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se u utorak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i pohvalio “čvrste veze i pouzdano partnerstvo” između dvije zemlje, prenose agencije.

“Sastanak s vama ima veliki značaj za mađarsku politiku jer smo važni partneri”, kazao je Orban na dočeku u Kremlju.

“Mađarskoj su potrebni pouzdani partneri. Drago mi je da su veze između dvije zemlje godinama čvrste i pouzdane”, dodao je Orban.

Također je istaknuo da se dvije zemlje uspješno suočavaju s nepovoljnim utjecajima u međunarodnom okruženju te da su preokrenule trend pada bilateralnih trgovinskih veza u okolnostima ekonomskih sankcija nametnutih Rusiji. Pozvao je na pružanje novih prilika za razvoj trgovine, investicija, energetskih veza i suradnje u poljoprivredi i kulturi.

Putin je istaknuo da je Mađarska jedan od ključnih partnera Rusije u Europi, s trgovinskim vezama koje stalno jačaju. Trgovina između dvije zemlje je prošle godine i u prvoj polovici ove godine porasla za 25 posto, a obostrane investicije su dosegle milijardu dolara, naglasio je ruski predsjednik.

Najavio je i početak izgradnje dva nova reaktora u mađarskoj nuklearnoj elektrani Paks, za što je zadužena ruska državna tvrtka za atomsku energiju Rosatom.

Oko 35 do 40 posto električne energije u Mađarskoj se proizvede u nuklearki Paks.

Što se tiče suradnje u energetici, Orban je potvrdio da se s Putinom dogovorio oko opskrbe ruskim plinom za razdoblje iza 2020., a također je izrazio želju da kroz Mađarsku prolazi tursko-ruski plinovod te zatražio potporu Putina.

Ruski predsjednik nije isključio mogućnost da se za Mađarsku izgradi kopneni produžetak toga plinovoda.

Mađarska i Rusija, kako prenose agencije, angažirane su i na pomoći progonjenim kršćanima u ostalim dijelovima svijeta.

“Obojica smatramo da je očuvanje i jačanje kršćanske kulture važno za moderan svijet”, rekao je Orban.

U više je navrata ponovio da je u mađarskom nacionalnom interesu “dobra suradnja između dvije polovice Europe”, uključujući, naravno “dobre mađarsko-ruske veze”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Putin: Rušenje ruskog zrakoplova splet je tragičnih i nesretnih okolnosti

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da je rušenje ruskog vojnog zrakoplova u blizini Sirije rezultat niza tragičnih i nesretnih okolnosti.

Rusko ministarstvo obrane je potvrdilo da je zrakoplov srušila sirijska protuzračna obrana, ali da je za incident indirektno odgovoran Izrael, obrazloživši da su izraelski zrakoplovi koji su djelovali u blizini doveli ruski zrakoplov u opasnost.

Putin je svojim izjavama ublažio kritike Rusije na račun Izraela, iako je dodao da Rusija mora pomnije utvrditi što se desilo. U ovom se slučaju najvjerojatnije radi o nizu tragičnih, nesretnih okolnosti, jer izraelski zrakoplov nije oborio naš zrakoplov. No, svakako moramo najozbiljnije utvrditi što se dogodilo, kazao je Putin.

Na pitanje kako će Rusija odgovoriti na taj incident, tj. hoće li biti mjera odmazde, Putin je kazao da će se poduzeti mjere koje će još više jamčiti sigurnost ruskog vojnog osoblja i i objekata u Siriji. Bit će to mjere koje će svi zapaziti, kazao je Putin.

Izrael žali zbog rušenja ruskog zrakoplova, okrivljuje Asada i Iran

Izrael je izrazio žaljenje zbog pogibije petnaestero članova posade ruskog vojnog zrakoplova koji je greškom srušila sirijska protuzračna obrana ciljajući izraelske zrakoplove, ali krivnju prebacuje na sirijski režim i njegove saveznike.
Izraelska vojska je također u priopćenju zanijekala da su se njezini zrakoplovi, koji su tada bili u akciji u Siriji, poslužili ruskim zrakoplovom kao štitom kako bi izbjegli sirijsku vatru, kako tvrde ruski dužnosnici.

U priopćenju koje je prva javna reakcija Izraela na taj događaj koji se dogodio sinoć, izraelska vojska tvrdi da su njezini zrakoplovi napali sirijsku vojnu metu odakle se isporučivalo sustave za proizvodnju snajperskih puški šijitskom Hezbolahu u Libanonu iza kojeg stoji Iran. Izrael smatra da je Asadov režim, čija je vojska srušila ruski zrakoplov, u cijelosti odgovoran za taj incident, priopćila je izraelska vojska.

Umirovljeni francuski general Jean-Paul Palomeros, bivši zapovjednik glavnog stožera francuskog ratnog zrakoplovstva, kazao je za France Presse kako smatra da je za pad ruskog zrakoplova kriva pogreška u komunikaciji između dvoje saveznika i ne vjeruje da se izraelski zrakoplov “zakamuflirao” u njegov radarski signal kako je ranije objavila Moskva.

(Hina)

Rusija zaprijetila Izraelu osvetom zbog srušenog zrakoplova nad Sirijom

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari