ASSAD ZA FRANCUSKI MAGAZIN: Rat će biti dug i težak

0

DAMASK – Sukob u Siriji bit će dug i težak, a sirijska armija ne može biti u svakom dijelu zemlje istovremeno, izjavio je sirijski predsjednik Bašar al Asad u intervjuu francuskom magazinu “Paris Match”.

assadAsad je rekao da nitko ne može predvidjeti kada će biti završen rat protiv pobunjenika koji ga žele oboriti sa vlasti, ali i da neprijatelji neće pridobiti stanovništvo na svoju stranu.

Sirijski predsjednik ocijenio je da će vojska i dalje napredovati.

On je dodao da zračni udari koalicije koju predvode SAD u Siriji predstavljaju “ilegalnu intervenciju” koja nema značaja u ratu protiv “Islamske države”.

“Sirijska armija ne može biti svuda istovremeno. Tamo gdje je nema, teroristi koriste priliku prijeđu granicu i infiltriraju se u ovo ili ono područje”, rekao je Asad.

On je dodao da se u Siriji vodi rat protiv “terorističkih grupa koje se infiltriraju u gradove i sela”. “Zato će ovaj rat biti dug i težak”, rekao je Asad.

Sirijski predsjednik napomenuo je da armija napreduje u mnogim regionima.

Na pitanje vidi li svoj odlazak sa vlasti kao rješenje, on je odgovorio: “Država je kao brod: kapetan ne bježi u oluji. On ne napušta palubu. Ako putnici trebaju otići, on je posljednji koji ide.”

Tekst intervjua prenijeli su i sirijski državni mediji.

facebook komentari