Pratite nas

Religija i Vjera

Katalonski Parlament je podržao inicijativu o održavanju referenduma o neovisnosti

Objavljeno

na

I dok se širom Europe otvoreno u europskim parlamentima raspravlja o separatističkim idejama ovog ili onog dijela neke europske zemlje, bila to Španjolska, Britanija, Belgija ili Sjever Italije za to vrijeme  političkom roblju u BiH nije dozvoljeno niti spomenuti bilo kakvu federalističku ili autonomašku ideju koja ne dovodi u pitanje opstanak države. Štoviše kada hrvatski i srpspki politički predstavnici u BIH govore u uspostavi trofederalne BIH kao stabilnog  okvira za njenu dugoročnost i prosperitet optužuje ih se za separatizam dok za to vrijeme granice do kojih se smiju iznositi politički stavovi u BIH određuje EU i veleposlanstvo SAD-a u BIH. Ono što je dozvoljen Jupiteru nije i Ovnu. Katalonski Parlament podržao je inicijativu o održavanju referenduma o neovisnosti i pripremio se za političku bitku s središnjem Vladom u Madridu, koja se takvom plebiscitu oštro protivi.

Parlament Katalonije je sa 87 glasova za i 43 protiv odlučio u Madrid uputiti peticiju kojom se traži održavanje referenduma o budućnosti te regije na sjeveru Španjolske, koja već ima visoku razinu autonomije.

Pokret za neovisnost Katalonije, koji predstavlja petinu španjolske ekonomije, izravan je izazov konzervativnoj središnjoj vlasti premijera Mariana Rajoyja , koji se obvezao da će blokirati održavanje referenduma na temelju ustavnih odredbi.

Zbog toga je mogućnost da će Katalonija steći neovisnost relativno mala, ali katalonski predsjednik Artur Mas ima masovnu podršku javnosti za referendum.

Ankete pokazuju da su o pitanju same neovisnosti Katalonci neodlučni, ali ih 80 posto želi o tome odluku donesu katalonski birači, a ne vlast u Madridu.

Zagovornici neovisnosti kažu da bi se Rajoy trebao ponijeti kao britanski premijer David Cameron, koji se protivi škotskoj neovisnosti, ali dopušta da Škoti o tome glasuju na referendumu kasnije ove godine, piše Hina.

Pripadnici španjolske političke i poslovne elite vrše pritisak na Rajoyja da smiri tenzije, možda tako da Masu ponudi veću kontrolu nad poreznom politikom u zamjenu za odustajanje od referenduma.

Rajoy, međutim, odbija razgovarati s Masom.

Protivnici neovisnosti strahuju da premijerova inercija raspiruje duhove u Kataloniji.

Međutim, vrijeme je, možda, na Rajoyovoj strani.

Očekuje se početak gospodarskog oporavka, što bi moglo smiriti napetosti u vezi s poreznom raspodjelom, jednog od najvećih pitanja među Vladama u Barceloni i Madridu.

Pokret za neovisnost mogao bi se ispuhati zbog unutarnjih političkih trzavica u Kataloniji i tihog protivljenja velikih tvrtki.

Glasovanje za referendum u katalonskom Parlamentu vjerovatno će izazvati niz lančanih reakcija, koji će na kraju rezultirati pat-pozicijom.

Nacionalni Parlament u Madridu će sigurno odbiti katalonski zahtjev.

Tada će Mas vjerovatno raspisati referendum bez dopuštenja središnje Vlade, što će blokirati Ustavni sud.

Mas je ranije dao naslutiti da će u slučaju da se iscrpe sve zakonske mogućnosti iskoristiti sljedeće regionalne izbore 2016. godine kao zamjenski referendum.

“Najveća je zabrinutost da će doći do pucanja svih veza Madrida i Barcelone. Trenutno ne postoji prostor za dogovorno rješenje”, kaže politički analitičar Antonio Barroso.

Rajoy nema o mnogo čemu pregovarati.

Kataloniji ne želi dati veću poreznu kontrolu, jer će to razljutiti 16 ostalih španjolskih autonomnih regija i pokrenuti složen proces ustavnih promjena.

Na nedavno novinarsko pitanje o katalonskoj neovisnosti, Rajoy je odgovorio kratko i jasno: “Neće je biti.”

“Glupo je ignorirati problem i reći da nikada neće dogoditi. Ne može izbjegavati pitanje koje nam je važno. Španska Vlada je mislila da su naši ulični protesti mjehuri od sapunice, ali nisu se rasprsnuli”, rekao je glasnogovornik katalonske Vlade Joan Maria Pique.

Protekle dvije godine milijuni Katalonaca izašli su na ulice tražeći pravo na referendum.

Istraživanja pokazuju da bi Katalonci bili manje optimistični u vezi s nezavisnošću kada bi ona značila gubitak trgovinskih i valutnih povlastica Europske unije i eurozone.

Nepozanica je kako bi katalonska ekonomija podnijela tešku tranziciju ako bi morala ponovno pregovarati o ulasku u EU, a takav je službeni stav Bruxellesa u slučaju neovisnosti.

Masova Vlada nema nikakav plan o tome kakvu bi valutu uvela u slučaju ispadanja iz eurozone – da li bi osnovala svoju centralnu banku ili bi svoj dio španjolskog nacionalnog duga rješavala na neki drugi način.

A sve to Rajoyju daje dovoljno sjemena za sijanje sumnje, piše Hina.

Politički zagovornici katalonske neovisnosti kažu, međutim, da su uvjereni kako će najvjerovatnije doći do toga da EU preradi svoja pravila i poštuje samoodređenje, ako Katalonci na referendumu pokažu da žele samostalnu državu.

poskok

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Religija i Vjera

Fra Marinko Šakota potvrdio kako će se Festival mladih u Međugorju održati i ove godine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Radiopostaja Mir Međugorje

Sve su oči ovih dana uprte u Međugorje u iščekivanju odluke hoće li se ovogodišnji 31. Festival mladih održati u Međugorju.

Veliki dio duhovnih obnova koji se trebao održati u proteklim mjesecima je otkazan, ali Festival mladihće se ipak održati. Povrdio je ovo i međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Festivala će svakako biti, malo u modificiranom obliku, možda samo u onom večernjem dijelu, ali svakako hoće, kazao je kratko fra Marinko u razgovoru za Radiopostaju Mir Međugorje.

Festival mladih ove će se godine održati od 1. do 6. kolovoza 2020.

Španjolac Emilio Ferrando: Nisam vjerovao u Boga, onda sam došao u Međugorje i tu sam već 6 godina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Sveti Toma apostol – ‘Blago onima koji ne vidješe, a vjeruju!’

Objavljeno

na

Objavio

Danas 3. srpnja slavimo svetog Tomu, jednog od dvanaestorice Isusovih apostola. Galilejac, bio je hrabar Kristov sljedbenik, ali i skeptik koji je vjerovao samo opipljivim dokazima. Na aramejskom Toma znači blizanac pa ga zato Ivan evanđelist i naziva „Tomom blizancem“.

Iako evanđelist Ivan prikazuje apostola Tomu u četiri situacije sa Isusom, najpoznatija je svakako ona po kojoj je taj apostol postao poznat kao „nevjerni Toma“.

Prisjetimo se, stoga, apostola Tome i u njegovoj nevjeri i njegovom susretu s Uskrslim, koji ga dovodi do nepokolebljive vjere za koju je i život mučenički položio. “Toma zvani Blizanac, jedan od Dvanaestorice, nije bio s njima kad je došao Isus. Drugi mu učenici rekoše: ‘Vidjeli smo Gospodina.’ Toma im odvrati: ‘Dok ne vidim na rukama njegovim znak od čavala i ne stavim prst svoj u mjesto od čavala i ne stavim ruke svoje u njegov bok, neću vjerovati.’ Poslije osam dana učenici njegovi bijahu ponovo unutra i Toma s njima.

Dok su vrata bila zatvorena, dođe Isus, stade pred njih te reče: ‘Mir vama!’ Zatim reče Tomi: ‘Pruži prst svoj ovamo: evo mojih ruku! Pruži ruku svoju i stavi je u moj bok te ne budi više nevjernik, već vjernik!’ ‘Gospodin moj i Bog moj!’ – izjavi Toma. Isus mu reče: ‘Jer me vidiš, vjeruješ. Blago onima koji će vjerovati, a da nisu vidjeli’” (Iv 20, 24-29). Prvi apostol Indije Vjerojatno je poslije djelovao među Partima u Siriji i Perziji.

Predaja, kojoj je svjedok sv. Grgur Nazijanski, tvrdi da je Toma, nakon naviještanja Evanđelja, poginuo mučeničkom smrću u Indiji. Legende o počecima kršćanstva u Malabaru, jugozapadnoj indijskoj pokrajini, govore da je propovijedao tamo. Svojim je rukama navodno izgradio prvu tamošnju crkvu.

Prema njemu dio vjernika u Indiji naziva se “Tominim kršćanima”. Njih je oko godine 1600. bilo 75.000, a danas ih ima više od 750.000. Podijeljeni su u 4 biskupije, a u bogoslužju upotrebljavaju siro-malabarski obred.

Toma je navodno proboden kopljem 21. prosinca 72., dok je molio na jednom brežuljku u Mylaporeu, južnom dijelu Chennaia, glavnog grada indijske države Tamil Nadu. Mnoga ga hrvatska mjesta i župe časte kao svog zaštitnika i to: Tomašica kod Garešnice, Tomaš kod Bjelovara, Donja Voća, Rajić kod Novske, grad Pula i Pulska biskupija, Rovinj, Dobropoljana na Pašmanu, Tkon na Pašmanu, Prapatnica kod Segeta, Bijeli Brijeg-Mostar i mnoga druga…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari