Pratite nas

Religija i Vjera

Katalonski Parlament je podržao inicijativu o održavanju referenduma o neovisnosti

Objavljeno

na

I dok se širom Europe otvoreno u europskim parlamentima raspravlja o separatističkim idejama ovog ili onog dijela neke europske zemlje, bila to Španjolska, Britanija, Belgija ili Sjever Italije za to vrijeme  političkom roblju u BiH nije dozvoljeno niti spomenuti bilo kakvu federalističku ili autonomašku ideju koja ne dovodi u pitanje opstanak države. Štoviše kada hrvatski i srpspki politički predstavnici u BIH govore u uspostavi trofederalne BIH kao stabilnog  okvira za njenu dugoročnost i prosperitet optužuje ih se za separatizam dok za to vrijeme granice do kojih se smiju iznositi politički stavovi u BIH određuje EU i veleposlanstvo SAD-a u BIH. Ono što je dozvoljen Jupiteru nije i Ovnu. Katalonski Parlament podržao je inicijativu o održavanju referenduma o neovisnosti i pripremio se za političku bitku s središnjem Vladom u Madridu, koja se takvom plebiscitu oštro protivi.

Parlament Katalonije je sa 87 glasova za i 43 protiv odlučio u Madrid uputiti peticiju kojom se traži održavanje referenduma o budućnosti te regije na sjeveru Španjolske, koja već ima visoku razinu autonomije.

Pokret za neovisnost Katalonije, koji predstavlja petinu španjolske ekonomije, izravan je izazov konzervativnoj središnjoj vlasti premijera Mariana Rajoyja , koji se obvezao da će blokirati održavanje referenduma na temelju ustavnih odredbi.

Zbog toga je mogućnost da će Katalonija steći neovisnost relativno mala, ali katalonski predsjednik Artur Mas ima masovnu podršku javnosti za referendum.

Ankete pokazuju da su o pitanju same neovisnosti Katalonci neodlučni, ali ih 80 posto želi o tome odluku donesu katalonski birači, a ne vlast u Madridu.

Zagovornici neovisnosti kažu da bi se Rajoy trebao ponijeti kao britanski premijer David Cameron, koji se protivi škotskoj neovisnosti, ali dopušta da Škoti o tome glasuju na referendumu kasnije ove godine, piše Hina.

Pripadnici španjolske političke i poslovne elite vrše pritisak na Rajoyja da smiri tenzije, možda tako da Masu ponudi veću kontrolu nad poreznom politikom u zamjenu za odustajanje od referenduma.

Rajoy, međutim, odbija razgovarati s Masom.

Protivnici neovisnosti strahuju da premijerova inercija raspiruje duhove u Kataloniji.

Međutim, vrijeme je, možda, na Rajoyovoj strani.

Očekuje se početak gospodarskog oporavka, što bi moglo smiriti napetosti u vezi s poreznom raspodjelom, jednog od najvećih pitanja među Vladama u Barceloni i Madridu.

Pokret za neovisnost mogao bi se ispuhati zbog unutarnjih političkih trzavica u Kataloniji i tihog protivljenja velikih tvrtki.

Glasovanje za referendum u katalonskom Parlamentu vjerovatno će izazvati niz lančanih reakcija, koji će na kraju rezultirati pat-pozicijom.

Nacionalni Parlament u Madridu će sigurno odbiti katalonski zahtjev.

Tada će Mas vjerovatno raspisati referendum bez dopuštenja središnje Vlade, što će blokirati Ustavni sud.

Mas je ranije dao naslutiti da će u slučaju da se iscrpe sve zakonske mogućnosti iskoristiti sljedeće regionalne izbore 2016. godine kao zamjenski referendum.

“Najveća je zabrinutost da će doći do pucanja svih veza Madrida i Barcelone. Trenutno ne postoji prostor za dogovorno rješenje”, kaže politički analitičar Antonio Barroso.

Rajoy nema o mnogo čemu pregovarati.

Kataloniji ne želi dati veću poreznu kontrolu, jer će to razljutiti 16 ostalih španjolskih autonomnih regija i pokrenuti složen proces ustavnih promjena.

Na nedavno novinarsko pitanje o katalonskoj neovisnosti, Rajoy je odgovorio kratko i jasno: “Neće je biti.”

“Glupo je ignorirati problem i reći da nikada neće dogoditi. Ne može izbjegavati pitanje koje nam je važno. Španska Vlada je mislila da su naši ulični protesti mjehuri od sapunice, ali nisu se rasprsnuli”, rekao je glasnogovornik katalonske Vlade Joan Maria Pique.

Protekle dvije godine milijuni Katalonaca izašli su na ulice tražeći pravo na referendum.

Istraživanja pokazuju da bi Katalonci bili manje optimistični u vezi s nezavisnošću kada bi ona značila gubitak trgovinskih i valutnih povlastica Europske unije i eurozone.

Nepozanica je kako bi katalonska ekonomija podnijela tešku tranziciju ako bi morala ponovno pregovarati o ulasku u EU, a takav je službeni stav Bruxellesa u slučaju neovisnosti.

Masova Vlada nema nikakav plan o tome kakvu bi valutu uvela u slučaju ispadanja iz eurozone – da li bi osnovala svoju centralnu banku ili bi svoj dio španjolskog nacionalnog duga rješavala na neki drugi način.

A sve to Rajoyju daje dovoljno sjemena za sijanje sumnje, piše Hina.

Politički zagovornici katalonske neovisnosti kažu, međutim, da su uvjereni kako će najvjerovatnije doći do toga da EU preradi svoja pravila i poštuje samoodređenje, ako Katalonci na referendumu pokažu da žele samostalnu državu.

poskok

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Riječ domoljublje pokušava se izbaciti iz rječnika ljubavi i uvrstiti među psovke

Objavljeno

na

Objavio

Foto: zg-nadbiskupija

Zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško predvodio je u četvrtak 16. studenog u zagrebačkoj katedrali misu zahvalnicu u povodu pete obljetnice oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Biskup Šaško u uvodu euharistijskog slavlja istaknuo je kako je puno  dana koje je važno njegovati u hrvatskome spomenaru, ali su među njima posebno dragocjeni oni koji nose spomen hrvatske radosti.

Takav je dan, nastavio je, i onaj petak koji smo živjeli prije pet godina, s jasnim osjećajem da se jedna presuda zemaljskoga suda ne tiče samo dvojice hrvatskih generala, nego cijeloga naroda, države i, što je najvažnije istine – rekao je Biskup.

Uvodeći u svoju homiliju Biskup se prisjetio večeri uoči donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima, kada je u svetoj misi naviješteno isto Evanđelje kao i danas, ista Isusova riječ: Kraljevstvo je Božje među vama.

Svaki put u ozračju govora o hrvatskim braniteljima osjetim isto – prisutnost Kraljevstva koje postoji, živi, djeluje u srcima ljudi koji su spremni sebe darivati. I kada se ta nutarnja snaga očituje izvanjski, donosi čudesne plodove koje nitko ne može previdjeti niti ih tko može osporiti – rekao je biskup Šaško.

Istaknuo je kako u vremenima velikih progonstava i kušnja, neobranjeni, siromašni i zlostavljani lako dobiju dojam da je Bog daleko, da je napustio nadzor nad tijekom povijesti.

U takvim trenutcima prividne Božje odsutnosti, proroci posežu za apokaliptičkim načinom govora, apokaliptičkim, što znači razotkrivajućim, jer nastoje tu bezizlaznost osvijetliti svjetlom vjere, razotkriti stvarnost onoga što prekriva privid, da bi pomogli ljudima nastaviti hod – kazao je biskup.

U homoliji je upozorio na lažne proroke koji ljudima govore o površnim rješenjima, pokazuju ciljeve koji kratkotrajno bljesnu, ali nemaju vrijednosti, nude zamjenu za Boga i njegovo kraljevstvo, što otvara rane novih razočaranja.

Ako je uistinu Kraljevstvo Božje među nama onda se s pravom valja pitati jesmo li ga našli u svome životu, u životu bližnjih, svoga naroda? U ozračju branitelja možemo pronaći u izobilju. Čitajući i listajući knjige koje su sačuvale spomen na obranu Hrvatske od srpskih zlostavljača, pa tako i monografiju o Specijalnoj policiji; gledajući fotografije i lica, bio sam potaknut moliti.

Takve se knjige mogu listati kao i druge, može ih se pokušati čitati, ali iznad toga pokušaja živi svijest da te knjige nemaju korica, da je listova puno više i da ih prolaznost ne može uvezati. I zagledan u lica živih i pokojnih, uz molitvene zazive – hvala ti Gospodine za njih – zagledan u prizore: bolne, šaljive, nježne i potresne, javlja se pitanje: Što ih povezuje i odakle im snaga? – naglasio je Biskup.

Govoreći o značenju riječi specijalan, podsjetio je Biskup da specijalnim danas zovemo sve ono što je zbog nečega posebno.

Pripadnici specijalnih postrojba nosili su upravo taj poziv: biti početak, prepoznatljiv i nošen ljubavlju. Često puta neprimjetni, ali itekako prisutni. Poput klice iz koje su se širile grane oduševljenja i poleta, poput kvasca koji je dao da bude dovoljno hrane za sve – rekao je.

Kazao je kako naš kršćanski spomen nije prikovanost uz prošlost, već je on uvijek izvor novoga, baš kao i euharistija u kojoj se spominjemo i obnavljamo Kristovom prisutnošću te postajemo dionicima Božjega vremena, Božje sadašnjosti.

Važno je i da spomenici u Hrvatskoj budu odrazi istine, odrazi s lica mladića i djevojaka, čije živote ne smijemo samo prelistati; odrazi trpljenja koji daju odgovore zašto se i danas vrijedi žrtvovati za domovinu, u vremenu kada se riječ domoljublje pokušava izbaciti iz rječnika ljubavi i uvrstiti među psovke. Lijepo je da smo nakon pet godina ponovno došli baš ovamo pronaći toplinu hrvatske radosti. Njeni će ju neprijatelji svakako gušiti, osporavati njenu snagu, prikazivati ju kao dvojbenu i nepotrebnu. Bez nje postajemo umorni, ranjivi, otuđeni. No, kraljevstvo je Božje među nama. To je istinski razlog radosti, sigurnosti i nesebičnosti. Tu je i snaga budućnosti naše domovine – zaključio je biskup Šaško u svojoj homiliji.

U koncelebraciji euharistijskog slavlja bila su četrnaestorica svećenika. Slavlju su prisustvovali i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, umirovljeni generali Hrvatske vojske Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov, pripadnici Specijalne policije te hrvatski branitelji.

Nakon euharistijskog slavlja, u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta upriličeno je predstavljanje monografije ”Specijalna policija u Domovinskom ratu”

Vukovarci i Hrvatska se u studenom prisjećaju najtužnijeg dana i strahota velikosprske agresije

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Blanka Vlašić: Znala sam na Podbrdo ići po noći kad nema nikoga

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska atletičarka i dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis bila je gošća tribine u Ljubuškom u crkvi sv. Ante na Humcu gdje je još jednom progovorila o velikoj ulozi koju je vjera imala u njezinom životu, osobito nakon teške ozljede.

Sve je počelo s ozljedom. Sigurna sam da mi je  Gospodin progovorio oduzevši mi ono najdraže, ono za što sam živjela, kako bi mi pokazao da postoji nešto bolje i slađe od pobjeda i od onoga što ja smatram najvećim ostvarenjem.

U jednom trenutku sam, iz svoje sadašnje svjetovne perspektive, ostala bez svega: nisam mogla trenirati, hodati i nisam imala volje za takvim životom, povukla sam se u sebe, postala sam depresivna.

Imala sam osjećaj da ja više nisam Blanka ako ne skačem, ako ne treniram. I u tom životu, gdje nije bilo mjesta ni za koga, Gospodin je pronašao mjesto za sebe – ispričala je Blanka u svom svjedočanstvu

Dodala je kako je to bio novi početak njenog života i kako je postala i pomalo dosadni preobraćenik jer je svima htjela prenijeti svoje iskustvo i pomoći im da otkriju vjeru. Na kraju je rekla kako je svoju sudbinu prepustila u ruke Gospodinu i da i dalje ima strah od nepoznatog.

Postoji strah od nepoznatoga, a to je moj život u kojem se ja neću više ostvarivati kao sportašica i neću raditi ono što radim cijeli svoj život. To će biti golema promjena, ali ja sve to prepuštam Gospodinu i znam da će On učiniti ono što je najbolje za mene.

Blanka Vlašić: Bog je uvijek na prvom mjestu jer sam svjesna da je sve ovo što imam upravo Božji dar

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari