Pratite nas

Religija i Vjera

Katalonski Parlament je podržao inicijativu o održavanju referenduma o neovisnosti

Objavljeno

na

I dok se širom Europe otvoreno u europskim parlamentima raspravlja o separatističkim idejama ovog ili onog dijela neke europske zemlje, bila to Španjolska, Britanija, Belgija ili Sjever Italije za to vrijeme  političkom roblju u BiH nije dozvoljeno niti spomenuti bilo kakvu federalističku ili autonomašku ideju koja ne dovodi u pitanje opstanak države. Štoviše kada hrvatski i srpspki politički predstavnici u BIH govore u uspostavi trofederalne BIH kao stabilnog  okvira za njenu dugoročnost i prosperitet optužuje ih se za separatizam dok za to vrijeme granice do kojih se smiju iznositi politički stavovi u BIH određuje EU i veleposlanstvo SAD-a u BIH. Ono što je dozvoljen Jupiteru nije i Ovnu. Katalonski Parlament podržao je inicijativu o održavanju referenduma o neovisnosti i pripremio se za političku bitku s središnjem Vladom u Madridu, koja se takvom plebiscitu oštro protivi.

Parlament Katalonije je sa 87 glasova za i 43 protiv odlučio u Madrid uputiti peticiju kojom se traži održavanje referenduma o budućnosti te regije na sjeveru Španjolske, koja već ima visoku razinu autonomije.

Pokret za neovisnost Katalonije, koji predstavlja petinu španjolske ekonomije, izravan je izazov konzervativnoj središnjoj vlasti premijera Mariana Rajoyja , koji se obvezao da će blokirati održavanje referenduma na temelju ustavnih odredbi.

Zbog toga je mogućnost da će Katalonija steći neovisnost relativno mala, ali katalonski predsjednik Artur Mas ima masovnu podršku javnosti za referendum.

Ankete pokazuju da su o pitanju same neovisnosti Katalonci neodlučni, ali ih 80 posto želi o tome odluku donesu katalonski birači, a ne vlast u Madridu.

Zagovornici neovisnosti kažu da bi se Rajoy trebao ponijeti kao britanski premijer David Cameron, koji se protivi škotskoj neovisnosti, ali dopušta da Škoti o tome glasuju na referendumu kasnije ove godine, piše Hina.

Pripadnici španjolske političke i poslovne elite vrše pritisak na Rajoyja da smiri tenzije, možda tako da Masu ponudi veću kontrolu nad poreznom politikom u zamjenu za odustajanje od referenduma.

Rajoy, međutim, odbija razgovarati s Masom.

Protivnici neovisnosti strahuju da premijerova inercija raspiruje duhove u Kataloniji.

Međutim, vrijeme je, možda, na Rajoyovoj strani.

Očekuje se početak gospodarskog oporavka, što bi moglo smiriti napetosti u vezi s poreznom raspodjelom, jednog od najvećih pitanja među Vladama u Barceloni i Madridu.

Pokret za neovisnost mogao bi se ispuhati zbog unutarnjih političkih trzavica u Kataloniji i tihog protivljenja velikih tvrtki.

Glasovanje za referendum u katalonskom Parlamentu vjerovatno će izazvati niz lančanih reakcija, koji će na kraju rezultirati pat-pozicijom.

Nacionalni Parlament u Madridu će sigurno odbiti katalonski zahtjev.

Tada će Mas vjerovatno raspisati referendum bez dopuštenja središnje Vlade, što će blokirati Ustavni sud.

Mas je ranije dao naslutiti da će u slučaju da se iscrpe sve zakonske mogućnosti iskoristiti sljedeće regionalne izbore 2016. godine kao zamjenski referendum.

“Najveća je zabrinutost da će doći do pucanja svih veza Madrida i Barcelone. Trenutno ne postoji prostor za dogovorno rješenje”, kaže politički analitičar Antonio Barroso.

Rajoy nema o mnogo čemu pregovarati.

Kataloniji ne želi dati veću poreznu kontrolu, jer će to razljutiti 16 ostalih španjolskih autonomnih regija i pokrenuti složen proces ustavnih promjena.

Na nedavno novinarsko pitanje o katalonskoj neovisnosti, Rajoy je odgovorio kratko i jasno: “Neće je biti.”

“Glupo je ignorirati problem i reći da nikada neće dogoditi. Ne može izbjegavati pitanje koje nam je važno. Španska Vlada je mislila da su naši ulični protesti mjehuri od sapunice, ali nisu se rasprsnuli”, rekao je glasnogovornik katalonske Vlade Joan Maria Pique.

Protekle dvije godine milijuni Katalonaca izašli su na ulice tražeći pravo na referendum.

Istraživanja pokazuju da bi Katalonci bili manje optimistični u vezi s nezavisnošću kada bi ona značila gubitak trgovinskih i valutnih povlastica Europske unije i eurozone.

Nepozanica je kako bi katalonska ekonomija podnijela tešku tranziciju ako bi morala ponovno pregovarati o ulasku u EU, a takav je službeni stav Bruxellesa u slučaju neovisnosti.

Masova Vlada nema nikakav plan o tome kakvu bi valutu uvela u slučaju ispadanja iz eurozone – da li bi osnovala svoju centralnu banku ili bi svoj dio španjolskog nacionalnog duga rješavala na neki drugi način.

A sve to Rajoyju daje dovoljno sjemena za sijanje sumnje, piše Hina.

Politički zagovornici katalonske neovisnosti kažu, međutim, da su uvjereni kako će najvjerovatnije doći do toga da EU preradi svoja pravila i poštuje samoodređenje, ako Katalonci na referendumu pokažu da žele samostalnu državu.

poskok

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Hvarski biskup Petar Palić: Hrvati u Australiji našu Domovinu generacijama nose u srcima

Objavljeno

na

Objavio

BISKUP PALIĆ I DIANA TIKVIĆ / FOTO: HKM

Hvarski biskup i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije mons. dr. Petar Palić gostovao je 5. prosinca u HKR-ovom “Aktualnom” te govorio o svom pastoralnom pohodu hrvatskim katoličkim centrima u Oceaniji.

Biskup Palić izrazio je radost što je doživio ljepotu Australije, Novog Zelanda i Tasmanije i što se susreo s hrvatskim katoličkim misijama i centrima koji djeluju u Oceaniji. Istaknuo je da naši ljudi, iako su morali napustiti Hrvatsku, svi nose domovinu Hrvatsku u svojim srcima, a prenijeli su tu ljubav i na svoje potomke.

Hrvati su svakako zahvalni australskom društvu što im je omogućilo da se ostvare i steknu dobre uvjete za život, kako navodi biskup, ali u srcu im je ipak Hrvatska: “Naši ljudi su tamo stvorili dom, odgovorni su građani i odgovorno rade za društvo te ga izgrađuju. U srcu pak nose Boga, Domovinu i Crkvu. Naše katoličke misije i centri središta su oko kojih se naši vjernici okupljaju .”

Napomenuo je zanimljivost da se emisije s Hrvatskoga katoličkog radija tamo slušaju i informiraju građane. “Vlč. Nikola Čabraja u Perthu uređuje emisiju na lokalnom radiju te koristi naše Vijesti iz života Crkve. Tamo se radio također zove Hrvatski katolički radio”, rekao je biskup Palić.

Iako je proputovao cijelu Oceaniju zbog čega je bio na 12 letova u samo mjesec dana, biskup Palić navodi kako se sve to isplatilo zbog zajedništva koje je osjetio jer su ga na lijep način dočekali i vjernici i svećenici te se u Hrvatsku vratio obogaćen.

Njihova povezanost s Domovinom je jaka, navodi biskup, a ovim susretom je također pokazano koliko Hrvatska biskupska konferencija te Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine vodi brigu o svima njima i da nisu zaboravljeni bez obzira na udaljenost.

Osim toga biskup navodi posebnost kojom se Hrvati u Australiji i na cijelom tom području mogu pohvaliti. Naši ljudi, rekao je biskup, dali su velik doprinos izgradnji australskoga društva. Hrvati iznose oko 0,7 posto od cjelokupnog stanovništva, a vrlo su uspješni te prepoznatljivi u svome radu.

Biskup je istaknuo kako mu je vrlo drago da lokalno stanovništvo pozitivno komentira Hrvate te navode da, kroz svoj doprinos u pastoralu, hrvatske zajednice, sve redovnice, svećenici i vjernici obogaćuju i unose život u biskupije Australije.

Za kraj je biskup Palić pozdravio povezanost Hrvata u Australiji s Domovinom: “Oni prvenstveno svjedoče pripadnost Katoličkoj Crkvi te identitet hrvatskoga naroda (…) Duboko osjećaju povezanost s Republikom Hrvatskom.” (IKA)

 

Povratnik iz Australije: U Australiji radiš 10 do 12 sati dnevno. Neće ti nitko ništa dati ‘džaba’

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Chicago: Mladi hercegovački franjevci zaređeni za đakone

Objavljeno

na

Objavio

Foto: fra3.net

Onima kojima je dano puno, traži se od njih i veliko služenje. U vremenu loših vođa, vaša vjernost neka sjaji u srcu Crkve!

Fra Luka Ćorić iz Širokoga Brijega, fra Lovro Šimić iz Gruda i fra Stipe Rotim iz Čitluka zaređeni su za đakone, odnosno primili su Sveti red đakonata, u srijedu navečer u hrvatskoj župi Srca Isusova u Chicagu.

Zajedno s njima red đakonata je primio i fra Roberto Serrano, član Franjevačke provincije Imena Isuova, a mlade franjevce zaredio je biskup Chicaga msgr. Joseph Perry.

U svečanom misnom slavlju uz kustosa fra Jozu Grbeša, sudjelovalo je 15 svećenika. Biskup Perry je u svojoj sadržajnoj propovijedi govorio o važnosti služenja koje je u samoj srži kršćanske poruke pozivajući se na primjer služenja i života svetog Franje, piše portal fra3.net.

Prijenos svete mise i cijelog obreda ređenja prenošen je uživo na Facebook stranici hrvatskih franjevaca tako da su ga mogli pratiti mnogi, posebice rodbina i prijatelji u domovini. Na kraju svete mise nazočnima se obratio poseban gost ovog slavlja, Fra Michael Perry, Generalni minister Franjevačkog reda.

Ovo je prvi put u skoro 95. godišnjoj povijesti Hrvatske franjevačke kustodije Sv. obitelji da je Generalni ministar bio na ređenju braće. Fra Michael je izrazio zahvalnost braći i radost da su braća zaređena za đakone i podsjetio da je naša karizma i služba brinuti se za siromašne, slabe, potrebne. Naš poziv je upravo tako slijediti Sv Franju, naglasio je Generalni ministar. Fra Michael je prije 20 dana i posjetio franjevački samostan Hrvatskih franjevaca, Sv. Ante u Chicagu te ostao s braćom u razgovoru o stanju Reda i budućim događajima.

Večer je glazbeno učinio posebno lijepim zbor sastavljen od svih članova zborova triju hrvatskih župa u Chicagu koji je vodio Joe Slomka. Nakon misnog slavlja nastavljeno je druženje u župnoj dvorani.

Foto: fra3.net

Foto: fra3.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari