Connect with us

Religija i Vjera

Katalonski Parlament je podržao inicijativu o održavanju referenduma o neovisnosti

Objavljeno

-

I dok se širom Europe otvoreno u europskim parlamentima raspravlja o separatističkim idejama ovog ili onog dijela neke europske zemlje, bila to Španjolska, Britanija, Belgija ili Sjever Italije za to vrijeme  političkom roblju u BiH nije dozvoljeno niti spomenuti bilo kakvu federalističku ili autonomašku ideju koja ne dovodi u pitanje opstanak države. Štoviše kada hrvatski i srpspki politički predstavnici u BIH govore u uspostavi trofederalne BIH kao stabilnog  okvira za njenu dugoročnost i prosperitet optužuje ih se za separatizam dok za to vrijeme granice do kojih se smiju iznositi politički stavovi u BIH određuje EU i veleposlanstvo SAD-a u BIH. Ono što je dozvoljen Jupiteru nije i Ovnu. Katalonski Parlament podržao je inicijativu o održavanju referenduma o neovisnosti i pripremio se za političku bitku s središnjem Vladom u Madridu, koja se takvom plebiscitu oštro protivi.

Parlament Katalonije je sa 87 glasova za i 43 protiv odlučio u Madrid uputiti peticiju kojom se traži održavanje referenduma o budućnosti te regije na sjeveru Španjolske, koja već ima visoku razinu autonomije.

Pokret za neovisnost Katalonije, koji predstavlja petinu španjolske ekonomije, izravan je izazov konzervativnoj središnjoj vlasti premijera Mariana Rajoyja , koji se obvezao da će blokirati održavanje referenduma na temelju ustavnih odredbi.

Zbog toga je mogućnost da će Katalonija steći neovisnost relativno mala, ali katalonski predsjednik Artur Mas ima masovnu podršku javnosti za referendum.

Ankete pokazuju da su o pitanju same neovisnosti Katalonci neodlučni, ali ih 80 posto želi o tome odluku donesu katalonski birači, a ne vlast u Madridu.

Zagovornici neovisnosti kažu da bi se Rajoy trebao ponijeti kao britanski premijer David Cameron, koji se protivi škotskoj neovisnosti, ali dopušta da Škoti o tome glasuju na referendumu kasnije ove godine, piše Hina.

Pripadnici španjolske političke i poslovne elite vrše pritisak na Rajoyja da smiri tenzije, možda tako da Masu ponudi veću kontrolu nad poreznom politikom u zamjenu za odustajanje od referenduma.

Rajoy, međutim, odbija razgovarati s Masom.

Protivnici neovisnosti strahuju da premijerova inercija raspiruje duhove u Kataloniji.

Međutim, vrijeme je, možda, na Rajoyovoj strani.

Očekuje se početak gospodarskog oporavka, što bi moglo smiriti napetosti u vezi s poreznom raspodjelom, jednog od najvećih pitanja među Vladama u Barceloni i Madridu.

Pokret za neovisnost mogao bi se ispuhati zbog unutarnjih političkih trzavica u Kataloniji i tihog protivljenja velikih tvrtki.

Glasovanje za referendum u katalonskom Parlamentu vjerovatno će izazvati niz lančanih reakcija, koji će na kraju rezultirati pat-pozicijom.

Nacionalni Parlament u Madridu će sigurno odbiti katalonski zahtjev.

Tada će Mas vjerovatno raspisati referendum bez dopuštenja središnje Vlade, što će blokirati Ustavni sud.

Mas je ranije dao naslutiti da će u slučaju da se iscrpe sve zakonske mogućnosti iskoristiti sljedeće regionalne izbore 2016. godine kao zamjenski referendum.

“Najveća je zabrinutost da će doći do pucanja svih veza Madrida i Barcelone. Trenutno ne postoji prostor za dogovorno rješenje”, kaže politički analitičar Antonio Barroso.

Rajoy nema o mnogo čemu pregovarati.

Kataloniji ne želi dati veću poreznu kontrolu, jer će to razljutiti 16 ostalih španjolskih autonomnih regija i pokrenuti složen proces ustavnih promjena.

Na nedavno novinarsko pitanje o katalonskoj neovisnosti, Rajoy je odgovorio kratko i jasno: “Neće je biti.”

“Glupo je ignorirati problem i reći da nikada neće dogoditi. Ne može izbjegavati pitanje koje nam je važno. Španska Vlada je mislila da su naši ulični protesti mjehuri od sapunice, ali nisu se rasprsnuli”, rekao je glasnogovornik katalonske Vlade Joan Maria Pique.

Protekle dvije godine milijuni Katalonaca izašli su na ulice tražeći pravo na referendum.

Istraživanja pokazuju da bi Katalonci bili manje optimistični u vezi s nezavisnošću kada bi ona značila gubitak trgovinskih i valutnih povlastica Europske unije i eurozone.

Nepozanica je kako bi katalonska ekonomija podnijela tešku tranziciju ako bi morala ponovno pregovarati o ulasku u EU, a takav je službeni stav Bruxellesa u slučaju neovisnosti.

Masova Vlada nema nikakav plan o tome kakvu bi valutu uvela u slučaju ispadanja iz eurozone – da li bi osnovala svoju centralnu banku ili bi svoj dio španjolskog nacionalnog duga rješavala na neki drugi način.

A sve to Rajoyju daje dovoljno sjemena za sijanje sumnje, piše Hina.

Politički zagovornici katalonske neovisnosti kažu, međutim, da su uvjereni kako će najvjerovatnije doći do toga da EU preradi svoja pravila i poštuje samoodređenje, ako Katalonci na referendumu pokažu da žele samostalnu državu.

poskok

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari