Pratite nas

Pregled

ATJ Lučko bila je udarna snaga koja je u prvim mjesecima agresije na Hrvatsku ponijela teret najtežih okršaja

Objavljeno

na

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je pripadnicima ATJ Lučko obilježavanje 28. godišnjice osnutka ATJ Lučko

28. OBLJETNICA ATJ LUČKO

U vremenima kada Hrvatska još nije mogla razviti svoju vojsku, policijske su postrojbe morale ispunjavati i vojne zadaće.

ATJ Lučko bila je udarna snaga koja je u prvim mjesecima agresije na Hrvatsku ponijela teret najtežih okršaja, snaga u koju se pouzdao hrvatski narod, snaga u koju je naš prvi predsjednik i vrhovni zapovjednik dr. Franjo Tuđman imao najveće povjerenje.

Hvala vam na svemu što ste učinili, ne samo u Domovinskom ratu nego i u mirnodopskim godinama do danas.

Čestitam vam vaš dan i želim puno uspjeha u izvršavanju svih budućih zadaća, sa željom da ih bude što manje.

 

Na današnji dan 1990. godine osnovana legendarna Antiteroristička jedinica Lučko

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Nino Raspudić – Migranti pred vratima: test humanosti ili gluposti?

Objavljeno

na

Objavio

Ciklus tribina Nine Raspudića MIGRANTI PRED VRATIMA: TEST HUMANOSTI ILI ISPIT GLUPOSTI?

Prva tribina u obnovljenoj dvorani Kulturno informativnog centra bavi se migrantskim pitanjem.

Moderator tribine je bio Nino Raspudić, a sudjelovali su dr. sc. Hrvoje Jurić (Filozofski fakultet u Zagrebu) i dr. sc. Boris Havel (Fakultet političkih znanosti)

Kakvo je stanje na hrvatskim granicama? Koliko migranata želi ući u Hrvatsku? Tko su, odakle dolaze i kamo idu?

Što se događa u Bihaću i okolici? Što je Marakeški sporazum i treba li ga Hrvatska potpisati? Kakva su stajališta važnih političkih aktera u zemlji, Europi i svijetu po tom pitanju?

Koja je u svemu tome uloga medija? O tim i drugim temama vezanim uz “migrantsko pitanje” moderator tribine Nino Raspudić razgovarao je sa gostima tribine a sudjelovali su dr. sc. Hrvoje Jurić (Filozofski fakultet u Zagrebu) i dr. sc. Boris Havel (Fakultet političkih znanosti)

(VIDEO: Podcast Velebit)

 

Nino Raspudić vrlo argumentirano o izborima u BiH i mogućim posljedicama

 

 

Nino Raspudić: Svi putevi vode u Marrākeš

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

RH se pridružuje Borbenoj skupini EU-a u kojoj su četiri zemlje Višegradske skupine

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević potpisao je u utorak u Bruxellesu Notu o pristupanju borbenoj skupini EU-a, koja će pod vodstom Poljske biti u stanju pripravnosti u drugoj polovici sljedeće godine.

Ministar Krstičević je sudjelovao u ponedjeljak i utorak na sastanku Vijeća za vanjske poslove zemalja članica EU-a te na sastanku Upravljačkog odbora Europske obrambene agencije. Na rubu tih sastanaka potpisao je Notu.

“Potpisao sam Notu o pristupu borbenoj skupini koja će djelovati u drugoj polovici 2019. godine zajedno sa zemljama Višegardske skupine, Poljacima, Česima, Slovacima i Mađarima. Ovo je izvrsna prilika za Hrvatsku i Oružane snage. Uvjeren sam da će Hrvatska svojim resursima doprinijeti ostvarenju i ciljevima Grupe pogotovo na području srednje Europe“, rekao je ministar Krstičević.

Hrvatska će u toj skupini sudjelovati s desetak stožernih časnika.

Na zajedničkom sastanku, ministri vanjskih poslova i ministri obrane raspravljali su o napretku sigurnosno-obrambenih inicijativa u okviru provedbe Globalne strategije EU u području sigurnosti i obrane, s naglaskom na stalnu strukturiranu suradnju (PESCO), te su donijeli odluku o pokretanju novih 17 PESCO projekata.

Također, usvojili su Zaključke o sigurnosti i obrani sa smjernicama za daljnji rad po pitanju provedbe obrambenih inicijativa EU, posebno kad je riječ o stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO), Europskom fondu za obranu, sposobnostima za vojno planiranje i provođenje misija te vojnoj pokretljivosti.

Ministri obrane su tijekom sastanka razmijenili mišljenja o napretku provedbe aktivnosti usmjerenih na jačanje EU-NATO suradnje, s naglaskom na vojnu pokretljivost i suočavanje s hibridnim prijetnjama. Također, razmijenili su mišljenja o statusu operacija i misija EU naglasivši važnost daljnjeg rada na unaprjeđenju mehanizama u njihovoj potpori.

Govoreći o provedbi obrambenih inicijativa EU, ministar Krstičević je istaknuo kako je u protekle dvije godine ostvaren značajan napredak te kako je sada ključno fokusirati se na rezultate. „Najvažnija je vojna pokretljivost i europski obrambeni fond, a što se tiče Hrvatske, ona je aktivna u pet PESCO projekata“, rekao je ministar Krstičević osvrnuvši se na pokretanje novih PESCO projekata, pri čemu je kao dobar primjer regionalne suradnje istaknuo projekt “CBRN Surveillance as a Service”, koji su zajedno predložile Hrvatska, Austrija, Mađarska i Slovenija.

„Riječ je o projektu usmjerenom na suočavanje s nuklearnim, kemijskim i biološkim prijetnjama, s ciljem razvoja besposadne senzorske mreže koja se sastoji od besposadnih letjelica i besposadnih kopnenih vozila pomoću kojih će se prikupljati podaci i stvarati situacijska slika“, poručio je ministar istaknuvši kako je ovaj projekt, osim za Europsku uniju, izvrsna prilika i za hrvatsku obrambenu suradnju.

Ministar Krstičević je naglasio važnost daljnjeg rada na jačanju partnerstva dviju organizacija EU i NATO-a, uključujući suradnju na području jugoistočne Europe, gdje EU i NATO imaju potrebne mehanizme za pružanje potpore partnerima na njihovom putu u euroatlantske integracije. Kad je riječ o operacijama i misijama EU-a, ministar je istaknuo njihovu važnost u osiguranju stabilnosti i mira u neposrednom okruženju Europe.

Ministar Krstičević je na marginama sastanka razgovarao s poljskim ministrom obrane Mariuszom Błaszczakom i dogovoren je njegov posjet Hrvatskoj, priopćeno je iz ministarstva obrane.

(Hina)

 

Krstičević: Ugovor o kupnji zrakoplova je gotov čeka se odobrenje SAD-a Izraelu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari