Pratite nas

Događaji

ATJ Lučko danas slavi 25. obljetnicu osnutka

Objavljeno

na

Predsjednica Republike zahvalila je svim ranjenim i umirovljenim pripadnicima postrojbe.

Antiteroristička jedinica (ATJ) Lučko u ponedjeljak je svečano obilježila 25. obljetnicu ustroja kao prva postrojba utemeljena u neovisnoj Hrvatskoj iz koje je kasnije nastala specijalna policija Hrvatska vojska (HV), a danas je, istaknuto je na svečanosti, najelitnija postrojba hrvatske policije.

[ad id=”68099″]

Specijalcima su obljetnicu u njihovoj bazi u Lučkom čestitali predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, te drugi visoki javni i politički dužnosnici, kao i brojni aktivni i umirovljeni specijalci.

Predsjednica Republike zahvalila je svim ranjenim i umirovljenim pripadnicima postrojbe koji su, kako je istaknula, uz najveća osobna odricanja i požrtvovnost pridonijeli slavi postrojbe, njezinim uspjesima u Domovinskom ratu te stvaranju suverene i samostalne Republike Hrvatske, a s posebnim se pijetetom prisjetila svih poginulih pripadnika ove postrojbe.

Osvrnuvši se na pitanje nacionalne sigurnosti i borbe protiv terorizma, predsjednica je rekla da članstvo Hrvatske u Europskoj uniji i NATO savezu daje određena jamstva sigurnosti, ali da je odgovornost za našu nacionalnu sigurnost u prvom redu na nama samima.

Naglasila je da se zauzima za najbolje rješenje kako osuvremeniti naš sustav nacionalne sigurnosti na strateškoj razini, na upravljačkoj razini učiniti bržim i učinkovitijim, a na operativnoj razini okrupniti te na taj način, dodala je, “omogućiti vam lakše obavljanje svih zadaća”.

Predsjednica Grabar-Kitarović smatra kako ulaganje u sigurnost, prije svega u obranu i policiju, svakako treba gledati kao investiciju koja nam mora omogućiti što višu razinu sigurnosti, jer bez toga nema niti dugoročnih pretpostavki za toliko željeni gospodarski rast i razvoj.

Izrazila je uvjerenje kako će Antiteroristička jedinica Lučko “i dalje biti jedna od ključnih operativnih udarnih igala u borbi protiv terorizma, ali i u suzbijanju najtežih oblika kriminaliteta i rješavanju najsloženijih situacija. “Hrvatski građani uzdaju se u vas i uvjerena sam da njihovo povjerenje apsolutno nikada nećete iznevjeriti”, ustvrdila je predsjednica Republike.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da se s ponosom sjećamo onih specijalaca iz ATJ Lučko koji su položili život za ostvarenje hrvatskoga sna o slobodi i samostalnosti.

“Sjećamo ih se s ponosom zbog njihovih zasluga te s dubokom zahvalnošću prema žrtvama iz redova jedinice kao i svim žrtvama iz Domovinskog rata”, dodao je Ostojić te istaknuo kako su njihova herojska djela i žrtve obaveza svih nas.

Slavna ratna prošlost

atj lučko 1Potpredsjednik Vlade napomenuo je da je ratni put ove jedinice iza nas, ali je on i nadahnuće za nove izazove u mirnodopskim uvjetima koji, smatra, nisu ništa manje izazovni od slavne ratne prošlosti. Ocijenio je da su danas specijalci izvrsno obučeni policajci i vrsni stručnjaci te vješti i hrabri pripadnici snaga specijalne policije. Ministar Ostojić objasnio je da zadaće za koje su zaduženi nisu nimalo jednostavne i zahtijevaju uvježbanoga i kondicijski spremnog te nadasve požrtvovnog pripadnika specijalne policije.

Specijalce je pozvao da se, kao pripadnici ove elitne jedinice, nastave potvrđivati kao nove sastavnice sudjelujući u kriznim situacijama i međunarodnim misijama te u mreži ATLAS, međunarodnoj asocijaciji specijalnih postrojbi.

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice osnivanja Antiterorističke jedinice Lučko predsjednica Grabar-Kitarović te ostali gosti i uzvanici položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja i susreli se s obiteljima poginulih pripadnika postrojbe. Služena je i sveta misa za sve poginule pripadnike ATJ Lučko, a specijalci su na pokaznoj vježbi pokazali dio svojih vještina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Događaji

Predsjednica na obilježavanju pogibije Blage Zadre: Kako je moguće da pravna država tako revno vodi postupak protiv Živkovića, a još ne može prikupiti dokaze i naći krivce za razaranja i pokolj koji se ovdje dogodio

Objavljeno

na

Objavio

Foto Grad Vukovar

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je obilježavanju 28. obljetnice tragične pogibije general-bojnika Blage Zadre u Vukovaru, gdje je tom prigodom izrazila ponos što je povod okupljanja obnova sjećanja na jednoga od najvećih junaka Domovinskog rata, ali i tugu jer nas obljetnica njegove pogibije sjeća na tragediju hrvatskog Vukovara – najveće žrtve u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije.

„Rat je uvijek velika nesreća. No često nam upravo rat pokaže da među naizgled običnim ljudima žive najbolji među nama. Blago Zadro bio je jedan od takvih naizgled običnih hrvatskih ljudi, i imao je ono što obične ljude učini uzvišenim primjerima junaštva i domoljublja. Bio je istinski zapovjednik: preuzimao je odgovornost, prednjačio i ni u čemu se nije štedio“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako je Blago Zadro svojim primjerom poticao svoje suborce na vjeru u konačnu pobjedu, zbog čega je imao autoritet te bio cijenjen i voljen. „Njegova pogibija bila je ogroman gubitak za obranu Trpinjske ceste i Vukovara, ali nije obeshrabrila njegove suborce. I nakon pogibije on je ostao među svojim suborcima kao ime koje je ih vodilo i hrabrilo. Njegovo ime i danas je hrvatski svjetionik“.

Predsjednica je kazala kako još uvijek oplakujemo mnoge žrtve zločina bez kazne te kako pravda i istina moraju govoriti u Vukovaru. „Iako kao Predsjednica ne smijem utjecati na pravosuđe, mogu kao Hrvatica i građanka zajedno s hrvatskim braniteljima, s obiteljima naših ubijenih, umrlih i nestalih i s vama Vukovarcima upitati kako je moguće da hrvatsko pravosuđe još nije izreklo cjeloviti pravorijek o Vukovaru?“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Poručila je kako se moramo upitati kako je moguće da pravna država tako revno vodi postupak protiv hrvatskoga branitelja i oca poginulih branitelja Marijana Živkovića, a još ne može prikupiti dokaze i naći krivce za razaranja i pokolj koji se ovdje dogodio i dodala kako unatoč tome što neće svi zločinci biti uhvaćeni i odgovarati za svoje zločine, mi moramo znati njihova imena i njihova nedjela, ne samo radi Vukovara i Vukovaraca, ne samo radi istine o Domovinskom ratu.

„Moramo to znati radi svih nas, današnjih i budućih, kako bismo napokon zatvorili ovu tešku povijesnu stranicu i konačno oslobodili svoju budućnost od okova prošlosti. Ožiljci će ostati, ali rane više neće boljeti ili će bar boljeti manje“.

Istaknula je kako je prvi korak u tom smjeru naći naše nestale te pozvala sve koji mogu pomoći da ih pronađemo neka pomognu. „Pozivam i odgovorne u Srbiji da učine taj iskorak u otkrivanju istine jer će to biti najveći korak ka konačnom miru i pravom pomirenju. Hrvatska je upravo pristankom na mirnu reintegraciju svojega državnog dijela Podunavlja pokazala da ne želi produljenje rata i produbljivanje sukoba. I zato srpska nacionalna manjina ima u Hrvatskoj sva prava. Vjerujemo da je pravo svakog da slobodno živi svoj identitet, s poštovanjem prema zemlji u kojoj živi, jedini pravi temelj ljudskog zajedništva i društvene kohezije“.

Naglasila je kako ime Blage Zadre nosi škola u Borovu naselju kao i mnoge ulice u Hrvatskoj, a na Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman ime Blage Zadre nosi Zapovjedno-stožerna škola. „Tako jedan od najvećih heroja Domovinskog rata stoji uz svojega vrhovnog zapovjednika, čijemu se pozivu odazvao i kojega je slijedio. Oni su svoje živote uložili u stvaranje i obranu Republike Hrvatske. Te vrijednosti moramo ugraditi u naše škole, u sustav domovinskog odgoja. A to je prije svega zadaća ministarstava obrazovanja i kulture, kako bi mladi ljudi znali što je temelj hrvatske države. To tražim i na tome ću ustrajati“, zaključila je Predsjednica Republike.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Župa Presvetoga Trojstva u Buhovu obilježila 50. obljetnicu

Objavljeno

na

Objavio

 Foto: Jabuka.tv

Župa Presvetoga Trojstva u Buhovu kod Širokog Brijega u nedjelju je obilježila 50. obljetnicu osnutka. Također predsjednik Vlade ŽZH je otvorio mjesni vodovod u rad.

Svečanom obilježavanju 50. obljetnice župe u Buhovu prethodila je trodnevnica u četvtak, petak i subotu, gdje su mještani uz molitvu, ispovijed i duhovnu glazbu željno iščekivali proslavu u nedjelju, piše Jabuka.tv, prenosi VečernjiList.

Pastoralno u ovoj župi već 33 godine djeluje don Pavao Filiović koji ističe kako je u vrijeme njegovoga dolaska bilo skoro 600 župljana.

Nedjeljna proslava započela je svečanim misnim slavljem u 11 sati koje je predvodio biskup Ratko Perić.

Inače crkva u Buhovu je vidljiva uz samu prometnicu koja povezuje Široki Brijeg i Međugorje.  A ona je kako i sam župnik don Pavao imala veliku ulogu u Domovinskom ratu.

Po završetku mise brojna izaslanstva položila su vijence i zapalili svijeće uz spomenik svim žrtvama iz ove župe u II. svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu.

Zajedno su vijenac položili predstavnici Grada Širokog Brijega i Županije Zapadnohercegovačke.

Nakon toga iskorištena je prigoda i za svečano otvaranje mjesnog vodovoda na kojemu su radovi trajali neko vrijeme. Vodovod je u rad pustio predsjednik Vlade ŽŽH, a blagoslovio ga je biskup Ratko Perić.

To je za nas veliko djelo. Kada bismo usporedili proslavu 50. obljetnicu osnutka župe ili blagoslov vodovoda, ne znam kome bismo dali prednost, kroz smijeh  je nedavno istaknuo don Pavao u razgovoru za Jabuka.tv.

Ukupno se javilo 106 obitelji kako bi im se priključio vodovod, a ukupno je odrađeno 150 priključaka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari