Connect with us

Vijesti

Atlas Helikopter ‘na ljudski pogon’ dobitnik nagrade AHS Sikorsky

Objavljeno

-

Nakon 33 godine natjecanje u helikopteru na ljudski pogon dobilo je pobjednika. Čovjek je napokon uspio doista poletjeti i to samo koristeći vlastitu snagu. Nagradu ‘Igor I. Sikorsky’ osvojio je kanadski tim, koji rade za AeroVelo, a to su napravili uz pomoć svojeg helikoptera Atlas, kojeg pogoni isključivo rad ljudskih nogu.

Let kojeg su Kanađani ostvarili, trajao je 64 sekunde, a letjelica je dosegla visinu od 3,3 metra, što su potvrdili i suci natjecanja te bez zadrške proglasili pobjednika nakon 33 godine, prenosi popsci.com.

Iako znanstvenici, još od slavnog Leonarda Da Vincija, sanjaju o letu samo uz korištenje ljudske snage, bio je to izrazito težak pothvat. Godine 1980. Sikorsky je pokrenuo natjecanje u letu helikopterom na ljudski pogon, a zadaća je bila naizgled jednostavna – podići helikopter na najmanje tri metra i držati ga na toj visini minimalno jednu minutu vremena. Nagrada za pothvat, koju je kanadski tim dobio, iznosi 250.000 dolara.

Rekordni let ostvaren je 12. lipnja, a možete ga pogledati u priloženom videu. Osim Atlasa u igri su bila još dva helikoptera, jedan od kojih je i Gamera II, koji je ostvario vremenski cilj, no malo mu je falilo da dosegne i potrebnu visinu. Njihov pokušaj bio je prošle godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari