Connect with us

Religija i Vjera

Augustin Kažotić – prvi Hrvat proglašen blaženim 1702

Objavljeno

on

Na današnji dan 3. kolovoza slavimo prvog Hrvata blaženika Augustina Kažotića, koji je blaženim proglašen 1702. Kao Hrvat iz Dalmacije, točnije Trogira, i zagrebački biskup početkom 14. stoljeća, na živi način simbolizira jedinstvo hrvatskog naroda i Crkve u Hrvata već u tim davnim danima srednjeg vijeka. On je ujedno i slika jedinstva hrvatskog naroda u tim davnim vremenima.

Duhovni velikan

Taj duhovni velikan rodio se u Trogiru oko 1260. u hrvatskoj plemićkoj obitelji. Kao pravi Dalamatinac postao je dominikanac, zaredio se u Trogiru ili Splitu, studirao na pariškoj Sorbonni od 1287, a 1303. imenovao ga je zagrebačkim biskupom papa Benedikt XI.

Branitelj siromaha i obespravljenih, promicatelj zdravstvene zaštite i higijene, začetnik humanizma u sjevernoj Hrvatskoj, teološki pisac, vrsni govornik i znanstvenik, u Zagrebu je utemeljio katedralnu školu i knjižnicu. Siromašni sjemeništarci školovali su se besplatno. Po selima je dao kopati bunare i saditi ljekovito bilje. Prvi je poznati organizator crkvenog pjevanja u Hrvatskoj i tvorac poznatog zagrebačkog obreda. Zbog svoje kulture, rječitosti i svetog života uživao je veliki ugled pa su ga plemići često uzimali za suca u međusobnim sporovima.

Povjesničar Baltazar Krčelić, kanonik, piše da je 1312. u doba gradnje katedrale bila velika suša i da je po zagovoru biskupa Kažotića na današnjem Trgu bana Jelačića provreo izvor vode, glasoviti “Manduševac”.

Imenovan je 1322. biskupom u talijanskom gradu Luceri (Puglia), gdje je na glasu svetosti preminuo na današnji dan, 3. kolovoza 1323. Pokopan je u tamošnjoj katedrali. Vjernički puk štovao ga je zbog brojnih čudesa, među njima ozdravljenja nijemih i opsjednutih, a papa Klement XI. proglasio ga je blaženim 1702.

Zaštitnik je Hrvatskog društva crkvenih glazbenika, hrvatskih katoličkih misija u Londonu i Hamburgu te hrvatskih naselja, župa, crkava i kapela (Zagreb-Peščenica-Volovčica, župna crkva i dominikanski samostan, Lupoglav kod Brckovljana, Nedeljanec kod Vidovca, Trogir-nacionalno svetište, Nagorinac kod Selaca na Braču).
Dio njegovih relikvija čuva se u zagrebačkoj katedrali.

U tijeku je postupak za kanonizaciju proglašenja svetim blaženog biskupa zagrebačkog Augustina Kažotića.

narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR