Connect with us

Iz Svijeta

Austin: SAD će zaštititi vojnike ako se nastave napadi proiranskih skupina

Objavljeno

-

Foto: EPA

Američki ministar obrane Lloyd Austin sugerirao je u ponedjeljak da su mogući novi napadi na skupine povezane s Iranom, ako ne prestanu napadi na američke snage u Iraku i Siriji, nekoliko sati nakon najnovijih američkih zračnih napada u Siriji

Američka vojska izvela je u nedjelju svoj treći zračni napad u tri tjedna na Siriju. Gađala je objekt za obuku blizu grada Albu Kamala i sigurnu kuću blizu grada Mayadeena.

Napadi su uslijedili nakon najmanje 40 napada proiranskih snaga na američke i koalicijske snage u Iraku i Siriji posljednjih tjedana, dok regionalne napetosti rastu zbog rata Izraela i Hamasa. Najmanje 45 američkih vojnika pretrpjelo je traumatske ozljede mozga ili lakše ozljede.

“Ovi napadi moraju prestati, a ako ne prestanu, nećemo oklijevati ponoviti ono što je potrebno da zaštitimo vojnike”, rekao je Austin na konferenciji za medije u Seulu.

Austin je rekao da su posljednji zračni napadi u istočnoj Siriji bili usmjereni na objekte koje koristi iranska Revolucionarna garda i povezane skupine.

“Cilj ovih napada je poremetiti i degradirati slobodu djelovanja ovih skupina koje su izravno odgovorne za napade na američke snage u Iraku i Siriji”, rekao je Austin.

Sjedinjene Države imaju 900 vojnika u Siriji i 2500 u Iraku koji savjetuju i pomažu lokalnim snagama da spriječe povratak Islamske države koja je 2014. godine zauzela velike dijelove tih zemalja, ali je kasnije poražena.

Strahuje se da bi se sukob Izraela i Hamasa mogao proširiti Bliskim istokom i pretvoriti američke vojnike u izoliranim bazama u mete težeg naoružanja od do sad viđenih manjih raketa i jednosmjernih dronova.

SAD je rasporedio dodatnu protuzračnu obranu i poslao ratne brodove i borbene zrakoplove u regiju od izbijanja sukoba Izraela i Hamasa 7. listopada, uključujući dva nosača zrakoplova kako bi pokušale odvratiti Iran i proiranske skupine.

Reuters je objavio da je američka vojska poduzela nove mjere kako bi zaštitila svoje snage na Bliskom istoku i evakuirala obitelji vojnika, ako to bude potrebno.

Mjere se odnose na povećanje američkih vojnih patrola, ograničavanje pristupa objektima baze i pojačano prikupljanje obavještajnih podataka, uključujući putem bespilotnih letjelica i drugih operacija nadzora, rekli su dužnosnici. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas