Connect with us

Naši u svijetu

Australija je ozakonila spol “neodređen”

Objavljeno

-

[pullquote_left]Norrie May-Welby rodio se kao muškarac. Podvrgao se operaciji promjene spola. Kad je postao žena, shvatio je da to nije to. Sudski je tražio da bude ‘neodređen'[/pullquote_left]

Australski sud presudio je u petak kako građani mogu u službene dokumente navesti spol ‘neodređen’ ako se ne osjećaju ni kao muškarac niti kao žena. Žalbeni sud New South Walesa je odbacio raniju presudu prema kojom se osoba ne može deklarirati da je neodređenog spola. Sud je sada odlučio da spol nema značenje ‘muški’ ili ‘ženski’. Australija je time postala prva zemlja na svijetu koja je priznala ‘treći’ spol.

 Presuda je pobjeda za aktivista iz Sydneya, koji se predstavlja kao Norrie May-Welby (52). Rodio se kao muškarac, a kasnije se podvrgao operaciji promjene spola. Nakon što je postao žena, shvatio je da to nije kako je zamišljao. Tražio je da se u službenim dokumentima zavede spol neodređen. Pravdu je potražio na sudu, piše Global Post.

Velika Britanija i SAD najavile su već 2011. godine promjene u službenim dokumentima zbog posvajanja djece od strane homoseksualnih partnera. Umjesto majka i otac pisat će roditelj 1 i roditelj 2.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas