Connect with us

Iz Svijeta

Australija: Kina se mora pridružiti globalnoj akciji protiv ruske invazije

Objavljeno

-

Epa/hina

Australski premijer Scott Morrison pozvao je u ponedjeljak Kinu da se pridruži globalnim naporima za okončanje ruske invazije na Ukrajinu jer misli da nema zemlje koja će imati veći utjecaj od Kine na kraj rata na istoku Europe.

Australski premijer je u opsežnom govoru sugerirao da invazija Rusije ne ide prema planu njezina čelnika Vladimira Putina, za kojeg je rekao da je “precijenio kapacitete za procesuiranje ovog ilegalnog rata”.

“Kina je dugo tvrdila da kao jedna od najvećih sila u svijetu treba doprinositi globalnom miru i stabilnosti. Nema zemlje koja će imati veći utjecaj na okončanje ovog užasnog rata u Ukrajini od Kine”, rekao je Morrison u govoru u Institutu Lowy u Sydneyju.

Morrison, čija se vlada sukobila sa svojim najvećim izvoznim trgovinskim partnerom zbog niza pitanja, rekao je da je zaprepašten suzdržanošću Kine.

“Slušao sam glas kineske vlade kad je riječ o osudi ruskih djelovanja i vladala je zastrašujuća tišina”, rekao je.

Kina je odbila ruski napad na Ukrajinu nazvati invazijom, dok je od zapadnih zemalja tražila da poštuju ruske “legitimne sigurnosne bojazni”. Pozvala je na okončanje krize putem pregovora.

Rusija invaziju koju je započela 24. veljače naziva “posebnom vojnom operacijom”, a Morrison je opisuje “grubim kršenjem međunarodnog prava” i “najnovijim primjerom autoritarnog režima koji pokušava osporiti status quo prijetnjama i nasiljem”.

Svakim danom raste popis zemalja koje nameću sankcije Rusiji, ali na njemu još nema Kine. Unatoč tome, Morrison smatra da “nema sumnje da gospodin Putin ne ostvaruje ono čemu je težio”.

“Mislim da je precijenio kapacitete za procesuiranje ovog ilegalnog rata. Način na koji je poslao mlade ročnike u vatru, ne vidim kako bi to moglo pozitivno odjeknuti u Rusiji.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari