Connect with us

Iz Svijeta

Australija od Kine zahtijeva ispriku zbog lažne fotografije na Twitteru

Objavljeno

on

Australski premijer Scott Morrison rekao je da je lažna fotografija australskog vojnika objavljena na Twitteru kineskog dužnosnika “uistinu odvratna” te da Canberra zahtijeva da se ona ukloni, u jeku pogoršanja odnosa između dviju država.

Morrison je sazvao konferenciju za novinare da osudi objavljivanje fotografije koja prikazuje australskog vojnika kako afganistanskom djetetu drži nož pod grlom i rekao da Canberra od Pekinga zahtijeva ispriku.

Australska vlada zatražila je od Twittera da ukloni tvit koji je u ponedjeljak postavio glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, rekao je Morrison.

“To je krajnje nečuveno i ni po kojim osnovama ne može se opravdati”, rekao je Morrison. “Kineska vlada mora se stidjeti zbog ovog posta. To ih umanjuje u očima svijeta”, rekao je.

Odnosi Australije i Kine pogoršali su se pošto je Canberra pozvala na međunarodnu istragu o podrijetlu pandemije koronavirusa.

Ranije ovog mjeseca Kina je iznijela popis pritužbi u pogledu australskih stranih ulaganja, nacionalne sigurnosti i politike ljudskih prava, rekavši da je Canberra trebala ispraviti svoje postupke kako bi obnovila bilateralne odnose sa svojim najvećim trgovinskim partnerom.

Australija je zaprijetila otkazom 13-orici pripadnika specijalnih snaga u vezi s neovisnim izvješćem o navodnom nezakonitom ubijanju u Afganistanu, rekao je vodeći čovjek australske vojske u petak.

Zhao je na Twitteru napisao: “Šokirani ubojstvima afganistanskih civila i zatvorenika koje su počinili australski vojnici. Snažno osuđujemo takve postupke i pozivamo da preuzmu odgovornost”.

Na njegovu Twitteru u petak je objavljena ista poruka, ali bez lažne fotografije vojnika i djeteta.

Morrison je rekao da je Australija uspostavila “transparentan i pošten” proces da se istraže optužbe protiv vojnika te da je to ono “što slobodna, demokratska zemlja čini”.

Australija je “strpljivo nastojala” riješiti napetosti u odnosima s Kinom i željela je da ministri izravno razgovaraju, rekao je. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari