Connect with us

Iz Svijeta

Australija traži neovisnu istragu o uzrocima pandemije

Objavljeno

on

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne zauzela se u nedjelju da se provede neovisna međunarodna istraga o uzrocima pandemije koronavirusa.

Transparentnost je ključna da bismo mogli ići dalje, posebice kada je riječ o Kini, kazala je u izjavi za australsku televiziju ABC.

“Bit će potrebno da strane, države sjednu za stol spremne da budu transparente i da sudjeluju u tom procesu i pobrinu se da dobijemo revizijski mehanizam kojemu će međunarodna zajednica moći vjerovati”, kazala je.

Na pitanje što očekuje od Kine, Payne je kazala da je potrebno provesti neovisnu istragu o podrijetlu virusa, načinu kojim se pristupilo suzbijanju epidemije, kao i otvorenosti u podjeli informacija.

Mora se razmotriti i suradnju Kine sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), kazala je, premda sam WHO nije prava institucija za provedbu takve istrage.

“Ne… to me podsjeća malo na poslovicu o krivolovcu koji je postao čuvar divljači”, kazala je.

Australski premijer Scott Morrison izjavio je već prije da su kritike upućene WHO-u opravdane, premda je ta organizacija odgovorila na stotine zahtjeva za pomoći u pacifičkoj regiji u vezi pandemije.

Američki predsjednik Donald Trump “pokušava okriviti” WHO za velik broj mrtvih u pandemiji koronavirusa i obustavio je financiranje te UN-ove organizacije. (Hina)

Trump: Kina bi mogla snositi posljedice zbog odgovornosti za pandemiju

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari