Pratite nas

Naši u svijetu

Australski Hrvati kreirali senzaciju i osvojili azijsku Ligu prvaka

Objavljeno

na

Osvajanje azijske Lige prvaka uspjeh je koji nije samo poseban, nego i senzacionalan, može se reći – spektakularan. Jer osvojiti Azijsku ligu prvaka nakon postojanja koje se mjeri s dvije godine i sedam mjeseci uistinu je fantastično.

Western Sydney Wanderers učinio je upravo to: uzeo trofej najkvalitetnijeg i najcjenjenijeg klupskog natjecanja na najvećem i najmnogoljudnijem kontinentu.

WSW se na dugom putu do trijumfa lakše ili teže obračunavao s najeminentnijim momčadima te goleme zone, ne mareći za rejting japanskih, kineskih i južnokorejskih sastava.

Dovoljno je reći da se u polufinalu Istočne konferencije, odnosno četvrtfinalu cjelovite Lige, nije dao prebogatoj postavi Guangzhou Evergrandea za čijim kormilom je karizmatski Marcello Lippi, da je u sljedećem kolu eliminirao Seoul, aktualnog doprvaka Azije koji je lanjsko finale izgubio baš od Evergrandea.

A da u konačnom obračunu za istinsku sportsku krunu previše izgleda nije ostavio ni strašnom Al Hillau, dominantnom pogonu Saudijske Arabije i lideru Zapadne konferencije, koji se onako lako obračunao s emiratskim Al Ainom našeg Zlatka Dalića.

Australske ‘lutalice’ nisu marile za prepreke, niti njihovom sportskom i moralnom integritetu smeta podatak o silnoj dominaciji Arapa; obranili su 1:0 (završilo je bez golova) sa svoga stadiona Parramatta i zakoračili u povijest.

Na raspolaganju je u aktualnoj interkontinentalnoj ligi imao šestoricu Hrvata, pretežito Australaca hrvatskog podrijetla (petoricu) te jednog autentičnog Hrvata.

Hrvati šampioni

Ante Čović, vratar rođen 13. lipnja 1975. u Sydneyju, div od 193 centimetra. Branio za PAOK, Hammarby, Newcastle Jets, Elfsborg i Melbourne Victory, u reprezentaciji se borio s Markom Schwarzerom i Željkom Kalcem. Zanimljivo da je 2001. i 2002. pokušavao karijeru ostvariti u zagrebačkom Dinamu.

Matthew Špiranović, stoper rođen 27. lipnja 1988. u Geelongu. Dugo branio boje Nürnberga, Urawe, Al Arabija, prošao svim australskim mladim selekcijama, u A 21 utakmica. Prije 7-8 godina tražio ga HNS, nije se odazvao.

Antony Golec, lijevi branič rođen 29. svibnja 1990. u Sydneyju u kojem je igrao za istoimeni United i FC, za Adelaide, od ove sezone kod WSW-a.

Mateo Poljak, defenzivni vezni rođen 10. rujna 1989. u Zagrebu, prošao Lokomotivom i Dinamom, u Australiji od 2012. Osam puta bio u hrvatskim vrstama U-18 i U-19.

Brendon Šentalab, napadač rođen 9. rujna 1982. u Wellongongu, radio u Sydney Unitedu, Oestendeu, Saint Truidenu, Ujpestu, Sydneyju FC, tri-četiri sezone u Chengdu Bladesu i Chongqing Lifanu.

Tomi Jurić, napadač rođen 22. srpnja 1991. u Sydneyju, bio u Croatiji Sesvete, Lokomotivi, Interu Zaprešić, Adelaideu, pet puta australski reprezentantivac. Strijelac za tih kolosalnih 1:0 protiv Hilala u prvom srazu.

Svi oni igrali su 1. studenoga u Riyadhu, više ili manje, lošije ili bolje.

jutarnji.hr

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude

Objavljeno

na

Objavio

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata. Održana je i misa zadušnica za pokojnog generala Slobodana Praljka.

Australski Hrvati ovim su povodom poslali otvoreno pismo Hrvatskoj. Suci! Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu! Ovim riječima i ispijanjem otrova, general Praljak je izrekao konačnu presudu cijeloj dugogodišnjoj međunarodnoj farsi koja neodoljivo podsjeća na montirane komunističke procese, gdje se krivci unaprijed znaju.

Rečenica je to iz otvorenog pisma u kojem navode kako je njegov čin jedan je od najsnažnijih vapaja za pravdom koje smo posljednjih desetljeća mogli vidjeti. Čin čovjeka koji je uskoro trebao izaći na uvjetnu slobodu, no radije je izabrao smrt. Njegov čin poruka je hrvatskom narodu, ali i svakom čovjeku koji traži pravdu. Ovim činom, general je obvezao hrvatski narod na borbu za istinu i pravdu. Nakon ovoga nitko više nema pravo reći “mene se to ne tiče”, stoji u pismu.

Mi, australski Hrvati, pratimo što se događa u Hrvatskoj i svijetu. Svjesni smo važnosti kažnjavanja zločina, no isto tako smo svjesni negativne uloge Haškog suda čije djelovanje smatramo sramotnim i nepravednim. Očekivali smo pravdu. Dobili smo laž i nepravdu. Stoga hrvatskim političarima i hrvatskoj javnosti upućujemo ovo pismo.

Australski Hrvati u pismu navode kako zahtijevaju odbacivanje presude Slobodanu Praljku i šestorki, jer se temelji na povijesnim neistinama, očekuju ispriku vodećih hrvatskih političara koji su izjavili da prihvaćaju i poštuju presudu, traže istrage svih koji su protuzakonito slali dokumente u Haag i opstruirali obranu.

Također navode da s prijezirom odbacuju tvrdnje g. Brammertza da slavimo ratne zločince dok ignoriramo žrtve.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Mladi iz Njemačke dovode investitore u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Mladi obrazovani ljudi hrvatskih korijena, koji već visoko kotiraju u bankarskom, financijskom i poslovnom životu bogate njemačke oblasti Rajna – Majna već deset godina pomažu njemačkim investitorima koji žele ulagati u Hrvatsku.

Hrvatska je zajednica u našoj oblasti nevjerojatno snažna, ne samo po brojnosti, nego je i ekonomski jaka. Gospodarske veze Hessena s Hrvatskom su jake, oni ovdje rade sjajan posao, kazao je Thomas Schaefer, ministar financija pokrajine Hessen.

Pokraj zračne luke, savez je organizirao nastup vladine Agencije za investicije i konkurentnost. Probrani gosti iz poslovnih krugova, investitori. Rizničar grada Frankfurta kaže, želimo što jaču suradnju. Hrvatski gospodarski savez je poput veleposlanika hrvatskih poduzeća u Njemačkoj, Frankfurtu i oblasti Rajna-Majna. Oni su i zagovornici interesa njemačkih poduzeća koja idu u Hrvatsku, kako bi investirala, pronašla kontakte. Kroz to je izrasla jaka veza, rekao je Uwe Becker, dogradonačelnik Frankfurta.

Kad tko spomene Hrvate i Hrvatsku, investitori ovdje uz Majnu već imaju u glavi sliku, dodaje Becker.

Hrvatski svjetski kongres okuplja na ovaj način i politički dio, gospodarski dio, investitore, mnoge koji su multiplikatori, koji povezuju gospodarstvo ovdje u Njemačkoj, kao i gospodarstvo u Hrvatskoj.

Ovdje usred bankarskog svijeta, skupina Hrvata mladih, obrazovanih i uspješnih, s dobrim vezama s ovdašnjim bankarima i investitorima, pokušavaju nešto učiniti za svoju domovinu i povezati ovdašnje investitore s Hrvatskom.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari