Connect with us

Iz Svijeta

Austrija izbacuje Gazprom iz skladišta plina

Objavljeno

-

Foto: EPA

Austrija počinje provoditi prijetnju ruskom Gazpromu o gubitku prava na skladištenje plina u Haidachu jer sustavno ne ispunjava svoj dio kapaciteta, objavila je vlada u srijedu.

Austrija zaprima oko 80 posto plina iz Rusije, ali traži alternative od početka rata u Ukrajini. U strahu da će joj Rusija prekinuti dotok plina, Austrija nastoji napuniti svoja skladišta plina koja su popunjena tek nešto ispod polovice kapaciteta.

Budući da Gazprom ne puni svoj dio postrojenja Haidach blizu Salzburga, konzervativna vlada obavijestila je rusku tvrtku u svibnju da će to skladište ustupiti drugima ako ga ne bude koristila. Zakon koji to omogućuje stupio je na snagu 1. srpnja.

“Ako korisnici ne skladište (plin), onda se kapacitet mora predati drugima”, rekla je ministrica energetike Leonore Gewessler na konferenciji za medije. “To je kritična infrastruktura. Trebamo je sada u ovakvoj krizi. To se upravo događa u slučaju Gazproma i njegovog skladišta u Haidachu.”

Kancelar Karl Nehammer rekao je da će skladište biti stavljeno na raspolaganje drugim energetskim tvrtkama te da će ga koristiti i Austrija.

Haidach ima kapacitet od otprilike 2,9 milijarda kubičnih metara, a Gazprom ima pravo na dvije trećine kapaciteta.

Nizozemska se suočava sa sličnom situacijom u postrojenju u Bergermeeru, jednom od najvećih europskih komercijalnih skladišta plina. Gazprom nije iskoristio svoje pravo punjenja 40 posto skladišta Bergermeer, čiji je kapacitet 4,1 milijarda kubičnih metara. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari