Connect with us

Iz Svijeta

Austrija: Novi veliki prosvjedi protiv obveznog cijepljenja

Objavljeno

-

Foto: EPA

Desetci tisuća prosvjednika okupili su se ponovno u subotu u središtu Beča, nakon nekoliko vikenda prosvjeda diljem zemlje, kako bi negodovali protiv obveznog cijepljenja protiv covida-19 i izolacije onih koji se ne žele cijepiti.

Okupilo se oko 44.000 ljudi, po procjeni policije.

U austrijskom glavnom gradu predviđena su 24 prosvjedna skupa, a stranka krajnje desnice FPO organizira “mega prosvjed” na dva koraka od palače Hofburga.

Njezin predsjednik Herbert Kickl obećao je da će nastaviti prosvjede sve dok “vladu ne stjeramo pred zid”.

“Ovo je sramota za našu zemlju”, “Nisam ni neonacist ni huligan, borim se za slobodu i protiv cjepiva”, “Ne cijepnom fašizmu”, pisalo je na transparentima koje su nosili sudionici prosvjeda.

Prije tjedan dana više od 40.000 ljudi mirno je prosvjedovalo u Beču i isto toliko 20. studenog, netom nakon najave obveznog cijepljenja, što je jedinstvena odluka unutar EU-a u borbi s pandemijom.

Ovog je tjedna vlada iznijela pojedinosti: zakon će se primjenjivati od veljače 2022. i vrijedit će za sve austrijske stanovnike starije od 14 godina. Izuzeti će biti oni koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga.

Cijepljenje se ne može nametnuti silom, navodi se u tekstu, ali će nepoštovanje zakona imati financijske posljedice, inicijalno 600 eura koji se mogu popeti do 3600 u slučaju neplaćanja. Usto, cijepljenima u nedjelju završava karantena a necijepljenima je zabranjeno izlaziti.

Zašto se “isključuju necijepljeni, osobito mladi? Mislim da je nevjerojatna diskriminacija što više ne mogu voditi svoje dijete na ples, na tenis i na plivanje”, rekla je za AFP Manuela (47) koja je došla iz Donje Austrije i “dvaput je cijepljena”. “To me doista žalosti”.

“Možemo imati različita mišljenja i vrijednosti, a živjeti u slobodi”, rekla je Analea (44), profesorica violine. “Demokratsko društvo ne bi trebalo ići u tom smjeru”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari