Connect with us

Iz Svijeta

Austrija sredinom svibnja otvara restorane i škole

Objavljeno

-

Austrija od sredine svibnja planira ukidanje zabrane rada za ugostiteljske objekte, a od početka mjeseca i za ostale uslužne djelatnosti poput frizera, rekao je u utorak u Beču austrijski kancelar Sebastian Kurz.

„Mi idemo ovim putem zbog toga što je Austrija bila posebno disciplinirana i zato što se situacija kod nas povoljnije razvijala nego u drugim zemljama“, rekao je austrijski kancelar (Austrijska narodna stranka, ÖVP) na konferenciji za medije sazvanoj kako bi se predstavile nove mjere ukidanja restrikcija uvedenih u svrhu usporavanja širenja koronavirusa.

Ugostiteljski objekti bi od sredine svibnja ponovno u svojim prostorima smjeli primati goste, uz obvezne mjere poput zaštitnih maski za osoblje, gornju granicu broja gostiju te dovoljan razmak između stolova. Restorani ne bi smjeli biti otvoreni nakon 23 sata.

Prema danas predstavljenim planovima, od sredine svibnja bi se smjeli održavati i vjerski obredi.

Već od početka svibnja se dopušta ponovno otvaranje uslužnih djelatnosti poput frizera, ali i svih ostalih trgovina kojima još nije dopušten rad. Izuzetak su uslužne djelatnosti u sektoru turizma i slobodnih aktivnosti.

Od 15. svibnja bi se i učenici trebali postupno vraćati u škole. Nastava za maturante bi trebala započeti još prije, 4. svibnja.

Od sredine svibnja bi djelatnici u javnom sektoru ponovno smjeli primati stranke.

Od početka svibnja bi trebale biti ublažene mjere ograničenja kretanja, ali će detalje o tomu vlada iznijeti sljedećeg tjedna.

Kurz je objasnio kako će se u Austriji odnos prema borbi protiv koronavirusa ravnati prema sloganu: „Toliko slobode koliko je moguće, uz toliko ograničenja koliko je nužno“.

„Brojke su tako dobre da možemo nastaviti s planom postupnog otvaranja zemlje“, rekao je Kurz, ali je dodao kako je vlada spremna u slučaju ponovnog rasta broja zaraženih „povući ručnu kočnicu“.

„Toliko dugo dok ne postoji cjepivo neće biti potpunog povratka u normalu“, zaključio je austrijski kancelar.

On je izrazio i oprezni optimizam glede ponovnog otvaranja granica unutar Europske unije.

„Mi bismo mogli otvoriti granice u slučaju da se obje zemlje nalaze na istom putu ka oporavku“, rekao je Kurz govoreći o granicama s Njemačkom i Češkom, te dodao kako je austrijska vlada po ovom pitanju u stalnom kontaktu s tim zemljama. Isto, kako je rekao, vrijedi i za zračni promet. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari