Connect with us

Vijesti iz regije

Austrija – ukida se karantena za 12 zemalja

Objavljeno

-

Austrijsko ministarstvo zdravstva u ponedjeljak kasno navečer je objavilo novu odredbu za ulazak putnika u Austriju, ukinuvši za mnoge zemlje do sada obveznu 10-dnevnu karantenu. Kako se ističe, dosadašnju odredbu o 10-dnevnoj samoizolaciji zamijeniti će od srijede 19. svibnja nova odredba za ulazak u Austriju prema kojoj putnici na austrijskom graničnom prijelazu trebaju predočiti obvezni dokaz o cijepljenju (od prvog cijepljenja mora proći najmanje 22 dana), ozdravljenju (potvrdu da su preboljeli Covid-19 u proteklih šest mjeseci) ili svježi negativni PCR test ne stariji od 72 sata ili negativni antigen test ne stariji od 48 sati.

Odredbe za ta tri različita statusa Austrijanci su nazvali „3-G-pravila“ (Geimpft/cijepljen-Genesen/ozdravljen-Getestet/ testiran). Nova odredba austrijskog Ministarstva zdravstva stupa na snagu u srijedu, 19. svibnja u 0 sati, izvijestio je ministar zdravlja Wolfgang Mückstein. Napomenuo je kako za putnike iz zemalja s promijenjenim virusnom mutacijama kao što su Indija, Brazil i Južna Afrika i dalje su na snazi posebna, znatno stroža ograničenja.

„U mnogim državama brojke novozaraženih u znatnom su padu te stoga usporedno s koracima otvaranja zemlje 19. svibnja možemo popustiti i mjere ulaska u Austriju“, pojasnio je Mückstein. Naglasio je kako će se kod cijepljenih osoba priznavati sva cjepiva koje je dozvolila Agencija za lijekove EU-a (EMA) ili ona koja su uspješno prošla određeni proces Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). U ministrovom izvješću se također upozorava da se cijepljenje Sputnikom V – ne priznaje, za razliku od kineskog cjepiva Sinopharm, koje je od WHO-a dobilo dozvolu za „upotrebu u nuždi“.

U službenom priopćenju Ministarstva zdravstva se ističe kako je ulazak u Austriju od srijede moguć uz obvezno predočenje dokaza o cijepljenju, preboljeloj zarazi koronavirusom ili testiranju, te da se karantena ukinuta za sve zemlje u austrijskom susjedstvu s niskom vrijednosti incidencije kao što su Njemačka, Italija, Lihtenštajn, Švicarska, Slovačka, Slovenija, Češka i Mađarska.

Na popisu zemalja za koje umjesto 10-dnevne karantene također vrijedi također „3-G-pravilo“ tj. da je osoba cijepljena, ozdravila ili svježe testirana su i Belgija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Island, Izrael, Latvija, Luxemburg, Malta, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska i Španjolska. Uz njih na popisu su i tzv. „male“ države poput Monaka, Andore, San Marina i Vatikana, te zemlje Dalekog istoka poput Singapura i Južne Koreje.

Kako se navodi i putnici iz zemalja „Down Under“- Australije i Novog Zelanda također ne moraju, kao ni sve prethodno nabrojane, u karantenu. Iz svih tih zemalja je ulazak u Austriju dozvoljen za sve svrhe, pa tako i turističke, uz predočenje dokaza o cijepljenju, ozdravljenju ili testiranju, koji mora biti na njemačkom ili engleskom jeziku. Ukoliko se ne predoči, mora se u unutar 24 sata na obvezno testiranje.

Austrija je za putnike iz „rizičnih“ zemalja, unatoč visoke vrijednosti incidencije, u koje je uvrštena i Hrvatska, također popustila uvjete ulaska u zemlju. Od srijede, 19. svibnja ukida se karantena za cijepljene osobe ( od prvog cijepljenja mora proći najmanje 22 dana) i one koje su preboljele zarazu Covid-19 u proteklih šest mjeseci. Ta privilegija se ne odnosi na testirane osobe, bez obzira na negativan test, i one, kao i do sada, moraju i nadalje u obveznu 10-dnevnu karantenu, koju mogu prekinuti nakon pet dana (dan ulaska u zemlju računa se kao nulti dan), negativnim PCR ili antigen testom. Svi putnici bez obzira na jedan od tri navedena statusa moraju pri ulasku u Austriju obvezno predočiti dokaza o cijepljenju, ozdravljenju ili testiranju na njemačkom ili engleskom jeziku tj. za njih također vrijedi kako su ga Austrijanci nazvali „3-G-pravilo“.

Na austrijskoj listi „rizičnih“ zemalja su Hrvatska, Litva, Nizozemska, Švedska i Cipar, za koje vrijede ista pravila. Svi putnici, bez obzira iz koje zemlje dolaze moraju se prethodno obvezno elektronski registrirati ili ukoliko to nije moguće, onda pri ulazu u Austriju moraju predočiti propisani obrazac u papirnatom obliku. Iznimka su prekogranični radnici koji moraju obnoviti registraciju svakih 28 dana.

Novom odredbom nepromijenjene su ostale i ostale dosadašnje iznimke kao što su putovanja u poslovne svrhe, iz obiteljskih razloga, humanitarna, diplomatska, obrazovanje ili studij, kao i druge zaštićene kategorije. Iz svega navedenog vidljivo je da Austrija od prekosutra, kada se potpuno „otključava“ i to na svim područjima, od ugostiteljstva i turizma do kulture i sporta, za brojne zemlje s niskom incidencijom ukida obveznu 10-dnevnu karantenu i olakšava ulazak u zemlju, dok za one koje još drži „rizičnima“, poput Hrvatske, uvodi privilegije „samo“ za cijepljene i korona ozdravljene. Testirane, očito zbog većeg rizika uvoza zaraze u zemlju, svrstala je u nižu kategoriju. A što se tiče testiranja, ono je obvezno i za svu djecu stariju od 10 godina. Negativan test ne isključuje obveznu 10-dnevna karantenu niti za djecu koja dolaze iz skupine „rizičnih“ zemalja, osim u slučaju da su roditelji ili osobe u njihovoj pratnji oslobođeni samoizolacije, piše Večernji List.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas