Connect with us

Vijesti

Austrija želi proizvoditi ruska ili kineska cjepiva

Objavljeno

-

Predsjednik vlade Austrije Sebastian Kurz izjavio je u intervjuu za Welt am Sonntag da bi htio da njegova zemlja u okviru borbe protiv pandemije covida-19 proizvodi u farmaceutskim pogonima cjepiva iz Kine i iz Rusije.

Kurz je rekao da je za to preduvjet da se dotična cjepiva odobre na razini Europske unije pri nadležnim regulatornim agencijama, konkretno bi bila riječ o EMA-i (Europska agencija za lijekove). Izjavu austrijskog konzervativca iz ÖVP-a prenose dalje austrijski i njemački mediji:

“Austrija bi definitivno potom išla za tim da proizvodne kapacitete odgovarajućih domaćih tvrtki stavi na raspolaganje ruskim ili kineskim cjepivima.”

“Isto kao i proizvođača iz drugih zemalja”, dodao je.

“Riječ je o tome da se što je prije moguće dobije puno sigurnog cjepiva, svejedno tko ga je razvio”, naglasio je Kurz.

On je u četvrtak javno podržao EMA-ino ispitivanje cjepiva iz Rusije i iz Kine, rekavši pritom da tu “ne treba biti nikakvih geopolitičkih tabua”.

U intervjuu su ga pitali i to bi li se cijepio ponuđenim cjepivom Sputnik V ili nekim od cjepiva iz Kine.

“Da, ako bi ta cjepiva bila odobrena u Europi”, odgovorio je i dodao:

“Kod cjepiva se radi samo o učinkovitosti, sigurnosti i o brzoj dostupnosti, a ne o geopolitičkim borbama.”

Predsjednik vlade Austrije još je istaknuo i to da su trenutno građani “suboptimalno” opskrbljeni cjepivima protiv covida-19, odnosno da je cjepiva premalo za planirane i dogovorene programe i ritam cijepljenja. Čak je i EMA-i predbacio da svoj posao s odobravanjem cjepiva u ovim uvjetima radi “birokratski i sporo”.

Austrija je inače, izvijestile se zdravstvene službe, u prethodnih 24 sata registrirala 1317 novozaraženih koronavirusom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari