Connect with us

Vijesti iz regije

Austrijska policija: ove godine nije prijavljen skup u Bleiburgu

Objavljeno

-

foto HINA

Ove godine nije prijavljeno niti jedno okupljanje na Lojbaškom polju (Loibacher Feld) pored Bleiburga, javila je policija u Koruškoj u četvrtak.

“Za vikend nije prijavljeno okupljanje, ni od Blajburškog počasnog voda koji je do sada organizirao ovaj skup”, rekao je glasnogovornik policije u Koruškoj Reiner Dionisio za Austrijsku novinsku agenciju APA.

On je najavio da će policija, unatoč tomu, u subotu biti “prisutna na licu mjesta”.

Predstavnik policije je ukazao i na to da svi oni koji bi iz Hrvatske došli na eventualni skup, kako je to bio slučaj prošlih godina, ionako trebali otići u karantenu na adresu koju su naveli prilikom ulaska u Austriju.

Dionisio je naveo kako je istodobno prijavljen prosvjed protivnika godišnjeg okupljanja u središtu Bleiburga.

Prošle godine Počasni blajburški vod je zbog epidemioloških mjera otkazao okupljanje na Lojbaškom polju, ali je izaslanstvo veleposlanstva Republike Hrvatske položilo vijence na spomenik na tom mjestu.

Kako navodi APA, iz veleposlanstva nisu odgovorili na upit o eventualnim planovima obilježavanja ili dolaska na Lojbaško polje ove godine.

Proteklih godina u austrijskoj javnosti se razvila svijest o godišnjim okupljanjima na Lojbaškom polju te je promijenjen i zakon o obilježjima zabranjenih organizacija u koje su, nakon posljednje promjene 2019., uvrštena i obilježja tzv. Nezavisne države Hrvatske.

Godine 2019. su se razvile kontroverze oko toga treba li zabraniti okupljanja koje se događa na privatnom posjedu. Iste godine i Katolička crkva u Koruškoj je uskratila dozvolu odvijanja mise na Lojbaškom polju.

Počasni blajburški vod (PBV) izvijestio je u utorak da će se komemoracija  u povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije održati na Bleiburškom polju u Austriji te na Mirogoju i Udbini uz poštivanje epidemioloških mjera. Navodi se također da će na Bleiburškom polju te na groblju Unterloibach 15. svibnja vijence položiti predstavnici hrvatskih vlasti i PBV-a te da će vijenac u ime Sabora i Vlade položiti veleposlanik Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas