Connect with us

Iz Svijeta

Austrijska policija raspliće islamističku mrežu

Objavljeno

-

Austrijska policija, nakon nedavnog napada u Beču, raspliće islamističku mrežu i do sada je uhitila 15 osoba bliskih mladom teroristu, piše u petak Jutarnji list.

Nakon stravičnog terorističkog napada u središtu Beča u kojemu je 20-godišnji Kujtim Fejzulai hicima iz kalašnjikova i pištolja te mačetom ubio četvero nedužnih prolaznika i ranio više od 20 osoba među kojima je i jedan policajac, austrijska policija intenzivno pokušava rasplesti mrežu islamista s kojom je napadač bio povezan.

Specijalna postrojba policije usmrtila je napadača iste večeri, svega devet minuta nakon što su ispaljeni prvi hici, a potom je po cijelom Beču krenula potraga za mogućim supočiniteljima. Na temelju do sada prikupljenih podataka, a posebno nakon analize videomaterijala snimljenog tijekom napada, policija polazi od toga da izravnih supočinitelja nije bilo. No, uvjereni su da je terorist imao pomagače koji su itekako znali za njegov zločinački plan i surađivali s njim u pripremi napada.

Austrijska policija uspostavila je suradnju s kolegama u nizu drugih zemalja, a u samoj Austriji provedeni su pretresi najmanje 18 objekata pri čemu je uhićeno 14 osoba iz napadačeva okruženja, najviše u Beču, ali isto tako i u Sankt Pöltenu i Linzu. Među njima su dvije osobe koje su se s napadačem družile na sam dan napada.

Jedan od njih osuđen je 2019. zajedno s Fejzulaiom jer se htio pridružiti ISIL-u. Usto, dvije osobe uhićene su u švicarskom Winterthuru. Navodno su bili u bliskim odnosima s napadačem s kojim su se i sastajali. Prema pisanju austrijskim medija, istražitelji tragaju za još četiri osobe koje se dovode u vezu s terorističkim napadom. Navodno se radi o dva državljanina Sjeverne Makedonije rođena u Austriji, pri čemu se barata imenima Argent G. i Uzeir A., te o dva Kosovara, donosi Jutarnji list.

Pozivajući se na lokalne medije dnevnik navodi i da su policija i tajna služba znale da je Fejzulai ljetos pokušao nabaviti streljivo u Slovačkoj, ali o tome nisu izvijestili tužiteljstvo. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari