Connect with us

Kronika

Austrijska vlada zabranila obilježja HOS-a, navode da su to ‘simboli ustaškog režima’

Objavljeno

-

Austrijska vlada odlučila je zabraniti neke od obilježja Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), a to su zastava i grb. U Priopćenju zastupnica stranke Zeleni Olge Voglauer i Eve Blimlinger piše da su na skupu u Bleiburgu/Pliberku pokazivani simboli koji su povezani s ustaškim režimom. No, također se pokazuju i novi fašistički simboli poput onih simbola HOS-a, tako navode.

U priopćenju također piše da je donesena odluka u srijedu na sjednici austrijske vlade da se zabranjuje pokazivanje simbola HOS-a na području Austrije. Blimlinger je kazala da su ove odluke prekretnica te da se deset godina duga borba Zelenih protiv komemoracije i pokazivanja nacističkih i fašističkih simbola pokazala kao uspješna.

Austrijska vlada donijela odluku o zabrani HOS-ovih obilježja

Podsjetimo, pozdrav ‘Za dom spremni’ u modernoj hrvatskoj povijesti poznat je kao pozdrav koji su tijekom Domovinskog rata koristili branitelji Hrvatskih obrambenih snaga, iako ga neki žele vezati isključivo uz korištenje tijekom 2. svjetskog rada, kada su ga koristile ustaše. HOS-ove jedinice dale su velik doprinos obrani i oslobađanju Hrvatske, a godine 1992. integrirane su u Hrvatsku vojsku. HOS-ovci su pozdrav ‘Za dom spremni’ imali na svome znakovlju. Danas, političari s lijevog političkog spektra nastoje ocrniti HOS zbog pozdrava ‘Za dom spremni’, čime ga pokušavaju povezati s Ustaškim hrvatskim revolucionarnim otporom koji je djelovao od 1929. do 1945. godine.

Međutim, pozdrav ‘Za dom spremni’ koristili su pripadnici i 123. požeške brigade HV-a. Ona je formirana krajem listopada 1991. od 63. samostalnoga bataljuna i 4. bataljuna 108. brodske brigade. Da su pozdrav ‘Za dom spremni’ koristili, može se vidjeti na snimci nastaloj 19. siječnja 1992. godine, četiri dana nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, piše Narod.hr

123. požeška brigada HV-a koristila je pozdrav ‘Za dom spremni’ tijekom mimohoda, odnosno prisege u na Trgu Svetog Trojstva u Požegi.

Osim HOS-ovaca i 123. brigade Hrvatske vojske, ovaj pozdrav koristili su i pripadnici gardijskih brigada. Tako u pjesmi 1. gardijske brigade – Tigrovi, “Pjesma nastavnog tima 2” na kraju dolazi uzvik: Za dom spremni. Isti pozdrav rabila je i druga gardijska brigada – Gromovi. Podsjetimo i na posebnost 1. bojne 2. GBR, Crnih mambi – njihovi pripadnici sudjelovali su baš na svim hrvatskim ratištima; od Banovine do Dubrovnika, a branile su prodor Mladićevim silama i u svim graničnim prostorima Bosne i Hercegovine: Bosanskoj Posavini, Hercegovini i Livnu, piše piše Narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari