Connect with us

Iz Svijeta

Austrijski ustavni sud proglasio neke mjere protiv pandemije neustavnima

Objavljeno

on

Austrijski ustavni sud proglasio je u srijedu proljetnu odluku Ministarstva obrazovanja o obvezi nošenja maski i uvođenju nastave u turnusima na austrijskim školama pravno neutemeljenom.

“Ministarstvo obrane nije bilo u stanju objasniti na temelju čega je donijelo odluku o obvezi nošenja zaštitnih maski u školama i uvođenju nastave u turnusima”, stoji u obrazloženju Visokog ustavnog suda Austrije (VfGH).

Pravno gledano upravne odluke smiju biti donesene samo na temelju postojećih zakona što po pitanju ove odredbe nije bio slučaj.

Ministarstvo obrazovanja svoju je mjeru opravdalo podrškom stožera za borbu protiv pandemije.

“Razvojem korona-stožera postalo je jednostavnije opravdavati pravni temelj za neku odluku”, stoji u priopćenju Ministarstva obrazovanja, prenosi agencija APA.

Ministarstvo obrazovanja u svibnju je donijelo odluku o podjeli nastave u dva turnusa te uvelo obvezu nošenja maski u školama kako za vrijeme nastave tako i izvan.

Protiv ove odluke roditelji dvoje učenika su podnijeli tužbu pred Ustavnim sudom. Te su mjere ukinute na kraju školske godine 2019/2020 i više nisu na snazi.

Oporbena stranka NEOS je današnju odluku Ustavnog suda nazvala “dokazom pravno-državnog diletantizma” pučko-zelene vlade kancelara Sebastiana Kurza. (Hina)

Ustavni sud BiH: Ograničenje kretanja i obveza nošenja zaštitnih maski su neustavni

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari