Pratite nas

Naši u svijetu

AVAŠKO VOKŠOVANJE

Objavljeno

na

Hrvati VojvodineIvan Tumbas, pjesnik, jedan od osnivaca DSHV-a u Subotici, započeo je sa radom kao dopisnik za HRVATSKI GLAS iz Berlina. Piše o svemu što se odnosi na povijest, kulturu, tradiciju Hrvata u Vojvodini, te o aktualnim gibanjima…

Subotica – Čeljadi odsele, ću  šarkanjovat, opcigovat, gustirat, izmuštrat, iperjašit, študirat, u mojim huncutskim adetom.

Joma velim, oni iz cocolištara su izgustirali  sa njevim sad već pokojnim pridnjakom, kako zavatit naj više miškulancije, al šta ćeš kad čerez hasne triba se burlat di mož doprit do debljeg buđelara. Jasapim metnit ću se i  šarkanjovat o našim prinjacima, jel šta kad vrime proliti džaba je ajmekat i čangrizat.

Ta naš adet Bunjevačkih Hrvata je baratat, makar bis izbijo na nos. Ta borame mismo durcast svit, jel po našem je nikako, al ezekutori su to izgustirali obaško, hamišno huncutsko vokšovanje, naprimer za izbor  vokšovanja za razbiranje naši  pridnjaka u HNV-u čilnika.

Jedni bili na čelu godinama, ugojilise, okružili, nemož zakopčad pucad na popršnjaku , ta nemož poznat čeljad. Jezičati divanili furtom furt a sve očlo u ajer pokazli da neznadu gazdovat, pa jesapidu  napravili što kažu dica u pozitivnoj ništicu jesap. Došla kaštiga čeljad vidu u škatulji i čuju na radiju al i komenciju triba manit, tu je greda. Nema druge partovat, zasukaz rukave bit kuražan, tražit potporu čeljadi  med svitom.

Jopet, moja čeljadi dignite glas za bolja vrimena velio ja svitu al nemojte špotat se, jel čilaša kad  okrene stražnjicu ne iđe baš uvik kako mi špekulišemo.

U kampanji napastovali su čeljad telefonom ta nisi se mogo  oparat od napasti kugod izlivena tekunica svit bi uteko, pa vele imate obavezu vokšat još i priteći. Da, sad počeli na počelu niki pujkat na mrginju jedni na druge pa još i zavatili i plebanoša ta di jim sramota, jeto raspredaju se očepereni po škatuljama jel dica što vele kajzti  po „portalima“ kako kome pasira čeljad se naprišivaju jednim drugima a di je sad Bunjevački put križa, očo u andraga.

Opet imademo pobednike i gubitnike a komšije Mađžari  nam se smiju pod brk. Dedaramu, imademo izgubljene i pobednike, pridnjaci u staračkoj dobi nevole puštit kajase jel jasapidu nisu zamenljivi, to se vidilo na izravnoj skupštini razbiranja i pridstavljanja čeljadi vićnika, di se nepušta divanit ko šta oće, al zato borame fiškal pridnjak hamišan napravio halabuku i gubitnike isperjašio napolje.

Kad su gospoda na vlasti isprivrćali zakon stigla ovlašna kaštiga da se netriba prdačit jel nije dobro vođena skupština pridsjedavajućeg, pa joped ajd razbirat se i stigla konačnica za našu čeljad koji su vićnici razbirani. Taka hamišna al značajna politična mudrolija dovela našu čeljad pod muštranje a da nevelim kaku sramotu.

Zato čeljadi  izdivanio sam vam što sam  naumio, nemoj te se griskat, dignite vaše čelo gori i uprite prst, koji netio vićat. Tako naumio sam prineti iz moje ćoše štiocima trevljenog događaja med našim  pridnjacima čeljadima Hrvata u Srbiji, ako netko nebude razumio stojim na pomoći.

 Uzdralje, ja nako sa salaša

[ad id=”40551″]

piše: Ivan Tumbas

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude

Objavljeno

na

Objavio

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata. Održana je i misa zadušnica za pokojnog generala Slobodana Praljka.

Australski Hrvati ovim su povodom poslali otvoreno pismo Hrvatskoj. Suci! Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu! Ovim riječima i ispijanjem otrova, general Praljak je izrekao konačnu presudu cijeloj dugogodišnjoj međunarodnoj farsi koja neodoljivo podsjeća na montirane komunističke procese, gdje se krivci unaprijed znaju.

Rečenica je to iz otvorenog pisma u kojem navode kako je njegov čin jedan je od najsnažnijih vapaja za pravdom koje smo posljednjih desetljeća mogli vidjeti. Čin čovjeka koji je uskoro trebao izaći na uvjetnu slobodu, no radije je izabrao smrt. Njegov čin poruka je hrvatskom narodu, ali i svakom čovjeku koji traži pravdu. Ovim činom, general je obvezao hrvatski narod na borbu za istinu i pravdu. Nakon ovoga nitko više nema pravo reći “mene se to ne tiče”, stoji u pismu.

Mi, australski Hrvati, pratimo što se događa u Hrvatskoj i svijetu. Svjesni smo važnosti kažnjavanja zločina, no isto tako smo svjesni negativne uloge Haškog suda čije djelovanje smatramo sramotnim i nepravednim. Očekivali smo pravdu. Dobili smo laž i nepravdu. Stoga hrvatskim političarima i hrvatskoj javnosti upućujemo ovo pismo.

Australski Hrvati u pismu navode kako zahtijevaju odbacivanje presude Slobodanu Praljku i šestorki, jer se temelji na povijesnim neistinama, očekuju ispriku vodećih hrvatskih političara koji su izjavili da prihvaćaju i poštuju presudu, traže istrage svih koji su protuzakonito slali dokumente u Haag i opstruirali obranu.

Također navode da s prijezirom odbacuju tvrdnje g. Brammertza da slavimo ratne zločince dok ignoriramo žrtve.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Mladi iz Njemačke dovode investitore u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Mladi obrazovani ljudi hrvatskih korijena, koji već visoko kotiraju u bankarskom, financijskom i poslovnom životu bogate njemačke oblasti Rajna – Majna već deset godina pomažu njemačkim investitorima koji žele ulagati u Hrvatsku.

Hrvatska je zajednica u našoj oblasti nevjerojatno snažna, ne samo po brojnosti, nego je i ekonomski jaka. Gospodarske veze Hessena s Hrvatskom su jake, oni ovdje rade sjajan posao, kazao je Thomas Schaefer, ministar financija pokrajine Hessen.

Pokraj zračne luke, savez je organizirao nastup vladine Agencije za investicije i konkurentnost. Probrani gosti iz poslovnih krugova, investitori. Rizničar grada Frankfurta kaže, želimo što jaču suradnju. Hrvatski gospodarski savez je poput veleposlanika hrvatskih poduzeća u Njemačkoj, Frankfurtu i oblasti Rajna-Majna. Oni su i zagovornici interesa njemačkih poduzeća koja idu u Hrvatsku, kako bi investirala, pronašla kontakte. Kroz to je izrasla jaka veza, rekao je Uwe Becker, dogradonačelnik Frankfurta.

Kad tko spomene Hrvate i Hrvatsku, investitori ovdje uz Majnu već imaju u glavi sliku, dodaje Becker.

Hrvatski svjetski kongres okuplja na ovaj način i politički dio, gospodarski dio, investitore, mnoge koji su multiplikatori, koji povezuju gospodarstvo ovdje u Njemačkoj, kao i gospodarstvo u Hrvatskoj.

Ovdje usred bankarskog svijeta, skupina Hrvata mladih, obrazovanih i uspješnih, s dobrim vezama s ovdašnjim bankarima i investitorima, pokušavaju nešto učiniti za svoju domovinu i povezati ovdašnje investitore s Hrvatskom.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari