Connect with us

Azem Vllasi: ‘BiH se ponaša kao priljepak Srbiji’

Objavljeno

-

“Situacija u BiH kakva je sada, a ona je teška i izgleda besperspektvina, je takva zbog toga što postoje jake snage i sprege koje žele BiH nestane kao jedinstvena država” – kazao je Azem Vllasi, savjetnik ministra vanjskih poslova Kosova, istaknuvši kako oni koji su najpozvaniji da se bore za jedinstvenu BiH kao normalnu i funkcionalnu državu, a to su Bošnjaci, nedovoljno to čine.

U razgovoru za agenciju Fena, Vllasi ističe kako je začuđen s kolikom lakoćom  rastakanje BiH prihvaćaju bošnjački političari u Sarajevu.

– “Vi u BiH imate i Srba i Hrvata koji su odani i predani BiH kao jedinstvenoj državi triju naroda, oni drže do BiH i imam dojam da se oni više bune protiv toga što se pred njihovim očima rastače BiH nego li bošnjački političari”,  kaže Vllasi.

Haški sud je politička institucija

Na pitanje kako komentira posljednje haške presude, kada su bosanskohercegovačkim Hrvatima presuđene višegodišnje kazne zatvora, a dan kasnije srbijanski dužnosnici oslobođeni, Vllasi je kazao da je Haški tribunal na neki način i politička a ne samo pravosudna institucija.

hrsvijet

– “Politička je u tome što vidi krivicu na sve strane, pa se stječe dojam da hoće da izjednači krivnju između agresora i žrtve, napadača i onih koji su se branili u tom ratu. Sve te presude treba promatrati u širem kontekstu. Za presude  Hrvatima ipak treba sačekati pravomoćne presude. Sud funkcionira po načelu utvrđivanja individualne odgovornosti, i možda ima dokaza za ovo što su oni dobili kaznu, ali politička dimenzija je ta što je tu nadovezana ocjena o zločinačkom pothvatu, a pritom su spomenuti nekadašnji dužnosnici države Hrvatske”, istaknuo je Vllasi.

Razočarala ga je presuda Miloševićevim obavještajcima.

– “Dan iza toga, imate presudu funkcionerima srpske policije, odnosno sigurnosnih službi, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji su bili izravni izvršni servis vlasti Slobodana Miloševića u zločinima koji su se počinjeni u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu. Oni su bili operativci, nisu bili neki savjetnici, pisari ili pismonoše. No treba vidjeti što će reći Žalbeno vijeće Haškog tribunala”, kazao je Vllasi.

BiH se ponaša kao “priljepak” Srbiji

Na pitanje da najavljivani sastanak u Ohridu nije održan zbog Kosova, Vllasi naglašava kako stav Srbije ne iznenađuje, ali da je iznenađen stavovima BiH, za koju kaže, kako u stopu prati Srbiju.

– “Srbija je uzela za shodno da ucjenjuje “slabašnu” Makedoniju, i predsjednika Makedonije kako neće doći na skup, ako bude pozvana predsjednica Kosova, ali sam zapanjen stavom BiH da mora pravi društvo u tako glupoj stvari Srbiji. Znači BiH gotovo dobrovoljno bez da je iko prisiljava ponaša se kao priljepak Srbije, i kada sam čuo, ako je formulacija točna, da BiH neće prisustvovati ako dođe Kosovo jer BiH ne priznaje Kosovo, to je totalno glup potez. Žao mi je što je propao skup, ali je ovo velika diplomatska pobjeda Kosova jer su svi ozbiljni partneri shvatili da ne može biti suradnje ako se netko izolira, u ovom slučaju Kosovo”, kazao je Vllasi.

Kosovsko pravosuđe će suditi Kellmendiju

Govoreći o slučaju Naser Kelmendi ponovio je raniji stav da se slučaj uhićenog Kelmendija neće koristiti za političke manipulacije.

– BiH može učiniti samo toliko da njezini istražni organe dostave sav istražni materijal koji imaju za slučaj Kelmendi kosovskim pravosudnim organima. Kosovsko pravosuđe će sagledati sve dokaze i donijeti odgovarajuću odluku, koja može biti oslobađajuća ako se ne dokaže krivnja, ili inače, ako se dokaže krivnja bit će osuđen – rekao je savjetnik ministra vanjskih poslova Kosova Azem Vllasi u intervjuu za Agenciju Fena.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas