Connect with us

Politika

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev u službenom posjetu Hrvatskoj

Objavljeno

-

U jednodnevni službeni posjet Hrvatskoj stigao je predsjednik Azerbajdžana – Ilham Alijev. Na Pantovčaku ga je primila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Kako je najavljeno, razgovarat će o gospodarskoj suradnji, energetici i bilateralnim odnosima. Radi se o uzvratnom posjetu Alijeva Hrvatskoj koji počinje svečanim dočekom na Pantovčaku i razgovorom u četiri oka dvoje predsjednika, kojima će se kasnije pridružiti i državna izaslanstva.

Alijev će potom na Gradskom groblju Mirogoju položiti vijenac ispred spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli” te se susresti i s predsjednikom vlade Andrejom Plenkovićem i predsjednikom parlamenta Gordanom Jandrokovićem.

Gospodarska suradnja između Hrvatske i Azerbajdžana odvija se bez otvorenih pitanja, no dvije se strane slažu da trenutni rezultati ne odgovaraju potencijalima suradnje i očekuju njezino jačanje:

“Hrvatska vidi Azerbajdžan kao važnog strateškog partnera sukladno Deklaraciji o starteškom partnerstvu potpisanoj 2013. … Hrvatska će i dalje biti iskren prijatelj Azerbajdžana unutar EU-a i podržava odluku Azerbajdžana o razvijanju individualnih odnosa s Europskom unijom”, kazala je Grabar-Kitarović nakon razgovora u Uredu predsjednice na Pantovčaku.

Hrvatska predsjednica kazala je da je s Alijevom, koji boravi u jednodnevnom u službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarala o “velikom potencijalu za suradnju u energetici, gospodarstvu, kulturi, znanosti i tehnologiji, obrazovanju”. Također, “čvrsto držim da postoji prostor za produbljivanje obrambene suradnje naših zemalja”, rekla je.

Alijev bi kasnije tijekom dana trebao na Gradskom groblju Mirogoju položiti vijenac ispred spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli” te se susresti i s predsjednikom vlade Andrejom Plenkovićem i predsjednikom parlamenta Gordanom Jandrokovićem.

Grabar-Kitarović je također najavila da će Hrvatska uskoro otvoriti veleposlanstvo u Azerbajdžanu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari