Connect with us

Politika

Bačić: Gdje je nestala empatija i solidarnost s ukrajinskim narodom?

Objavljeno

-

Foto: Hina

Saborski zastupnik HDZ-a Branko Bačić upitao je u srijedu gdje je nestala empatija i solidarnost s ukrajinskim narodom ponavljajući da je „isprazno i krivo” pozivanje na neustavnost odluke o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EU-a.

„Gdje je nestala empatija i solidarnost s ukrajinskim narodom”, upitao je Bačić u saborskoj  raspravi ističući kako su rijetki trenutci kada zastupnici polažu ispit jesu li vrijedi odgovornosti koju im je narod dao.

Pozivanje na ustavnost je isprazno i krivo, proučio je Bačić i pozvao zastupnike neka vode računa da ne ostanu na „čistini” jer bi predsjednik RH do 15. prosinca mogao dati suglasnost za odluku.

Darko Klasić (Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka) kazao je da obučavanje vojnika neće Rusiju naljutiti više od slanja oružja, a da će nas odbijanje misije EU-a svrstati uz zemlje nestabilnog političkog sustava.

Ako je riječ o misiji i vježbi onda kršite Ustav jer je to odluka koju donosi vlada i predsjednik, a ako je riječ o borbenom djelovanju onda nas lažete jer to niste opisali, ustvrdio je Peđa Grbin (Klub SDP-a ) .

“Vas za Ukrajinu nije briga, ovo je za dnevnopolitičke svrhe i političko prepucavanje”, ustvrdio je i dodao da nudi izlaz u vidu zajedničkog zaključka klubova SDP-a i Zeleno-lijevog bloka.

Njime bi se Vlada zadužila da donese odluku kojom bi pripadnici OS u sklopu misije sudjelovali u osposobljavanju pripadnika oružanih snaga Ukrajine i to pružajući pomoć u segmentima koji nisu vezani za borbenu obuku.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) pojasnila je da bi se zaključkom obuka odvijala u području vezanim za razminiranje, osiguranju i zaštiti osoba i vlasništva na oslobođenim područjima, pružanju medicinskih znanja i metoda vezanih za kontekst ratnih i post-ratnih djelovanja, a posebno za ublažavanje pojave PTSP-a unutar oružanih snaga.

Predlažemo da angažman Hrvatske uključi i obuku vezanu za međunarodno humanitarno pravo, ljudska prava, zaštitu civila, među ostalim, od rodno uvjetovanog nasilja, pravovremeno i adekvatno osiguravanje mjesta ratnih zločina radi dokumentiranja i  istrage kaznenih djela od strane nadležnih institucija te jačanje oružanih snaga Ukrajine u segmentu kibernetičke sigurnosti, rekla je.

Davorko Vidović (Klub Socijaldemokrati) naglasio je da ne dovodi u pitanje podršku ukrajinskom narodu i pozvao da se omogući da budu za odluku o misiji.

Najavio je da će Socijaldemokrati podržati odluku samo ako po proceduri koju nalaže Ustav predsjednik Vlade uputi zahtjev predsjedniku Republike za davanje suglasnosti. „Samo pošaljite pišljivi papir kako nalaže Ustav”, pozvao je.

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) ocijenila je prijetnje zastupnicima „novim dnom hrvatske politike”. Kaže da ovo nije rasprava o Ukrajini već povod da bi premijer i većina u Saboru ušli u nerazuman obračun s opozicijom, predsjednikom i zdravim razumom.

Među prvima u svijetu donijeli smo Deklaraciju o Ukrajini i nedolično je da premijer sada prijeti da smo podržavatelji Rusije, nepristojno je svrstavati zastupnike na ovu ili onu stranu, kazala je.

Dodala je i kako Vlada zna da za odluku treba dvotrećinska većina, a da ju se nije potrudila osigurati. „ A ako vi ne želite da se ova odluka donese na čijoj ste vi zapravo strani”, upitala je Mrak Taritaš.

Interes i sigurnost hrvatskog naroda mora biti na prvom mjestu, naglasio je Marijan Pavliček (Klub Hrvatski suverenisti) kazavši da se Plenković ogradio ogradom na Markovu trgu, a hrvatski narod gura u rat.

I Ivan Penava (Klub Domovinskog pokreta) drži da bi se odlukom Hrvatska umiješala u geopolitički sukob i doveo rat u Hrvatsku. Treba li nam zalutala raketa, teroristički čin za koji nitko neće preuzeti odgovornost?, upitao je.

„Zašto se naš narod izlaže riziku, a ionako smo u svemu tome nebitni”, pita i Željko Lenart (Klub HSS-a i RF-a).

Milan Vrkljan (Klub Za pravednu Hrvatsku) pozvao je zastupnike da ne dozvole pozicioniranje Hrvatske na „pogrešnoj strani povijesti” zaključivši da je se Hrvatska u ustavnoj krizi jer se dva brda ne mogu dogovoriti.

Milorad Pupovac (Klub zastupnika SDSS-a)  kazao je da je podrška obuci  ukrajinskih vojnika daleko od onoga što pružaju veće i snažnije  zemlje te da je samo pitanje je li nađena prava mjera. Vjeruje da će doći do potrebnog broja onih koji će podržati izglasavanje te odluke. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari