Connect with us

Komentar

Bačić komentirao rezultate popisa stanovništva: ‘Europa nažalost stari, a djeca se ne rađaju’

Objavljeno

-

Današnji prvi rezultati Popisa stanovništva 2021. pokazali su nastavak kontinuiranog trenda u posljednjih 70 godina. Već dugi niz desetljeća bilježimo stabilnu smrtnost (50-55 tisuća godišnje), dok se broj živorođenih triput smanjio sa 100.000 na sadašnjih 35.000.

Ta činjenica uvjetovala je u posljednjih 10 godina negativni prirast od 160 tisuća stanovnika. Razlici do 396 tisuća manje stanovnika u odnosu na 2011. godinu doprinijela je negativna migracijska bilanca, odnosno iseljavanje!

Gospodarski rast i društveni standard kojeg često navodimo kao temelj i poticaj rastu stanovništva nije dovoljan.

Dapače, najveći prirast stanovnika u pravilu bilježe siromašne zemlje. Na primjeru Latvije i Litve primjećujemo kako su izgubile puno više stanovnika, iako je njihovo gospodarstvo raslo u značajno višim postotcima od našeg. Njemačka i Austrija također bilježe pad stanovništva, dok im kompenzaciju negativnog prirodnog priraštaja nadoknađuju brojni imigranti. Europa nažalost stari, a djeca se ne rađaju.

1900. je svaki četvrti stanovnik Zemlje bio Europljanin, danas je to svaki 20. Moj je djeda imao nas 18 unučadi, ja troje, za sada!

Depopulaciju možemo promatrati u kontekstu političkih, gospodarskih, socioloških i kulturoloških procesa u društvu. Za demografski oporavak nema čarobnog štapića niti brzog rješenja.

Stoga, demografska politika mora biti sveobuhvatna i dugoročna. I u središtu svih ostalih politika, komentirao je Branko Bačić na Facebooku.

Popis 2021. – Hrvatska ima 3,88 milijuna stanovnika

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari