Connect with us

Politika

Bačić Mostovcima: Ostavite se ćorava posla, od referenduma nikakvog efekta

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ocijenio je u ponedjeljak da referendum o covid potvrdama, koji je pokrenuo Most, neće imati nikakvog efekta i poručio Mostovcima da se “ostave ćorava posla”.

„Od takvog referenduma i pitanja nikakvog efekta”, kazao je Bačić iznoseći stajalište Kluba HDZ -a i poručio Mostovcima da se “ostave ćorava posla”.

Bačić: Referendumsko pitanje ne obvezuje Sabor

„Iščitavajući pitanja stječe se dojam da je netko gadno podvalio Mostovcima ili pak sami ne razumiju vlastiti tekst jer ovakvo složeno referendumsko pitanje ne obvezuje Sabor na postupanje sukladno 17. članku Ustav i time postupak dovodi do fijaska”, rekao je Bačić.

Ako se i prikupi dovoljan broj potpisa i ako je pitanje u skladu s Ustavom, te ako se i provede referendum i dobije potrebnu većinu, to ne nameće obvezu Saboru pa će i dalje pisati u Ustavu da Sabor može, ali i ne mora o ograničavanju sloboda odlučivati dvotrećinskom većinom.

I drugo referendumsko pitanje kojim bi se Sabor obvezao da umjesto Stožera donosi mjere protiv epidemije Bačić smatra neostvarivim.

„Kako bi Sabor odlučivao o, primjerice, uvođenju online nastave u nekom razredu škole ili broju štandova na tržnici ili zabrani privatnog okupljanja u nekoj općini”, upitao je.

Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta) pozvala je građane da podrže referendum kako bi se stvorio legalan okvir za borbu protiv pandemije ocijenivši kako protivljenje referendumu HDZ-a znači da im „gori pod petama” .

Selak Raspudić: HDZ-ova PR kuhinja zloupotrebljava tragediju

Selak Raspudić podsjeća da će Sabor ovaj tjedan raspravljati o covid potvrdma i kaznama, čime će se otvoriti prostor za njihovu širu primjenu

„Bešćutno se poigravati i zloupotrebljavati tragediju ljudi koji su izgubili svoje bližnje da bi taj broj mogli s nepodnošljivom lakoćom zalijepiti na čela organizatora referenduma koji za cilj ima legalno i legitimno odlučivanje u pandemiji je političko, moralo i civilizacijsko dno i može doći samo iz nehumane HDZ-ove PR kuhinje”, kazala je Selak Raspudić.

Siniša Hajdaš Dončić (Klub zastupnika SDP-a) u slobodnom govoru osvrnuo se na upitnik koji je Ministarstvo pravosuđa i uprave poslalo jedinicama lokalne samouprave da nabroje pet vrsta poslova iz svojeg djelokruga i žele li se dobrovoljno spojiti s drugom lokalnim jedinicama.

„Ovo je razina lošeg seminara, osmog razreda osnovne škole, popravni sjedi jedan”, ocijenio je Hajdaš Dončić

Predrag Štromar (Klub zastupnika HNS, HSU i nezavisnih zastupnika) podsjetio je na natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća koji kreće sutra, za što je osigurano 390 milijuna kuna. Očekuje da će obrada podataka biti brza te ako ne bude dovoljno sredstava da će pronaći sredstva i za one ispod crte.

Orešković: HDZ ruši nezavisnost Povjerenstva za sukob interesa

Govoreći o korupciji, Dalija Orešković (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) poručila je kako su njezina ostavština na čelnoj poziciji Povjerenstva za odlučivanju o sukobu interesa načela djelovanja i rezultati tog tijela, a HDZ sada to ruši izmjenama zakona .

„HDZ je koruptivna politička stranka pa im nezavisnost institucija i antikorupcijskih tijela jako smeta, to je glavni razlog zašto Andrej Plenković tu moju ostavštinu ruši lošim izmjenama zakona”, ustvrdila je.

„A iza Plenkovića neće ostati ništa za državu ili povijest vrijedno spomena, nikakav pozitivan trag. Iza njega će ostati na koljenima opustošena zemlja urušenih institucija”, kaže Orešković. (Hina)

Bernardić: Sabor se pretvorio u ‘dizačnicu’ ruku za Vladu

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari