Pratite nas

Politika

Bačić: Nećemo dozvoliti da se politika miješa u rad Povjerenstva

Objavljeno

na

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić odbacio je u petak optužbe iz oporbe da HDZ opstruira rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i poručio kako neće dozvoliti da se politika miješa u rad Povjerenstva.

“Ne da ne opstruira, nego nećemo dozvoliti da se politika miješa u rad Povjerenstva”, rekao je Bačić novinarima prije sjednice Kluba zastupnika i dodao da će HDZ danas na sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav  iznijeti svoje stajalište.

Odbor će raspravljati o prijedlogu jedne trećine članova tog Odbora za donošenje zaključka o djelokrugu Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora, vezano uz pitanje odlučivanja o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Bačić je ponovio kako HDZ smatra da taj Odbor nije nadležan da odlučuje o izuzeću predsjednice Povjerenstva, kao ni Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je u četvrtak da HDZ, protivno Poslovniku, odugovlači s donošenjem odluke o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković u slučaju Andreja Plenkovića kako bi u dogovoru ili pritiskom na Ustavni sud došli do toga da Plenković bude oslobođen.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još nije odlučivalo je li premijer Andrej Plenković povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor,  jer je premijer podnio zahtjev za izuzećem Novaković. Ona je, kako je navedeno u tom zahtjevu,  bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom, zbog čega mora otkloniti svoje sudjelovanje u svim segmentima koji se tiču pitanja vezanih uz postupanje Vlade u vezi Agrokorom, uključujući i donošenje odluke u predmetu protiv Plenkovića.

Na pitanje novinara kako komentira što je Upravni sud rekao da bi o sukobu interesa trebalo odlučivati tijelo koje je nadležno za nadzor Povjerenstva, Bačić je odgovorio da Upravni sud nije rekao da je nadležan Sabor.

“Postoji državno tijelo koje utvrđuje nadležnost, ali u svakom slučaju politika ne može odlučivati o pojedinačnom pravnom predmetu, jer bi snaga vladajuće većine u svakom saborskom tijelo mogla biti, vladajuća većina bilo koja i bilo kada,  protiv pravnih argumenata, silom ruku odlučivati o izvješću. To bi bilo krajnje nekorektno”, istaknuo je Bačić.

Na pitanje novinara tko je nadležan, Bačić je rekao “neka se odredi tamo gdje to treba”. “Mi kao saborski Odbor za Ustav to sigurno nismo”, istaknuo je.

SDP je nedavno predložio da o izuzeću Novaković odlučuje saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove. HDZ-ova članica Odbora Marija Jelkovec uputila je, pak, u četvrtak predsjedniku Odbora za Ustav Željku Reineru prigovor na taj SDP-ov prijedlog i dopunu dnevnog reda upozoravajući da Odbor za Ustav nije ovlašten tumačiti odredbe pojedinih zakona te potencijalno određivati potpuno nova ovlaštenja radnim tijelima Hrvatskog sabora.

Na pitanje novinara zašto se trebao izglasavati dnevni red, a onda je Marija Jelkovac tražila da se ta točka makne s dnevnog reda, Bačić je podsjetio da se Poslovnik Sabora odnosi i na rad radnih tijela.

Danas na sjednici Odbora za Ustav ćemo temeljem zahtjeva Marije Jelkovac odlučivati o skidanju te točke s rasprave na sjednici Odbora, rekao je Bačić.

Jelkovac u prigovoru pojašnjava da SDP svojim prijedlogom de facto traži tumačenje odredaba Zakona o općem upravnom postupku u odnosu na odredbe Zakona o sprječavanja sukoba interesa, što bi stvorilo presedansku i potencijalno protuposlovničku praksu jer bi se ubuduće odnosila na sve slične situacije kada nije nijednim propisom nije određeno drugostupanjsko ili nadzorno tijelo koje bi moglo odlučivati o izuzeću čelnika pojedinih institucija ili regulatornih agencija.

Kako je riječ o presedanskom slučaju, zaključuje u prigovoru Jelkovac, Odbor za Ustav kao političko tijelo nije nadležan o tome samostalno odlučivati.
(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Škoro se ponovno obratio javnosti: ‘Ne mislimo svi isto i, vjerujte mi, to je dobro…’

Objavljeno

na

Objavio

‘Ne mislimo svi isto i, vjerujte mi, to je dobro. Nastavimo razgovarati jer do sada nismo razgovarali uopće’

Miroslav Škoro objavio je odluku o kandidaturi putem Facebook profila i izazvao mnogo pažnje, koju je iskoristio kako bi se obratio hrvatskoj javnosti i uoči Dana državnosti.

Povod mu je ovog puta ipak bio imendan svima onima koji se zovu Ivan.

“Dragi moji, jučer sam, nakon objave, dobio doslovce na desetke tisuća poruka i poziva. Hvala vam. Očito je moje kratko i iskreno obraćanje da ovako dalje ne možemo izazvalo salve komentara i izljeva osjećaja. Jednako hvala onima koji su me kudili, kao i onima koji su me podržali. Jedino razmijenom stavova možemo napraviti bolji svijet. Ne mislimo svi isto i, vjerujte mi, to je dobro. Nastavimo razgovarati jer do sada nismo razgovarali uopće. Razgovarajmo i slušajmo jedni druge i to će nas odvesti na pravi put”, napisao je Škoro pa nastavio:

“Jučerašnje evanđelje po Luki govorilo je o tome kako je i Isus tražio potvrdu svog identiteta i obrazlagao smisao svog života. Na dobrom smo putu. Hvala svima od srca. I na kraju svima onima koji su dobili ime po današnjem svecu, Ivanu Krstitelju, čestitam imendan.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Porasli izgledi Pejčinović-Burić za izbor na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Izgledi hrvatske ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović da postane glavna tajnica Vijeća Europe porasli su nakon kritika na račun njena protukandidata, belgijskog šefa diplomacije Didiera Reyndersa, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Prošli tjedan čak 170 belgijskih sveučilišnih profesora poslalo je otvoreno pismo u kojem tvrdi da njihov ministar nikako ne bi smio preuzeti dužnost u organizaciji koja se bavi zaštitom ljudskih prava.

Oni upozoravaju Vijeće Europe na njegovu odluku da se iz sirijskih kampova za izbjeglice, u kojima su smještene obitelji pripadnika Islamske države koji su se kao belgijski državljani borili tamo, vrate samo djeca koja su ostala bez roditelja a ne sva belgijska djeca, piše Jutarnji list.

“Odluka nije u skladu s obvezom Vijeća Europe da štiti djecu u ratnim sukobima jer neprihvatljivo je da su vrata zatvorena za svu drugu belgijsku djecu u kampovima. Ministrova je logika da je jedno dijete nevinije od drugog”, piše u pismu

Renerds je liberal a Pejčinović-Burić pripada Europskoj pučkoj stranci (EPP), što nije zanemarivo jer u Parlamentarnoj skupštini EPP je u većini i broji 159 članova dok je članova ALDE grupe 77.

Premijer Andrej Plenković tvrde sugovornici Jutarnjeg lista u banskim dvorima, uspio je izlobirati da EPP napiše pismo podrške Mariji Pejčinović-Burić, u kojem predsjednik te grupacije Joseph Daul poziva sve članove EPP-a da glas daju njoj.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe, koja se sastoji od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica u srijedu će u tajnom glasovanju izabrati novog glavnog tajnika na petogodišnji mandat.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari