Pratite nas

Politika

Bačić: Nećemo dozvoliti da se politika miješa u rad Povjerenstva

Objavljeno

na

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić odbacio je u petak optužbe iz oporbe da HDZ opstruira rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i poručio kako neće dozvoliti da se politika miješa u rad Povjerenstva.

“Ne da ne opstruira, nego nećemo dozvoliti da se politika miješa u rad Povjerenstva”, rekao je Bačić novinarima prije sjednice Kluba zastupnika i dodao da će HDZ danas na sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav  iznijeti svoje stajalište.

Odbor će raspravljati o prijedlogu jedne trećine članova tog Odbora za donošenje zaključka o djelokrugu Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora, vezano uz pitanje odlučivanja o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Bačić je ponovio kako HDZ smatra da taj Odbor nije nadležan da odlučuje o izuzeću predsjednice Povjerenstva, kao ni Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je u četvrtak da HDZ, protivno Poslovniku, odugovlači s donošenjem odluke o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković u slučaju Andreja Plenkovića kako bi u dogovoru ili pritiskom na Ustavni sud došli do toga da Plenković bude oslobođen.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još nije odlučivalo je li premijer Andrej Plenković povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor,  jer je premijer podnio zahtjev za izuzećem Novaković. Ona je, kako je navedeno u tom zahtjevu,  bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom, zbog čega mora otkloniti svoje sudjelovanje u svim segmentima koji se tiču pitanja vezanih uz postupanje Vlade u vezi Agrokorom, uključujući i donošenje odluke u predmetu protiv Plenkovića.

Na pitanje novinara kako komentira što je Upravni sud rekao da bi o sukobu interesa trebalo odlučivati tijelo koje je nadležno za nadzor Povjerenstva, Bačić je odgovorio da Upravni sud nije rekao da je nadležan Sabor.

“Postoji državno tijelo koje utvrđuje nadležnost, ali u svakom slučaju politika ne može odlučivati o pojedinačnom pravnom predmetu, jer bi snaga vladajuće većine u svakom saborskom tijelo mogla biti, vladajuća većina bilo koja i bilo kada,  protiv pravnih argumenata, silom ruku odlučivati o izvješću. To bi bilo krajnje nekorektno”, istaknuo je Bačić.

Na pitanje novinara tko je nadležan, Bačić je rekao “neka se odredi tamo gdje to treba”. “Mi kao saborski Odbor za Ustav to sigurno nismo”, istaknuo je.

SDP je nedavno predložio da o izuzeću Novaković odlučuje saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove. HDZ-ova članica Odbora Marija Jelkovec uputila je, pak, u četvrtak predsjedniku Odbora za Ustav Željku Reineru prigovor na taj SDP-ov prijedlog i dopunu dnevnog reda upozoravajući da Odbor za Ustav nije ovlašten tumačiti odredbe pojedinih zakona te potencijalno određivati potpuno nova ovlaštenja radnim tijelima Hrvatskog sabora.

Na pitanje novinara zašto se trebao izglasavati dnevni red, a onda je Marija Jelkovac tražila da se ta točka makne s dnevnog reda, Bačić je podsjetio da se Poslovnik Sabora odnosi i na rad radnih tijela.

Danas na sjednici Odbora za Ustav ćemo temeljem zahtjeva Marije Jelkovac odlučivati o skidanju te točke s rasprave na sjednici Odbora, rekao je Bačić.

Jelkovac u prigovoru pojašnjava da SDP svojim prijedlogom de facto traži tumačenje odredaba Zakona o općem upravnom postupku u odnosu na odredbe Zakona o sprječavanja sukoba interesa, što bi stvorilo presedansku i potencijalno protuposlovničku praksu jer bi se ubuduće odnosila na sve slične situacije kada nije nijednim propisom nije određeno drugostupanjsko ili nadzorno tijelo koje bi moglo odlučivati o izuzeću čelnika pojedinih institucija ili regulatornih agencija.

Kako je riječ o presedanskom slučaju, zaključuje u prigovoru Jelkovac, Odbor za Ustav kao političko tijelo nije nadležan o tome samostalno odlučivati.
(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Milanović: Stier radi Plenkoviću o glavi. Plenkoviću, čuvaj se

Objavljeno

na

Objavio

Kandidat za predsjednika Republike Zoran Milanović posjetio je Renesansni festival u Koprivnici gdje je dao izjavu za medije. Osvrnuo se na izjavu Davora Ive Stiera koji je kazao kako je jedini pravi protivnik HDZ-u upravo Zoran Milanović te kako mu ne pada na pamet napadati njezina protukandidata Miroslava Škoru

Na pitanje reporterke televizije N1 o Stierovoj izjavi, Milanović je kazao: “Davor Ivo Stier vam je jedan primjer pomirbe u okviru jedne državne institucije u kojoj smo obojica radili. Ja kao nestranački čovjek, on kao HDZ-ovac koji je došao direktno iz Argentine gdje je uređivao imigrantske novine koje su na naslovnici i na zadnjoj strani imale sliku Kuščevićevog djeda“.

“Da, to su činjenice mislim. I onda je preko Washingtona došao u Zagreb i još uvijek u kadrovskoj službi postoji prijedlog za promaknuće koji sam ja potpisao za Stiera 2002. godine kao njegov nadređeni, dakle šef odjela odnosno pomoćnik ministra i nakon toga sam ga poslao u Bruxelles za diplomata u hrvatsku misiju znajući tko je i što je i tko mu je bio djed, ali to mu nikad nisam spomenuo i nisam imao s time problem. Ali on naprosto svoju političku karijeru gradi na nečem drugom”, ističe Milanović.

“Eto, to su vam činjenice. Dakle potražite to u kadrovskoj službi Ministarstva vanjskih poslova da se vidi kako ja gledam na te stvari. Gledam sportski”, dodao je.

“A Stier? Stier radi Plenkoviću o glavi. Plenkoviću, čuvaj se. Radi ti o glavi. A na kraju će obojica nastradati”, mišljenja je Milanović.

Podsjetimo, Izjava Davora Ive Stiera da će podržati Kolindu Grabar-Kitarović i pomoći joj u kampanji za drugi mandat na Pantovčaku, ali da mu ne pada na pamet napadati njezina protukandidata Miroslava Škoru, u HDZ-u je dočekana s nevjericom.

Stier je, kako je javio RTL, pojašnjavajući zašto neće napadati Škoru, rekao da je HDZ-ov protukandidat Zoran Milanović, a ne Miroslav Škoro.

 

Davor Ivo Stier: Pavelićev antikomunizam i Titov antifašizam jesu dio naše povijesti, ali ne smiju biti dio hrvatske sadašnjosti i budućnosti

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Škoro: Hrvatski je narod duboko podijeljen u svim segmentima

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro izjavio je u petak, prigodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, da je hrvatski narod duboko podijeljen pa ne bi bilo dobro da se dijeli i na žrtvama.

“Na današnji Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima ispraćamo posmrtne ostatke 294 osobe, koje su ekshumirane na području zagrebačkih Gračana, koji su žrtve Drugog Svjetskog rata i poraća. Koristim priliku izraziti sućut obiteljima svih žrtava, kao i žrtava svih tih nacističkih, fašističkih i komunističkih režima”, izjavio je Škoro u Gračanima.

Mi smo duboko podijeljen narod, ne bi bilo dobro da se dijelimo i na žrtvama. Nadam se da će ljudi shvatiti da svaka žrtva ima pravo na dostojnu sahranu, na svoj grob, poručio je.

Hrvatska mora priznati sve žrtve koje su iz političkih razloga učinjene u njeno ime, kaže Škoro, ali ne smije i ne može dopustiti da joj se prišije bilo koji nedokazani i neprovjereni zločin.

“Stoga mislim da bi bilo dobro osigurati dodatna financijska sredstva, i na tome ću raditi, da se utvrdi stvarno stanje kako bi na neki način zatvorili to poglavlje 74 godine nakon završetka Drugog svjetskog rata i pružili žrtvama pijetet, a onima koji su ostali iza njih dostojanstvo i pravo da odu na njihove grobove”, istaknuo je.

To će biti i jedna od tema u njegovoj kampanji jer, ponovio je, hrvatski je narod duboko podijeljen u svim segmentima. “Mi imamo sve po dva, društva književnika, pravopise, kako god okrenete svugdje se jako dijelimo i mislim da moramo iskoristiti upravo ovakve dane da pokušamo graditi zajedništvo”, rekao je Škoro.

Sve žrtve zaslužuju pijetet

Novinari su Škoru pitali da prokomentira dolazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na misu i pokop posmrtnih ostataka 294 osobe ekshumirane na području Gračana, koje su ubijene na samom kraju Drugog svjetskog rata ili u poslijeratnom razdoblju, budući da ona inače izbjegava komemoracije, npr. na Bleiburgu i u Jasenovcu, pitajući ga hoće li u slučaju da postane predsjednik raditi drugačije.

“Ja sam to već izjavio – naravno da hoću, sve žrtve zaslužuju pijetet, ne trebamo se dijeliti barem u tome”, ustvrdio je.

Nije htio komentirati izjavu HDZ-ova Davora Ive Stiera po kojoj je praktički isto glasovali za njega ili aktualnu predsjednicu, samo da se ne glasa za Zorana Milanovića.

“Ne znam, ja sam jučer kuhao fiš paprikaš, ne želim komentirati unutarstranačku politiku bilo koje stranke u Hrvatskoj, ja sam nestranački kandidat i to ću i ostati”, kazao je Škoro.

Na pitanje osuđuje napad na Srbe u kafiću kod Knina, koji su gledali nogometnu utakmicu Crvene zvezde, rekao je kako osuđuje sve napade i svako nasilje.

“Mislim da se u Kninu u stvari dogodio napad na hrvatske građane, to je prioritetna stvar, ljudi koji su ih napali su navodno bili maskirani, dok policija ne utvrdi o kome se radi sve drugo je prejudiciranje, brojanje krvnih zrnaca i to nam ne treba”, kaže Škoro.

Nije želio komentirati ni medijske napise o tome da bi se u javnost mogla iznijeti privatna korespondencija predsjednice Grabar-Kitarović i njezina bivšeg savjetnika Mate Radeljića, poručivši kako ga to ne zanima jer je ispod razine ljudskog dostojanstva.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari