Pratite nas

Politika

Bačić: Procesuirati sve koji su počinili eventualna kaznena djela

Objavljeno

na

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u subotu da treba istražiti, ispitati, procesuirati i kazniti sve koju su počinili eventualna kaznena djela i koji ne rade u skladu sa zakonom, komentirajući u emisiji Hrvatskog radija najnoviju aferu vezanu za gubitak spisa iz općinskog državnog odvjetništva 2011. o curenju podataka iz istrage o prostituciji

“Otvorena su vrata pravosuđu, represivnom sustavu da se istraži, ispita, procesuira i kazni sve oni koji su počinili eventualna kaznena djela, koji ne rade u skladu sa zakonom. Politika HDZ-a koju predvodi Andrej Plenković daje širom otvorene ruke svima koju su u sustavu zaduženi za procesuiranje da rade sukladno zakonu”, izjavio je Bačić u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna.

Ocijenio je kako je afera izgubljenih spisa ozbiljna i da traži da ju se ispita, da nije ugodna i da se o glavu obija vladajućoj garnituri, ali i istaknuo da se treba voditi računa o presumciji nevinosti i da bi političari kao legalisti o tome trebali voditi računa u svojim nastupima.

Komentirao je i izjave predsjednika SDP-a Davora Bernardića da je Hrvatska u rukama mafije te političkog tajnika Mosta Nikole Grmoje da su hrvatske institucije okupirane od strane vladajućih. Za Bernardića je kazao da ga ni u SDP-u više ne shvaćaju ozbiljno, a za Gromoju da mu se govori baziraju isključivo na “rekla- kazala” i da su se često njegove optužbe pokazale neutemeljenima.

S indignacijom odbacio je bilo kakvo povezivanje HDZ-a s upravljanjem pravosudnim institucijama naglasivši da HDZ, Vlada i Sabor vrše jasnu distinkciju između zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti. “HDZ niti pokušava, niti želi, niti je to modus operandi, upravljati, urgirati i nalagati bilo što ni jednom dijelu sudbene vlasti, prije svega DORH-u”, kazao je.

“Osjećamo da afera ide i prema HDZ-u i ne čudi nezadovoljstvo građana…ali ja bih pričekao što će o tome reći relevantna tijela i DORH, kako će taj predmet završiti i onda donositi odluke”, rekao je Bačić i dodao kako očekuje od državnog odvjetnika da izvijesti javnost o razlozima gubitka predmeta iz afere 2011., koji su razlozi i tko je odgovoran.

“Kada se pojave ovakve mega afere u kojim se insinuira eventualni kriminal i nečasne radnje u sustavima represivnog aparata građani gube povjerenje u vlast, državu i institucije. Zato je nama u interesu da se razobliče sve afere kako bi se građanima vratilo povjerenje u te institucije”, odgovorio je na pitanje vlada li Hrvatskom ‘paraobavještajno podzemlje’ ili ‘onaj tko je za to zadužen. Dodao je kako je ovoj Vladi došlo puno problema za koje nije odgovorna.

Bačić je ponovio da bi se promijenila pozicija Milijana Brkića kada bi se optužbe na njegov račun pokazale opravdane. “No, dok se to ne dokaže – nemam što predbacivati Milijanu Brkiću”, rekao je Bačić i dodao da se stranke ne može unaprijed rješavati svojih članova prisjetivši se slučaja bivšeg ministra Berislava Rončevića za kojeg se nakon niza godina pokazalo da je nevin. “Kad se sruči lavina optužbi, olako se rješavamo ljudi. Ne želim unaprijed suditi nikome”, naglasio je.

Na pitanje o tome hoće li najnovije afere utjecati na rejting HDZ-a, Bačić je odgovorio kako će nada da će uspjeti uvjeriti hrvatsku javnost da “tu nema HDZ-a” i da institucije imaju slobodne ruke da sve istraže. Dodao je da je HDZ otvoren i za saborska istražna povjerenstva o svakoj temi u interesu hrvatske javnosti.

Priznao je da u HDZ-u kao velikoj stranci ima problema, ali puno manje nego se to imputira, te da nastoje svaki problem riješiti, ponekad i rigorozno i izbacivanjem iz stranke.

Vezano za prosvjed u Vukovaru, Bačić kazao je da se Predsjedništva HDZ-a jasno odredilo prema prosvjedu te kako smatra da on neće pomoći u rješavanju ratnih zločina, nego će otežati postupanje. “Ne vidim što ćemo prosvjedom postići”, kazao je Bačić i dodao kako nema naznaka da će biti političkih sankcija na članove koji budu išli u Vukovar.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Geopolitika

Dijanović: Koji su danas ključni hrvatski nacionalni interesi

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska mora raščistiti s povijesnim temama, jačati vojsku, imati demografski program i demontirati klijentelizam

Trideset je godina prošlo od održavanja prvih višestranačkih izbora u Republici Hrvatskoj. Uskoro, 5. srpnja, očekuju nas novi izbori za Hrvatski sabor koji će odrediti smjer države za sljedeće četiri godine. Dok je u prvim godinama hrvatske države postojao jasno uobličen program strateških nacionalnih interesa, koji se sastojao u obrani države od srpske agresije, stvaranju institucija i vanjskopolitičkome pozicioniranju, nakon Tuđmanove smrti, dojam je, ne postoje definirani hrvatski nacionalni interesi. Hrvatska je ušla u NATO i Europsku uniju (o tim se organizacijama, dakako, dade raspravljati), no to su također ciljevi postavljeni početkom devedesetih godina.

Koji su danas hrvatski nacionalni interesi? Za početak, krenimo od bistrenja pojmova. Nacionalni su interesi one bitne vrijednosti, namjere/ciljevi, od strateškoga značenja, koji su usmjereni na razvoj nacionalne zajednice. Svi pripadnici jednoga društva/zajednice ne mogu se i ne trebaju slagati oko svih pitanja (takva unisonost traži se u totalitarnim poredcima), no ovdje je riječ o onim bitnim strateškim ciljevima oko kojih mora postojati nacionalni konsenzus. Ako toga konsenzusa nema, takvo društvo/kolektivitet jednostavno nema budućnost.

Pri određivanju sadržaja nacionalnih interesa možemo promatrati unutarnju komponentu (političko ustrojstvo, gospodarski model, nacionalne i društvene vrijednosti itd.) i vanjsku komponentu (odnosi/težnje prema drugim državama). S pojmom nacionalnih interesa usko je povezano i pitanje nacionalne sigurnosti kao stanja koje znači unutarnju i vanjsku sigurnost države, tj. sigurnost u odnosu na vanjske i unutarnje ugroze koje bi dovodile u pitanje temeljne društvene vrijednosti i institucije. Koji su, dakle, danas hrvatski nacionalni interesi i najveći rizici po njih? Redci koji slijede isključivo su plod osobnoga promišljanja i prilog raspravi koja će se u Hrvatskoj kad-tad morati povesti oko definiranja hrvatskih strateških nacionalnih interesa.

Strateški interesi pozicioniranja u Srednjoj Europi, rješavanja hrvatskoga pitanja u BiH i dobroga odnosa sa svim velikim silama

Na vanjskopolitičkome planu hrvatski je strateški interes pozicioniranje na području Srednje Europe. Tu govorimo o snažnijem pozicioniranju u okviru Inicijative triju mora i bolje suradnje s državama Višegradske skupine. Rizici po Hrvatsku odnose se na daljnji ostanak Hrvatske na nesigurnome području tzv. Zapadnoga Balkana što je agenda dijela EU struktura koje našu državu žele upregnuti kao svojevrsnu lokomotivu za ulazak balkanskoga područja u Uniju. Naravno, i na tome području Hrvatska ima svoje interese, a prvenstveno u Bosni i Hercegovini koja je i hrvatska država. No geopolitička i kulturološka orijentacija Hrvatske treba biti srednjoeuropska. Pretjerana fiksacija na Balkan uništava hrvatske sposobnosti za srednjoeuropsko pozicioniranje.

Procjene sigurnosnih stručnjaka govore kako u sadašnjemu trenutku ne postoje klasične vojne ugroze za Hrvatsku. No hrvatsko balkansko okruženje iznimno je nesigurno. Od Sjeverne Makedonije (albansko pitanje), Sandžaka u Srbiji (muslimansko pitanje), problema u odnosima Srbije i Kosova, jačanja političkoga islama i separatističkih težnja u Bosni i Hercegovini do hibridnoga rata koji Srbija vodi protiv okolnih država. Pored navedenoga, posebno treba apostrofirati proces političke dekapitacije Hrvata u Federaciji BiH. Ako zanemarimo balkansko okruženje, problemi postoje i sa Slovenijom oko pitanja granica. Hrvatski ciljevi odnose se na rješavanje hrvatskoga pitanja u BiH, na relaksiranje odnosa sa Slovenijom i na jačanje hrvatske pozicije u okviru Srednje Europe. Pored toga, Hrvatska treba budno paziti što se događa u susjednoj Srbiji. Realni pokazatelji ukazuju na to kako velikosrpska ideja i dalje živi i kako nema naznaka da će se u tom pogledu išta promijeniti. Hrvatska treba iskoristiti svoju poziciju i srpski ulazak u EU uvjetovati plaćanjem ratne odštete i pitanjem nestalih.

Ako Srbija i ne uđe u EU, to Hrvatskoj ne predstavlja nikakav rizik – baš naprotiv tomu. U dosadašnjem procesu ulaska u EU Srbija ne da nije doživjela bilo kakvu političku i društvenu transformaciju, nego je demoniziranje svih okolnih naroda u tamošnjim političkim i medijskim elitama sve snažnije. Dakle put u EU ne će transformirati Srbiju i od nje stvoriti povoljnije sigurnosno okruženje, ali bi eventualni ulazak u Uniju ojačao srpsku poziciju. Hrvatska bi, u okviru neohladnoratovskih nadmetanja, mnogo veće koristi mogla imati kao tampon zona prema ruskoj sferi utjecaja kojoj inklinira Srbija. Dodatno treba naglasiti kako Hrvatska na širem globalnom planu, uz poštivanje euroatlantske orijentacije, treba nastojati imati dobre odnose sa svim velikim silama. U okviru multipolarnoga svijeta koji se stvara takva će pozicija predstavljati državni imperativ. Na unutarnjem planu, prema mišljenju pisca ovih redaka, hrvatski su nacionalni strateški ciljevi sljedeći:

Raščistiti s povijesnim temama

1.) Hrvatska mora raščistiti s povijesnim temama koje i danas duboko traumatiziraju i polariziraju hrvatsko društvo. Potrebno je bezuvjetno osuditi sve zločine, a to se posebno odnosi na komunističke zločine koji nikada u hrvatskoj državi nisu jasno i nedvosmisleno osuđeni. Dok god ne dođe do jasne osude komunističkih zločina, to će biti izvor društvenih frustracija. K tome, neraščišćena povijest ostavlja trajnu mogućnost da se tom temom manipulira od strane unutarnjih, ali i zainteresiranih vanjskih aktera. Nema baš nikakve dvojbe da je, primjerice, Srbija već nekoliko puta, posredstvom domaćih agenata, izvodila tajne akcije (covert actions) u Hrvatskoj s ciljem političke destabilizacije u okviru kojih se koristila neraščišćenim povijesnim temama.

Konstantno potenciranje društvenih podjela na razdjelnici Drugoga svjetskog rata izravno ugrožava hrvatske nacionalne interese jer onemogućuje društveni konsenzus. Raščišćavanje povijesnih tema bitan je hrvatski strateški interes. Političkoj destabilizaciji i polarizacijama pridonosi i djelovanje čelnika srpske manjine u Hrvatskoj Milorada Pupovca. Skupine koje Hrvatsku nastoje prikazati kao novu NDH koja bi mogla propasti moraju biti isključene iz proračuna, a njihovo djelovanje prokazano kao suprotno hrvatskim nacionalnim interesima.

Jačati vojne kapacitete

2.) Hrvatska mora jačati svoje vojne kapacitete. To je imperativ s obzirom na sigurnosno okruženje, a to se danas posebno odnosi na nabavku borbenih zrakoplova i sustava srednjega dometa. Hrvatska je dio NATO saveza kao sustava kolektivne sigurnosti, no Hrvatska mora biti sposobna i sama odgovoriti na vojne ugroze, posebno s obzirom na Srbiju koja se naoružava posljednjih godina. Izravna vojna ugroza trenutačno ne postoji, no u slučaju eventualnih lomova multilateralnih režima Hrvatska bi se mogla naći na brisanome prostoru. Jedino jaka hrvatska vojska jamac je sigurnosti na ovim prostorima. Pokazala Oluja!

Demontirati klijentelistički sustav

3.) Hrvatska mora reformirati pravosuđe i javnu upravu. Hrvatsko je pravosuđe karcinom hrvatskoga društva i države i glavni zaštitnik klijentelističko-mafijaškoga sustava ekonomskih, političkih i društvenih odnosa. Tome kumuje i javna uprava koja destimulira strane investicije, uništava poduzetništvo i petrificira klijentelistički sustav. Klijentelizam razara supstancu hrvatskoga društva, inaugurira sustav negativne selekcije, generira društvene nepravde, uništava hrvatsku ekonomiju i stimulira iseljavanje iz Hrvatske.

Kao što u knjizi Nacionalna sigurnost. Prognoziranje ugroza (Despot infinitus, 2019., str. 246. .247.) apostrofira stručnjak za sigurnost prof. dr. sc. Mirko Bilandžić: „Sustavna politička korupcija s kojom je Hrvatska izraženo suočena posljednjih desetak godina predstavlja ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Nakon srpsko-jugoslavenske agresije na RH, to je najozbiljnije ugrožavanje nacionalne sigurnosti Hrvatske. Naime, tzv. sustavna politička korupcija dominantan je oblik upravljanja Hrvatskom zadnjih 10-ak godina, dominantan oblik društvenih odnosa, funkcioniranja gospodarskoga sustava, osvajanja vlasti i održavanja na vlasti. Takav model nije rezultirao samo pljačkom hrvatske države i hrvatskoga društva (prema relevantnim procjenama 15 milijarda dolara), već su nepotizmi, klijentelizmi, kronizmi i prljavo-partikularni interesi i utjecaji doveli do negativne kadrovske selekcije i bitnih deficita institucionalnih državnih kapaciteta, uključivo i institucija nacionalne sigurnosti. Posljedična rezultanta jest da je politička, socijalna, gospodarska, upravljačka, moralna i duhovna kriza postala hrvatska svakodnevica. Ukupno, sustavna politička korupcija ugrozila je nacionalnu sigurnost Hrvatske.“ Reforma pravosuđa i javne uprave te demontaža klijentelističkoga sustava predstavljaju conditio sine qua non za bilo koju raspravu o hrvatskoj budućnosti. A ove bi reforme trebala pratiti i reforma političkoga i izbornoga sustava te transformacija višepartijskoga u višestranački sustav stvarne demokracije i pluralizma.

Demografija kao strateško pitanje

4.) Iz Hrvatske se posljednjih godina intenzivno iseljava, a ako tomu dodamo i prirodni pad stanovništva, nameće se jasan zaključak da je demografsko pražnjenje hrvatska realnost. To u perspektivi ugrožava hrvatsko gospodarstvo (posebno mirovinski sustav), ali i sposobnost kontrole prostora. Hrvatska već danas ima broj stanovnika koji nije dostatan za dugoročnu efektivnu kontrolu hrvatskoga prostora, a tu kontrolu dodatno otežava i iseljavanje Hrvata iz BiH, koja čini hrvatsku stratešku dubinu. Hrvatska za sada može parirati igračima u sigurnosnome okruženju koji bi se mogli pojaviti kao akteri s aspiracijama na hrvatsko ozemlje, no daljnje iseljavanje i te će sposobnosti smanjivati (potencijalni aspiranti poput Srbije također se demografski prazne, no imaju dvostruko veći broj stanovnika od Hrvatske). K tomu, tu je i pitanje migracija afroazijskoga stanovništva kao fundamentalno pitanje šire europske budućnosti, sigurnosti i identiteta. Hrvatska mora stvoriti ekonomsku situaciju koja će ljude zadržavati u Hrvatskoj i okrenuti se hrvatskome iseljeništvu umjesto pristajanja uz koncept supstitucije stanovništva. Na sreću, čini se da su i u Europi zapuhali neki novi vjetrovi u odnosu na migracije. Razrada ozbiljnoga programa demografske revitalizacije mora predstavljati jedan od ključnih hrvatskih strateških nacionalnih interesa jer je preduvjet za sve ostale interese. Naime, ondje gdje nema života – nastupa smrt.

Kad nestane duhovno središte, nastaje raspad sustava

5.) Demografska problematika nije vezana isključivo uz ekonomsku situaciju. Njemačka je, primjerice, ekonomski div pa svejedno ima lošu demografsku situaciju. Europa je jednostavno u procesu tzv. demografske tranzicije. No unatoč tome procesu koji implicira niske stope fertiliteta, treba dodati kako je Europa i uslijed procesa kulture smrti koji je inaugurirala tzv. šezdesetosmaška revolucija. Europa nije otvorena prema životu, nego pristaje uz smrt, što prati i promicanje najrazličitijih perverznih ideologija iz genderističkoga inkubatora smrti. I Hrvatska je dio tih europskih procesa. I Hrvatske je odricanjem od kršćanstva izgubila duhovni centar. A tu su i hrvatske specifičnosti. Posebno nakon 2000. godine (dijelom i ranije) i povratka na vlast bivših komunista, nakon razdoblja silne nacionalne euforije i eksplozije nacionalne energije uložene u obranu države, kreće jedan proces uništavanja vrijednosne supstance hrvatskoga društva, onih vrijednosnih orijentira i uporišta (duhovnoga centra) koji čine kohezivno i integrirajuće tkivo svakoga društva i zajednice. S jedne strane, besprizorno sluganstvo prema stranim centrima moći, a s druge strane napadi na Domovinski rat i Katoličku crkvu, kriminal, korupcija i kronistički kapitalizam.

Prevladao gubitnički mentalitet

Sve navedeno, uslijed iznevjerenih očekivanja i pogaženih ideala, Hrvatima je sve više počelo gaditi vlastitu državu što rezultira općim relativizmom i rasapom svih vrijednosti. Dvadeset godina eksperimentiranja bilo je dovoljno da bi se izazvao potpuni raspad sustava. Umjesto pobjedničkoga mentaliteta iz devedesetih, danas – ako zanemarimo športske terene – imamo gubitnički mentalitet. Umjesto honoriranja izvrsnosti, imamo negativnu selekciju. Umjesto kulture rada imamo (ne)kulturu klijentelističkoga načina poslovanja. Umjesto ponosa i samopoštovanja malodušnost i gubitak vjere u vlastite snage. Umjesto stimuliranja kreativnosti imamo paralizu gotovo svih kreativnih potencijala. Umjesto kulture koja cijeni odgovornost i žrtvu imamo (ne)kulturu koja preferira filozofiju „u se, na se, i poda se“. Ljude integriraju ideje i vrijednosti, a kad se ovi pogaze, kad nestane duhovno središte, nastaje raspad sustava. Sve što se danas događa u Hrvatskoj može značajnim dijelom zahvaliti nedostatku iskustva državništva. Republika Hrvatska mlada je država. Hrvati usred života u ne-hrvatskim državnopravnim okvirima nemaju iskustvo vođenja države, a mnogi su taj zadatak shvatili kao „hajdučiju“ i podjelu ratnoga plijena, tj. kao priliku za ostvarivanje vlastitih kriminalnih interesa. No uzroci problemi su i mnogo širi i ne možemo svu etiologiju političke i društvene patologije eksplicirati isključivo insuficijencijom državničkih sposobnosti hrvatske političke (pseudo)elite. Mnogo je tu čimbenika, a posebno je važan spomenuti izostanak vrijednosnih orijentira.

Kako god, hrvatski je strateški interes definiranje hrvatskih vrijednosti. Svi mi znamo koje su to vrijednosti – vrijednosti obitelji, kršćanstva, zdravoga patriotizma, kulture rada i odgovornosti – no oni jednostavno dominantno ne predstavljaju orijentire hrvatske politike, zapravo još od sredine devedesetih godina, a posebno od 2000. To je potrebno mijenjati. Zdrav i koherentan vrijednosni sustav predstavlja točku okupljanja, ali i preduvjet ostvarivanja hrvatskih strateških ciljeva.

Bez kvalitetnoga koncepta nema budućnosti

Prethodno su navedene tek poneke najbitnije točke koje bi, prema mome mišljenju, trebale predstavljati temelje za razradu koncepta hrvatskih strateških nacionalnih interesa. I zato politička opcija koja se smatra ozbiljnom i želi nešto mijenjati u hrvatskoj politici najprije treba krenuti od definiranja hrvatskih nacionalnih strateških interesa na svim bitnim područjima. Umjesto demagoškoga i politikantskoga spominjanja „nacionalnih interesa“, što se uglavnom čini bez ikakvoga značenja i sadržaja, potrebno je definirati sadržaj strateškoga koncepta hrvatskih nacionalnih interesa. Taj koncept treba predstavljati temelj za svekoliko djelovanje hrvatske nacije i hrvatske države. Bez takvoga koncepta hrvatska će država u budućnosti predstavljati tek objekt međunarodnih silnica u sve nesigurnijem i sve rizičnijem globalnom sigurnosnom i geopolitičkom okruženju.

Davor Dijanović
Hrvatski tjednik/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Bernardić se svojim izjavama diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljniju dužnost

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković izjavio je u srijedu u Sisku kako se predsjednik SDP-a Davor Bernardić svojim ‘briljantnim nastupima’ diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost i da je oporba čitavog mandata pokazala visok stupanj destruktivnosti.

Plenković je u Sisku sudjelovao na sjednici HDZ-a Sisačko-moslavačke županije u proširenom sastavu. Razgovarano je o pripremama za parlamentarne izbore i usvajanju programa, a s premijerom je bio potpredsjednik Vlade ministar Davor Božinović, koji će predvoditi listu HDZ-a u 6. izbornoj jedinici.

Premijer je izrazio uvjerenje da će HDZ ponovo dobiti povjerenje građana za još jedan mandat.

Nakon sastanka Plenković se na upite novinara osvrnuo na kritike Davora Bernardića upućene s današnje konferencije za novinare u SDP-u.

‘Nisam pratio njegovu pressicu, ali dobro se sjećam njegova nastupa kada je bila rasprava o glavnoj državnoj odvjetnica, tada je SDP nije podržao. Čuo sam i predsjednika Republike. Mislim da bi se o tome trebali zapitati. Državno odvjetništvo i policija potpuno su neovisni u obavljanju svog posla, to mogu jasno potvrditi i do sada nije bilo vidljivih dokaza da je to drugačije, rekao je Pleković.

“Bernardić se sa svojim briljantnim nastupima diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost, osobito svojim komentarima na predsjednika Sabora. Bitno je podsjetiti javnost na tu sofisticiranost izričaja”, istaknuo je.

Kaže kako je od oporbe legitimno da govori što god hoće, ali oporba čitavog mandata pokazuju visok stupanj destruktivnosti.

SDP-ova Vlada zadužila državu 70 milijardi kuna

Plenković je podsjetio da je priješnja vlada SDP-a i koalicije zadužila državu za 70 milijardi kuna.

Ova HDZ-ova vlada, dodao je, omogućila je zdravi rast, osigurala proračunski višak, rapidno smanjila javni dug za 12 posto, osigurala Hrvatskoj visoki kreditni rejting, te ostvarila brojne druge pozitivne pomake.

“Pandemija Covida, srećom smo mi njome upravljali, odabrali smo život i zdravlje, poduzeli restriktivne mjere, smanjili širenje virusa, građani su mogli u realnom vremenu pratiti kako se snalazimo. Neke sjeverne zemlje sada žale zbog svog pristupa. Mi smo zaštitili zdravlje i stali uz hrvatskog radnika i poslodavca. Samo u Sisačko-moslavačkoj županiji je bilo oko 2000 zahtjeva poslodavaca za 10.265 radnika, a isplaćeno je 67 milijuna kuna kako bi ljudi zadržali svoja radna mjesta, a isplata za svibanj tek slijedi. Hrvatska je time, zahvaljujući što mi upravljamo a ne SDP, ostvarila sjajne rezultate. To je bila naša taktika da udarimo snažno na koronavirus, da bismo sada mogli reći da smo u situaciji da ljudi mogu doći u Hrvatsku uz otvorene granice”, rekao je Plenković.

Ne samo da smo osigurali radna mjesta, dodao je, Hrvatska je, zahvaljujući ovoj Vladi ostvarila sjajne rezultate i sada idemo prema turističkoj sezoni.

Premijer je podsjetio i na uspjeh vlade HDZ-a u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje je uloženo oko 3 milijarde kuna.

Za aferu oko vjetroelektrana je rekao kako je važno da se ta priča raščisti do kraja. Podsjetio je da su Vlada i stranka čim je vidjelo o čemu se radi, poduzela adekvatne korake.

Premijer Plenković također je potvrdio da liste HDZ-a za predstojeće parlamentarne izbore još nisu gotove i bit će predane 15. ili 16. lipnja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari