Connect with us

Iz Svijeta

Baerbock: Njemačka je spremna odobriti Poljskoj slanje Leoparda

Objavljeno

-

Foto: EPA

Njemačka “neće biti protiv” odluči li Poljska poslati Ukrajini tenkove Leopard koje potonja uporno traži, ako Varšava zatraži odobrenje za to, rekla je u nedjelju njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

“Ako zatraže to od nas, nećemo biti protiv”, rekla je ministrica iz stranke Zelenih koja sudjeluje u koalicijskoj vladi sa socijaldemokratima Olafa Scholza, u vezi s dopremom Kijevu tenkova njemačke proizvodnje.

“Zasad zahtjev nije poslan” iz Poljske, koja treba Berlinu poslati službeni zahtjev, dodala je ministrica u razgovoru za francusku mrežu LCI u Parizu.

Njemačka vlada je pod sve većim pritiskom da pošalje Ukrajini teške tenkove Leopard koji bi mogli utjecati na odnos snaga na bojišnici.

“Shvatila sam koliko su ti tenkovi važni, toga smo potpuno svjesni”, dodala je Baerbock.

Poljska i Finska su predložile da pošalju Leoparde koje posjeduju, ali moraju dobiti službeno odobrenje Berlina za izvoz.

Olaf Scholz se dosad nije htio očitovati o tim neizravnim isporukama, kao ni o izravnoj isporuci Leoparda s njemačkih skladišta.

Ponovno upitan o tome u nedjelju Parizu, na tiskovnoj konferenciji s Emmanuelom Macronom, kancelar nije jasno odgovorio, nego je tek opetovao da se o slanju oružja treba dogovarati s ukrajinskim saveznicima.

Ovo nije prvi put da ministri Zelenih u vladi, napose Baerbock, pokazuju veću spremnost za vojnu pomoć Ukrajini nego kancelar.

Na sastanku koji se u petak održao u američkoj vojnoj bazi u Ramsteinu, u Njemačkoj, zapadni saveznici Ukrajine su odgodili odluku o tom pitanju, što je razljutilo Kijev koji je kritizirao njihovu “neodlučnost”. (Hina)

Kijev zapadu: dok vi razmišljate o tenkovima, Ukrajinci ginu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari