Connect with us

Iz Svijeta

Bahami i Kuba presreli stotine Haićana na putu prema SAD-u

Objavljeno

-

Foto: EPA

Bahamske i kubanske vlasti presrele su na moru stotine Haićana koji pokušavaju doći do SAD-a i vratile ih na Haiti, rekli su.

Obrambene snage Bahama rekle su da su rasporedile patrolna plovila na jugoistoku Bahama za obranu od “migrantskog vala” s Haitija, najsiromašnije zemlje u Amerikama, koja se bori sa sve dubljom humanitarnom i političkom krizom.

Ta su plovila presrela više od 1000 Haićana proteklih 10 dana, rekle su obrambene snage postavivši ovaj tjedan fotografije na svojoj stranici Facebooka na kojima se vide mali pretrpani ribarski čamci.

“Obrambene snage Bahama još jednom pozivaju pojedince da se suzdrže od dugih opasnih putovanja u riskantnim plovilima za vrijeme kojih riskiraju živote mnogih ljudi”, rečeno je.

Kubansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak da je neutvrđen broj migranata s Haitija posljednjih tjedana također stigao brodom na obale istočnih i središnjih pokrajina u pokušaju da stignu do Floride.

I Kuba i Bahami rekli su da će migrante vratiti na Haiti. Obrambene snage Bahama priopćile su kako se očekuje da će repatrijacija početi u četvrtak.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik Dominikanske Republike Luis Abinader, koja dijeli karipski otok Hispaniola s Haitijem, rekao je Općoj skupštini Ujedinjenih naroda da Haiti “već postaje regionalni problem”.

Oko 30.000 Haićana stiglo je proteklih tjedana na granicu SAD-a i Meksika, tražeći azil u Sjedinjenim Državama. Američke vlasti protjerale su oko 5000 ljudi natrag na Haiti.

Državu s oko 11 milijuna stanovnika već je pogodio nagli porast kriminala, glad i politička kriza prije ubojstva predsjednika i velikog potresa u ljeto.

Ministarstvo vanjskih poslova komunističke Kube priopćilo je u utorak da je “potrebno raditi na sigurnim, urednim i redovitim migracijama” te je reklo da se najprije mora riješiti osnovni uzrok – “nepravedni međunarodni poredak i prevladavajuća nejednakost”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari