Connect with us

Vijesti

‘Bajna Luka danas najtopliji grad u Europi

Objavljeno

-

Ponedjeljak je donio su izrazito visoke temperature diljem Bosne i Hercegovine. Noćne temperature rijetko su gdje padale ispod 20 stupnjeva, a već od samog jutra zabilježene su vrijednosti koje su nagovještavale da će ponedjeljak biti najtopliji dan dosadašnjeg tijeka ljeta. Već u 8 sati Mostar je mjerio 25, Neum i Stolac 26, a Gradačac 28 stupnjeva, što nije toliko iznenađenje jer je taj gradić na krajnjem sjeveru zemlje poznat po visokim jutarnjim temperaturama, piše Crometeo.

sunce-vrucina-tropska-temperatura-1372674824-333097Mnoga mjesta, posebno na sjeveru BiH, dosegla su temperature u rangu višegodišnjih rekorda. Posebno vrijedi istaknuti Banja Luku gdje je u ponedjeljak zabilježen maksimum od 41,6 stupnjeva (u 15 sati, zaokruženo 42 stupnja), a samo sat vremena ranije tek nekoliko decimala stupnja izmjereno je u Višegradu na krajnjem istoku. U Mostaru je maksimalna temperatura zraka iznosila 40,1 stupanj. U Zenici je izmjereno tek nešto svježijih 39,7 stupnjeva. U glavnom gradu BiH, Sarajevu, izmjereno je maksimalnih 37 stupnjeva.

Vrijedi istaknuti da je tijekom dana Banja Luka bila najtopliji grad Europe. Na drugom mjestu liste najtoplijih gradova našla se talijanska Amendola, a treći je bio Mostar.

Federalni hidrometeorološki zavod je na snazi tijekom ponedjeljka držao i crveni alarm. Večernji sati donijeli su čitavoj BiH iznimno visoke temperature, u mnogim predjelima i dalje iznad 30 stupnjeva. U drugom dijelu mogući su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom i umjeren pad temperature zraka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari