Connect with us

BiH

Bakir Izetbegović: ‘Dobro je za SDA da se na vrijeme dobije šamar’

Published

on

Prema riječima Bakira Izetbegovića, lidera SDA, stranka nije doživjela ”katastrofalan” nego ”znakovit” poraz. ”SDA mora naći mlade ljude koji imaju odgovor na potrebe urbanih sredina”, kazao je on.

Komentirao je i Semira Efenedića i njegovu pobjedu kazavši kako mu ”nije bilo lako”. ”SDA nema već poodavno odgovor na urbane sredine u kojima žive stotine tisuća ljudi. Već smo se navikli da u Tuzlanskom kantonu, dakle srce, Tuzlu, SDA pomalo odustaje da uopće i pokuša uzeti, u Zenici nas evo po drugi put dobiva (Fuad) Kasumović, u Bihaću po drugi put SDA ne uspijeva.

U Sarajevu smo imali jedan, da tako kažem, pomalo i pretjeran rezultat, mi imamo tu podršku 35, 40 posto broj glasova, a kada su načelnici u pitanju bilo je osam od devet, deveti je bio bivši SDA-ov, gospodin (Ibrahim) Hadžibajrić”, rekao je Izetbegović.

Podsjetimo, uvjerljivi pobjednik u Zenici, Fuad Kasumović koji je na izborima pobijedio ispred SDA-ovog Nezira Pivića, kazao je kako je već formirana nova većina u ZDK te da će biti službena za petnaestak dana, bez SDA i A-SDA.

”Moramo vidjeti što raditi, ne samo u Sarajevu, inače je SDA pobijedila u BiH, pobijedila u Sarajevu, ali ne smijemo se zavaravati time”, rekao je Izetbegović za BHRT.

Govoreći o kandidatima Naroda i pravde od kojih je SDA izgubila, Izetbegović je istaknuo kako je to sve ”proizvod SDA”. ”Dobro je za SDA da se na vrijeme dobije šamar, hladan, leden tuš koji smo dobili u Sarajevu će nas probuditi. Mi smo jaki, mi ćemo to kompenzirati”, dodao je Izetbegović.

Kazao je kako SDA mora braniti zemlju i da ne može to uraditi sama. ”Naša ruka će biti pružena prema građanskim strankama, prema ljevičarskim strankama, strankama koje su nastale od SDA, mirit ćemo se s tim ljudima kako bi branili BiH”, istaknuo je prvi čovjek SDA u gostovanju na javnom servisu.

Komentirajući suprugu Sebiju Izetbegović i njen politički angažman, kazao je da je to ”njena stvar” dodavši da je ona ostvarila izvanredan rezultat u politici. ”Ona je među onima koji su najbolji rezultat postigli… Jako je opterećena poslom i koronom, ona radi sedam dana u tjednu, na njoj je što će odlučiti’, kazao je Izetbegović.

Sastanak Čovića i Dodika s veleposlanicima ocijenio je ”iščašenim” dodavši kako je takav sastanak ”jako važan” jer je Dodik ostavio utisak na tamošnje veleposlanike.

Komentirao je i ponudu Dodika da Inzko i on skinu ploču s nazivom Radovna Karadžića sa studentskom doma. ”Dodik može okrenuti priču za 90 ili čak 180 stupnjeva”, rekao je Izetbegović.

Susreo se, kako kaže, u utorak i s Čovićem. Komentirali su Dodikovu najavu da su Izetbegović i Čović ”dogovorili treći entitet’‘. Po njegovim riječima, Dodik je to uradio jer u SDA vidi ”branu” koja čuva BiH, a Dodikove politike ocijenio je ”štetnim”.

Kaže kako ”Beograd ima petu kolonu u BiH, a slična stvar je i sa Zagrebom”. Stvar je tu, kaže Izetbegović, konkretnija kod Dodika. Govoreći o zakonu o negiranju genocida, kaže kako će Dodik biti prisutan.

”Nećemo nikada imati Dodika od prije 15 godina, ali će Srbi morati dobiti rukovodstvo koje će ih drukčije voditi… Najmanja mirovina u Europi je ona u RS-u. Dodik će postati kooperativniji, morat će popuštati”, kaže on, javlja BHRT.

Dragan Čović obratio se Vijeću sigurnosti UN-a kritizirajući Valentina Inzka i politiku SDA…

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari