Connect with us

BiH

Bakir Izetbegović: Dodik će se morati zaustaviti

Published

on

”Dobro je što ja nisam pristao sudjelovati u tom formatu koji ustvari razbija i dezavuira institucije BiH. Ima da zovu tri člana Predsjedništva koji predstavljaju ovu zemlju i narode ili da zovu Dom naroda, a ne neki asimetrični iščašeni model kako je to krenulo u Zagrebu, Beogradu pa sad i Rusi pokušali to tako da prate”, rekao je Bakir Izetbemgović komentirajući izlaganje Milorada Dodika i Dragana Čovića pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Dodao je kako su sinoć mogli čuti Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a koji kaže da se odriče trećeg entiteta i bilo kakvih insinuacija u vezi s tim, i Milorada Dodika, lidera SNSD-a, koji je bio vrlo agresivan, drzak te pokušao ”u svom stilu razgovarati sa svjetskim diplomatima i na kraju kazao da je spreman otići s Valentinom Inzkom i zajedno skinuti ploču Radovanu Karadžiću na Palama”.

”Tako da su tu istrčali neki i pokazali lice, pokazali stavove, a onda su naišli na odgovor i reterirali”, rekao je Izetbegović i dodao ”kako su jučer svi dobili jednu dobru lekciju”.

Izetbegović je rekao kako je u pismu koje je poslao govorio o onome što se događa u BiH, blokadama, negiranju genocida, suprotstavljanju odlukama sudova za ratne zločine, nagrađivanju zločinaca… ”Mnogi u Vijeću sigurnosti ne znaju i vjerojatno nisu mogli da vjeruju da je u BiH odlikovan Radovan Karadžić, zločinac dobio odlikovanje. Na te stvari treba ukazati. Čuli su oni i moj stav, čuli su ga svi, a onda su čuli Inzka i mislim da je puno bolje da on bude ‘advokat’ za situaciju u BiH”, rekao je Izetbegović.

Vjeruje kako će politika koju Dodik vodi biti poražena jer ona ”nanosi ogromnu štetu Republici Srpskoj i srpskom narodu, ali i BiH”. ”To je jedna politika koja dobija podršku glasača, ali vodi u pogrešnom smjeru i morat će se u jednom trenutku zaustaviti”, rekao je Izetbegović.

Čelnik SDA je povodom “Dana državnosti BiH” rekao kako je ovo jedan od najvažnijih datuma u povijesti BiH. ”Obnovljena je državnost, potvrđen teritorijalni integritet. Bošnjaci su konačno priznati kao narod pod imenom Muslimani. Jako važan dan. Možda ljudi nisu svjesni koliko je to važan dan, ali bit će svjesni”, rekao je Izetbegović.

Dragan Čović obratio se Vijeću sigurnosti UN-a kritizirajući Valentina Inzka i politiku SDA…

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari